>

Wednesday, October 15, 2014

Kesan Makanan Ringan (Junkfood) Kepada Kesihatan

Kesan Makanan Ringan (Junkfood) Kepada Kesihatan


Hasil kajian daripada saintis Australia menunjukkan bahawa pengambilan makanan ringan secara berterusan akan menyebabkan hilang minat untuk makan makanan yang seimbang. Ini telah dibuktikan melalui kajian dan pemerhatian kepada tikus-tikus yang tidak lagi berminat untuk makan makanan diet seimbang. Tabiat makanan yang buruk ini akan menyebabkan perubahan yang kurang baik di dalam sel-sel otak.

"Apa yang menarik tentang penemuan ini adalah sekiranya tindakbalas yang sama berlaku pada manusia, rangsanan makan makanan ringan boleh mengubah respons kita kepada isyarat yang berkaitan dengan makanan yang sihat," kata Profesor Margaret Morris dari University of New South Wales (UNSW).

"Ia dapat diterangkan seperti berikut; anda baru sahaja makan ais krim ketika makan tengah hari, namun anda masih pergi dan mendapatkan lebih banyak lagi ais krim apabila anda mendengar van ais krim datang." Dalam satu kajian yang menggambarkan bagaimana keinginan yang berlebihan terhadap makan ringan akan menyebabkan kemorosotan kepada kesihatan, para penyelidik telah menjalankan satu eksperimen menggunakan gaya Pavlovian pada tikus.

Tikus-tikus telah dilatih untuk mengaitkan salah satu daripada dua isyarat bunyi yang berbeza kepada air gula berperisa (makanan ringan) dan buah-buahan (makan sihat). Tikus yang sebelum ini yang diberikan diet yang sihat didapati telah berhenti bertindakbalas kepada bunyi kepada buah-buahan seleas berlebihan terlibat di dalam air gula. Ini menunjukkan mekanisme semula jadi di dalam tikus telah berubah untuk mendapatkan makanan diet yang seimbang.

Tikus mengekalkan diet yang sihat berhenti bertindak balas kepada isyarat bunyi makan sihat selepas berlebihan terlibat dalam makanan ringan, mencerminkan satu perubahan mekanisme yang di dalam haiwan tersebut yang sebelum ini berfungsi secara semula jadi untuk menggalakkan tabiat makan yang betul.

Melalui kajian ini penyelidik merumuskan kesan makanan ringan berupaya mempengaruhi keputusan seseorang untuk terus memilih makanan yang tidak berkhasiat berbanding makanan yang sihat. Otak tikus adalah hampir sama dengan otak manusia, penyelidik berkata kajian mereka ini dapat memberikan bukti peningkatan krisis obesiti disebabkan oleh makanan ringan ini.

Oleh demikian, kita dinasihatkan untuk tidak terlalu makan makanan ringan ini kerana ianya sangat tidak baik kepada kesihatan dan seterusnya menyebabkan tindak balas otak berubah untuk tidak lagi memerlukan diet yang seimbang.

Jadi, marilah kita mengamalkan pemakanan yang sihat dan seimbang. 

Jom tingkatkan kesihatan dengan suplemen Shaklee dan kecantikan dengan set penjagaan wajah Shaklee, hubungi saya segera. 

Anda boleh dapatkan khidmat nasihat percuma untuk produk Shaklee sekiranya membeli di Daily Vitamin Shoppe

Salbiah Karim : 012.2929.306
SID 954066 FB:  Salbiah Karim 

Pengedar Shaklee di Putrajaya. COD area berhampiran dan pengeposan ke seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak.

Saya juga merupakan penegdar di kawasan berikut:

Pengedar Shaklee di Putrajaya
Pengedar Shaklee di Bandar Tasik Selatan
Pengedar Shaklee di Pekan Sg Besi
Pengedar Shaklee di Bandar Baru Bangi 
Pengedar Shaklee di Serdang
Pengedar Shaklee di Kajang

Pengedar Shaklee Bandar Baru Bangi: Puan Azza  / Puan Fiza
Pengedar Shaklee Seremban : Puan Maizun
Pengedar Shaklee Terengganu : Puan Wani
Pengedar Shaklee Perlis : Puan Zuraidah
  

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Klik DISINI untuk ORDER

0 comments:

Post a Comment