>

Thursday, October 16, 2014

Resepi Congo Bars

Resepi Congo Bars
Sumber: azlitamasammanis 

Bahan-bahan

15 gm tepung gandum
2 1/2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil garam
* Ayak tepung, baking powder dan garam dalam bekas besar dan ketepikan.

150 gm butter
320 gm gula perang - boleh kurangkan
3 biji telur
1 sudu kecil esen vanila

250 gm chocolate chips
1 cawan kacang pican atau apa2 kekacang - optional
Kepingan badam untuk taburan - optional


Cara-cara

  1. Dalam bekas lain campurkan gula perang bersama mentega dan kacau rata sehingga butter melarut.
  2. Masukkan telur sebiji demi sebijik dan putar sebati.
  3. Masukkan esen vanila.
  4. Masukkan tepung , baking powder dan garam yang telah di ayak dan kacau rata. 
  5. Akhir sekali masukkan chocolate chips dan kekacang dan gaul sempurna.
  6. Tuangkan adunan kedalam tin pembakar ukuran 13 X 9 yang telah digris dgn butter dan dialas dgn kertas minyak.
  7. Ratakan permukan adunan dan taburkan kepingan badam dan chocolate chips jika suka sebagai hiasan.
  8. Bakar pada suhu 170C selama lebih kurang 30 minit atau sehingga permukaan atasnyer kuning keemasan. Jangan terlebih bakar.
Resepi Congo Bars
sebelum dibakar
Resepi Congo Bars
yeay dah masak

Klik DISINI untuk ORDER

1 comments: