>

Monday, October 13, 2014

Vitamin Shaklee Untuk Merawat Jerawat

Sebelum itu jom kita baca apakah punca jerawat. Jerawat adalah radang kulit yang disebabkan oleh beberapa faktor. Beberapa faktor yang menyebabkan atau meningkatkan jerawat adalah:

  • Hormon
  • Diet  ( iodin, gula, lemak, makanan yang memberikan alahan)
  • Tekanan
  • Tidak cukup tidur
  • Dadah
  • Alkohol
  • Kosmetik
  • Kelembapan
  • Ubat-ubatan
  • Kafein

Apakah Vitamin Yang Baik Untuk Menghalang Jerawat?

Hanya kira-kira lima peratus daripada penduduk mendapat vitamin dan mineral yang disyorkan setiap hari. Masih ramai yang tidak menyedari kepentingan vitamin untuk tubuh badan kita. Vitamin adalah keperluan semulajadi tubuh badan kita. Apabila keperluan pemakanan badan tidak dipenuhi, pelbagai organ, termasuk kulit, tidak berfungsi dengan baik. Jika anda mendapat jumlah vitamin yang mencukupi dari makanan yang anda makan, maka tidak perlulah anda mengambil vitamin.

Vitamin A

Vitamin A bekerja dengan badan kita untuk mengukuhkan tisu kulit. Ia juga mengurangkan pengeluaran sebum yang boleh menyumbat liang dan merengsakan kulit.

Vitamin A adalah penting untuk kulit yang sihat. Malah, kekurangan vitamin ini boleh menyebabkan jerawat. Vitamin ini adalah antioksidan yang kuat yang dapat memerangi radikal bebas. Kita perlu mengambil kira-kira 10,000 IU vitamin A setiap hari kecuali jika hamil. Wanita hamil tidak perlu mengambil lebih daripada 5,000 IU.

Vitamin B

Terdapat beberapa vitamin B yang penting untuk kulit yang sihat. Masing-masing mempunyai peranan tertentu dalam mengekalkan kesihatan sel-sel kulit.

Thiamine (B1) merupakan antioksidan yang dapat meningkatkan peredaran dan membantu dalam penghadaman.

Riboflavin (B2) adalah penting untuk kulit yang sihat, rambut dan kuku. Munculnya jerawat adalah salah satu daripada tanda-tanda kekurangan vitamin B2. Dos yang diperlukan untuk membantu membersihkan jerawat adalah 300 SKM, dipecahkan kepada tiga dos sehari.

Niasin (B3) berfungsi untuk memperbaiki peredaran dan membantu untuk memetabolismekan karbohidrat.

Pantothenic acid juga dikenali sebagai vitamin B5. Ia merupakan vitamin penting, membantu untuk mengurangkan tekanan dan menyokong fungsi adrenal yang baik.

Pyridoxine, atau vitamin B6, menyokong sistem imun dan pengeluaran antibodi.

Vitamin Dan Mineral Lain Yang Diperlukan Untuk Mencegah Jerawat

Vitamin C berfungsi untuk menyokong pertumbuhan dan pembaikan tisu, dan juga melindungi daripada pelbagai jangkitan. Untuk melawan jerawat, kita perlu mengambil 1,000mg tiga kali sehari. Vitamin C perlu diambil dengan vitamin B untuk lebih berkesan.

Vitamin E adalah antioksidan yang meningkatkan penyembuhan dan pembaikan tisu. Ia membantu kulit untuk sembuh dengan lebih cepat dan mencegah kerosakan sel-sel kulit. Ia mencegah kerosakan sel dengan menghalang pengoksidaan lipid (lemak) dan pembentukan radikal bebas. Kita perlu mengambil 400 IU setiap hari Vitamin E untuk memerangi jerawat.

Zink menyokong pembaikan tisu dan mencegah parut. Ia mengawal kelenjar minyak, mengurangkan aktiviti di mana diperlukan. Ini mencegah liang tersumbat dan mengelakkan pembentukan bintik hitam. Jumlah yang disyorkan adalah 30mg sehari.

Dapatkan Vitamin Yang Terbaik

Dengan mengetahui vitamin apa yang terbaik untuk mencegah dan merawat jerawat akan membantu kita untuk membuat perubahan pemakanan. Kita akan pilih makanan yang memberi faedah untuk mendapatkan kulit yang sihat. Secara umumnya, seseorang tidak akan mendapat cukup vitamin yang diperlukan oleh tubuh badan dari apa yang mereka makan setiap hari.

Inilah sebabnya mengapa pentingnya untuk mengambil makanan tambahan/vitamin yang baik.
Kita harus sedar bahawa beberapa vitamin, seperti vitamin E, larut lemak dan perlu diambil dengan sedikit minyak atau lemak yang lain. Pastikan anda mengambil makanan tambahan/vitamin yang berkualiti tinggi. Walaupun vitamin ini  kelihatan lebih mahal pada mulanya, namun penyerapan vitamin yang baik oleh badan akan menampakkan hasil yang lebih baik.

Sumber: SINI

Oleh sebab itu saya mengesyorkan vitamin Shaklee. Vitamin Shaklee adalah vitamin yang terbaik. Ia diperbuat dari bahan semulajadi dan terbukit berkesan. Selain itu ujian klinikal juga dijalankan oleh para saintis Shaklee bagi membuktikan bahawa vitamin atau produk Shaklee adalah selamat digunakan dan berkesan. Tidak hairanlah kenapa Shaklee sanggup mengeluarkan 250,000,000 USD setahun untuk ujian-ujian bagi memastikan produk yang dihasilkan adalah selamat dan berkesan.

Dibawah adalah gambar-gambar vitamin shaklee yang dinyatakan di atas yang berkesan untuk mencegah dan merawat jerawat.
set jerawat shaklee pengedar shaklee putrajaya
Jom tingkatkan kesihatan dengan suplemen Shaklee dan kecantikan dengan set penjagaan wajah Shaklee, hubungi saya segera. 

Anda boleh dapatkan khidmat nasihat percuma untuk produk Shaklee sekiranya membeli di Daily Vitamin Shoppe

Salbiah Karim : 012.2929.306
SID 954066 FB:  Salbiah Karim 

Pengedar Shaklee di Putrajaya. COD area berhampiran dan pengeposan ke seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak.

Saya juga merupakan penegdar di kawasan berikut:

Pengedar Shaklee di Putrajaya
Pengedar Shaklee di Bandar Tasik Selatan
Pengedar Shaklee di Pekan Sg Besi
Pengedar Shaklee di Bandar Baru Bangi 
Pengedar Shaklee di Serdang
Pengedar Shaklee di Kajang

Pengedar Shaklee Bandar Baru Bangi: Puan Azza  / Puan Fiza
Pengedar Shaklee Seremban : Puan Maizun
Pengedar Shaklee Terengganu : Puan Wani
Pengedar Shaklee Perlis : Puan Zuraidah
  

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Klik DISINI untuk ORDER

0 comments:

Post a Comment