>

Monday, October 13, 2014

Vitamin C dan Kolagen : Rawatan Kecantikan Kulit?

Proses penuaan atau menjadi tua bermula dari seseorang itu dilahirkan. Setiap saat dan hari kita menjadi tua. Bagaimanapun, tidak semua orang menjadi tua dengan cara dan kadar yang sama. Pertambahan usia dan gejala penuaan bukanlah satu bentuk penyakit. Ianya adalah lumrah di dalam kehidupan kita. Ada orang kelihatan tua pada usia 40 tahun, tetapi ada juga yang berumur 50 tahun masih nampak muda dan sihat.

Bagaimanakah perkara ini boleh berlaku? Menurut pakar kecantikan pengambilan vitamin dan kolagen dapat membantu kita terutama wanita untuk kekal sihat dan muda. Vitamin C merupakan vitamin paling dikenali dan sememangnya layak untuk dihargai kerana fungsinya yang pelbagai kepada kesejahteraan tubuh, termasuklah pemulihan dan pertumbuhan tisu-tisu, mengekalkan kesihatan gusi, menyokong sistem imunisasi dan membantu penyerapan zink.

Hasil penyelidikan juga mendapati vitamin C dapat mengurangkan tempoh demam selesema dengan menguatkan sistem imun badan. Bagi wanita pula, pengambilan vitamin C sebagai amalan harian sangat baik untuk kecantikan kerana ia merangsang kesihatan dan kecantikan kulit melalui penghasilan kolagen.

"Vitamin C juga merupakan agen anti-radang dan anti histamina serta sangat berguna melawan alahan dan gangguan radang kronik. Dalam pada itu, vitamin ini membantu proses sintesis kolagen, pembentukan tulang dan menyahtoksik bahan berbahaya dari badan. Dalam bidang kecantikan, vitamin C popular sebagai agen anti penuaan," jelas Dr. Chin Shih Choon, Presiden Persatuan Perubatan Estetik Malaysia.

Peningkatan usia seseorang akan menyebabkan tubuh badan hilang keupayaan menghasilkan Vitamin C sendiri. Oleh yang demikian, adalah amat penting untuk kita sentiasa memastikan sumber vitamin C ini diperolehi oleh tubuh badan kita untuk kekal sihat dan cantik. Vitamin C masih boleh diperoleh daripada makanan seperti buah limau, buah beri merah, tomato, kentang, brokoli, bunga kubis, kubis brussels, merah dan lada loceng hijau, kubis dan bayam.

Dr. Shih Choon turut menjelaskan, kolagen ialah sejenis protein dan bekerja bersama keratin untuk menghasilkan kulit yang kuat, licin dan anjal. "Apabila anda muda, anda tidak mempunyai masalah menghasilkan kolagen dalam badan. Sebab itulah, kita lihat kanak-kanak mempunyai rambut berkilat, cantik dan kulit licin. Seperti vitamin C, peningkatan usia menyebabkan badan hilang keupayaan menghasilkan kolagen dan bermulalah episod kulit menjadi kedut, kulit kusam selain timbul garisan wajah," katanya.

Sumber kolagen boleh diperoleh daripada produk soya, sayuran hijau gelap, madu, dan avokado. Makanan-makanan ini membantu untuk merangsang pembentukan kolagen dalam badan kita.

“Serat kolagen berasal daripada protein yang mempunyai tahap asid amino iaitu hydroxylysine dan hidroksiprolina yang tinggi, amat penting untuk pembentukan semua jenis kolagen," jelas Dr. Shih Choon yang turut menyarankan semua golongan tua dan muda mengambil vitamin C dan kolagen.


Jom tingkatkan kesihatan dengan suplemen Shaklee dan kecantikan dengan set penjagaan wajah Shaklee, hubungi saya segera. 

Anda boleh dapatkan khidmat nasihat percuma untuk produk Shaklee sekiranya membeli di Daily Vitamin Shoppe

Salbiah Karim : 012.2929.306
SID 954066 FB:  Salbiah Karim 

Pengedar Shaklee di Putrajaya. COD area berhampiran dan pengeposan ke seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak.

Saya juga merupakan penegdar di kawasan berikut:

Pengedar Shaklee di Putrajaya
Pengedar Shaklee di Bandar Tasik Selatan
Pengedar Shaklee di Pekan Sg Besi
Pengedar Shaklee di Bandar Baru Bangi 
Pengedar Shaklee di Serdang
Pengedar Shaklee di Kajang

Pengedar Shaklee Bandar Baru Bangi: Puan Azza  / Puan Fiza
Pengedar Shaklee Seremban : Puan Maizun
Pengedar Shaklee Terengganu : Puan Wani
Pengedar Shaklee Perlis : Puan Zuraidah
  

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.


Klik DISINI untuk ORDER

0 comments:

Post a Comment