>

Wednesday, October 8, 2014

Khasiat Mee Segera

Khasiat Mee Segera


Mee segera memang lazat dan murah, tetapi adakah mee segera ini berkhasiat? Mee segera tidak perlu diperkenalkan lagi, hampir setiap negara dari Tenggara ke Utara Timur Asia, kita boleh menjumpainya di setiap rak dan jenama di pasar raya dan kedai-kedai runcit.

Walaupun terdapat di dalam pelbagai jenama dan perasa, mee segera ini mempunyai ciri-ciri yang sama. Kebanyakannya dihasilkan dalam bentuk yang boleh dimasak dengan cepat atau tidak perlu dimasak langsung, yakni boleh dimakan terus. Kebiasaan mee segera hanya perlu dimasak selama 5 minit dan terus boleh dimakan, begitu mudah sekali.

Mee segera biasanya didatangkan dengan paket perasa yang mengandungi garam, rempah dan perisa. Ada juga yang perasa sayur-sayuran dan makanan laut kering untuk memenuhi kepelbagaian permintaan daripada pengguna mee segera.

Walaupun ia adalah amat mudah dan murah untuk menyiapkan semangkuk hidangan mee segera, secara amnya ianya dianggap tidak sihat untuk berbuat demikian.  Persatuan pengguna di Malaysia tanpa putus asa beusaha memaklumkan kepada pengguna-pengguna untuk mengelakkan makan mee segera kerana ia adalah "berbahaya kepada kesihatan" berdasarkan kewujudan kandungan bahan tambahan makanan dan natrium yang tinggi.

Walau bagaimanapun, pakar pemakanan dan dietetik telah menerima pakai pandangan yang lebih realistik - dengan mengesyorkan makan mee segera ini hanya sekali-sekala dan membuat persediaan yang lebih seimbang dengan tambahan sayur-sayuran dan sumber protein ke dalam mee segera.

Mee segera biasanya diperbuat daripada gandum atau tepung ubi kayu, sayur-sayuran atau ekstrak minyak sawit, garam dan perisa tambahan. Manakala pek sup biasanya mengandungi garam, gula, rempah campuran, kicap dan perasa tambahan. Mee segera yang dimakan secara kosong tidak akan menyumbang apa-apa nutrien kepada kita, hanya semata-mata karbohidrat sahaja kerana itulah kandungan utamanya. Adalah lebih baik jika mee tersebut ditambah dengan sayur-sayuran atau telur untuk menjadikannya lebih seimbang.

Walaupun mee segera adalah tidak berbahaya untuk dimakan, namun lebih baik untuk menghadkan pengambilan mee ini kerana ianya mengandungi tahap garam yang tinggi dan tidak mudah dikesan oleh deria rasa kita dan seterusnya menjadikannya lebih sukar untuk melihat jumlah garam yang telah dimakan. Hal ini adalah penting terutamanya kepada mereka yang mempunyai keadaan kesihatan yang memerlukan kawalan pemakanan garam (sodium)  seperti kegagalan jantung, tekanan darah tinggi dan penyakit buah pinggang kronik.

Mee segera masih boleh dinikmati oleh penggemar mee segera ini tetapi bukanlah setiap hari, sekali skala sangat disarankan. Anda juga digalakkan untuk menambahkan bahan-bahan yang berkhasiat seperti sayur-sayuran, telur, daging atau makanan laut untuk memastikan sumber nutrien yang mencukupi diperolehi oleh tubuh badan kita.

Ok, sebenarnya mee segera hanya mempunyai karbohidrat sahaja! Dan perencah nya pula mengandungi garam yang tinggi.Tapi ramai yang suka makan kan? Saya pun gemar makan terutama time belajar dulu-dulu. Apa kata kita seimbangkan keperluan nutrisi badan kita dengan mengamalkan vitamin Vita-Lea Shaklee. Kos sebiji vitamin vita lea sama jer dengan kos sebungkus mee segera. Tetapi khasiat dan manfaat vita lea adalah berkali-kali ganda lebih bagus dari mee segera.

Klik sini untuk mengetahui Kenapa perlu makan vita lea?

Jom tingkatkan kesihatan dengan suplemen Shaklee dan kecantikan dengan set penjagaan wajah Shaklee, hubungi saya segera. 

Anda boleh dapatkan khidmat nasihat percuma untuk produk Shaklee sekiranya membeli di Daily Vitamin Shoppe

Salbiah Karim : 012.2929.306
SID 954066 FB:  Salbiah Karim 

Pengedar Shaklee di Putrajaya. COD area berhampiran dan pengeposan ke seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak.

Saya juga merupakan penegdar di kawasan berikut:

Pengedar Shaklee di Putrajaya
Pengedar Shaklee di Bandar Tasik Selatan
Pengedar Shaklee di Pekan Sg Besi
Pengedar Shaklee di Bandar Baru Bangi 
Pengedar Shaklee di Serdang
Pengedar Shaklee di Kajang

Pengedar Shaklee Bandar Baru Bangi: Puan Azza  / Puan Fiza
Pengedar Shaklee Seremban : Puan Maizun
Pengedar Shaklee Terengganu : Puan Wani
Pengedar Shaklee Perlis : Puan Zuraidah
  

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Klik DISINI untuk ORDER

0 comments:

Post a Comment