>

Thursday, October 16, 2014

Makanan Yang Kaya dengan Zat Besi

Ramai yang sedia maklum bahawa zat besi boleh didapati dari sumber makanan iaitu daging merah. Sebenarnya terdapat banyak lagi sumber yang kaya dengan zat besi boleh kita perolehi dalam pemakanan/diet harian kita. 

Di mana untuk mendapatkan zat besi yang lebih banyak? Mesti ramai yang tertanya-tanya kan? Jom baca baru anda akan dapat tahu makanan yang kaya dengan zat besi.

Hijau

Salah satu sumber yang menyumbang zat besi yang banyak ialah dari sumber sayur-sayuran berdaun hijau gelap. Salad, bayam antara sumber zat besi yang terdapat dalam sayuran.

Vitamin C dan Zat Besi

Apa kaitan vitamin C dan zat besi ni?

Vitamin C dapat membantu menyerap zat besi ke dalam sistem tubuh badan kita. Jika kita makan makanan yang kaya dengan zat besi, seperti daging, sayur-sayuran, atau brokoli, makan lah buah oren selepas makan. Ataupun minum segelas jus oren bagi membolehkan zat besi dapat diserap sempurna.

Kacang dan Kekacang

Kacang dan kekacang adalah sumber yang kaya dengan zat besi. Semakin gelap kacang, semakin besar kemungkinan untuk menjadi kaya dengan zat besi.

Suplemen Zat Besi

Suplemen zat besi mungkin sukar untuk dihadam oleh perut, menyebabkan gangguan pencernaan pada sesetengah orang. Jika anda sedang mencari untuk menambah diet anda tanpa mengambil pil zat besi biasa, cuba mengambil spirulina. Tumbuhan hijau spirulina mudah dihadam dari suplemen zat besi biasa. Malah, tumbuhan laut hijau gelap yang paling super tinggi zat besi adalah spirulina.

Brokoli


Satu lagi sayuran hijau tua, brokoli kaya dengan sumber zat besi dan vitamin C. Jika makan brokoli, ia adalah pilihan terbaik kerana kedua-dua nutrien ini berfungsi secara terbaik untuk meningkatkan penyerapan zat besi ke dalam tubuh badan. 

Vitamin Shaklee Yang Mempunyai Zat Besi
vitamin zat besi vitalea shaklee pengedar shaklee putrajaya

Vitalea adalah vitamin yang diformula dengan zat besi. Di dalam vitalea juga terdapat Vitamin C dan spirulina, Jadi zat besi yang terdapat di dalam vitalea dapat deserap dengan sempuran oleh tubuh badan kita. Vitalea Shaklee adalah berwarna hijau di luarnya? Tahukan anda kenapa hijau? Kerana vitalea ini disaluti dengan spirulina. Jadi vitalea dapat diuraikan dengan sempurna dalam badan tubuh kita dan kemudian vitamin dan nutrient yang terdapat si dalam vitalea dapat diserap dengan cepat dan sempurna. Dan di ingatkan juga jika anda mengambil mana-mana suplemen, minumlah 3 liter air bagi memboleh kan nutrient ini dapat diserap dengan lebih baik.

Tak caya? Meh tengok 2 video ni dulu
Jom tingkatkan kesihatan dengan suplemen Shaklee dan kecantikan dengan set penjagaan wajah Shaklee, hubungi saya segera. 

Anda boleh dapatkan khidmat nasihat percuma untuk produk Shaklee sekiranya membeli di Daily Vitamin Shoppe

Salbiah Karim : 012.2929.306
SID 954066 FB:  Salbiah Karim 

Pengedar Shaklee di Putrajaya. COD area berhampiran dan pengeposan ke seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak.

Saya juga merupakan penegdar di kawasan berikut:

Pengedar Shaklee di Putrajaya
Pengedar Shaklee di Bandar Tasik Selatan
Pengedar Shaklee di Pekan Sg Besi
Pengedar Shaklee di Bandar Baru Bangi 
Pengedar Shaklee di Serdang
Pengedar Shaklee di Kajang

Pengedar Shaklee Bandar Baru Bangi: Puan Azza  / Puan Fiza
Pengedar Shaklee Seremban : Puan Maizun
Pengedar Shaklee Terengganu : Puan Wani
Pengedar Shaklee Perlis : Puan Zuraidah
  

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Klik DISINI untuk ORDER

0 comments:

Post a Comment