>

Sunday, October 19, 2014

Kepentingan Vitamin Dan Mineral Untuk Keperluan Badan

Vitamin dan mineral adalah penting kerana ia bertindak bersama-sama. Vitamin dan mineral melakukan beratus-ratus peranan di dalam badan. Mereka membantu menyokong tulang, menyembuhkan luka dan meningkatkan sistem imun. Mereka juga menukarkan makanan menjadi tenaga, dan memperbaiki kerosakan sel.

Kesan Kekurangan Vitamin
 
Vitamin dan mineral yang sering disebut mikronutrien kerana badan kita hanya memerlukan jumlah yang kecil dari mineral/mikronutrien. Namun begitu, sekiranya badan kita gagal untuk mendapatkan jumlah mikronutrien ini, ia boleh menyebabkan penyakit. Berikut adalah beberapa contoh penyakit yang boleh disebabkan oleh kekurangan vitamin:

Skurvi

Pelaut pada masa dahulu belajar bahawa hidup untuk beberapa bulan tanpa buah-buahan segar atau sayur-sayuran-sumber utama vitamin C menyebabkan gusi berdarah dan kelesuan dari penyakit kudis.

Buta

Di sesetengah negara membangun, terdapat lagi orang yang buta akibat kekurangan vitamin A.
    
Riket.

Kekurangan vitamin D boleh menyebabkan penyakit riket iaitu satu keadaan yang dimana tulang lembut, tulang lemah yang boleh menyebabkan kecacatan tulang seperti bongkok. Untuk memerangi penyakit riket, susu telah diperkaya dengan vitamin D sejak tahun 1930-an.

Manfaat Mineral

Sama seperti vitamin, kekurangan mikronutrien utama boleh menyebabkan kemudaratan yang besar kepada badan kita. Jika mikronutrien ini cukup, ia dapat memberikan manfaat yang besar. Beberapa contoh manfaat ini:


Tulang yang kuat.

Gabungan kalsium, vitamin D, vitamin K, magnesium, fosforus akan melindungi tulang kita daripada patah tulang.

Mencegah kecacatan bayi.

Dengan mengambil suplemen asid folik di awal kehamilan ia dapat membantu mencegah kecacatan otak dan tulang belakang pada bayi.
    
Gigi yang sihat.

Mineral Fluorida bukan sahaja membantu pembentukan tulang tetapi juga mengelakkan gigi dari berlubang dan juga mengelakkan gigi berlubang menjadi semakin buruk.

Perbezaan antara vitamin dan mineral

Vitamin adalah organik dan boleh dipecahkan oleh haba, udara, atau asid.

Mineral adalah bukan organik dan berpegang kepada struktur kimianya.

Ini bermakna mineral dalam tanah dan air dengan mudah didapati dan dimasukkan ke dalam badan kita melalui tumbuh-tumbuhan, ikan, haiwan, dan cecair yang kita makan. 

Tetapi ia sukar untuk vitamin kerana ia mudah rosak dengan cara memasak dan penyimpanan. Ppendedahan kepada udara juga boleh membunuh sebatian lebih rapuh.

Cara Mudah Untuk Mendapatkan Vitamin Dan Mineral Untuk Tubuh

Terdapat cara yang lebih mudah untuk mendapatkan vitamin dan mineral untuk tubuh badan kita iaitu dengan memakan vitamin dan mineral dalam bentuk kapsul, tablet mahupun cecair. Ini kerana vitamin yang terdapat di dalam makanan boleh rosak jika kita masak dengan cara tidak betul iaitu terlebih masak, cara penyimpanan makanan yang tidak betul dan pendedahan makanan tersebut kepada racun dan bahan kimia.

Bagi saya, Shaklee adalah vitamin dan mineral terbaik. Ia diperbuat dari bahan semulajadi, halal, selamat dan berkesan. Lagipun harganya cukup murah jika dibanding dari segi keberkesanannya.


Sekiranya anda perlukan vitamin, boleh hubungi saya. 

Jom tingkatkan kesihatan dengan suplemen Shaklee dan kecantikan dengan set penjagaan wajah Shaklee, hubungi saya segera. 

Anda boleh dapatkan khidmat nasihat percuma untuk produk Shaklee sekiranya membeli di Daily Vitamin Shoppe

Salbiah Karim : 012.2929.306
SID 954066 FB:  Salbiah Karim 

Pengedar Shaklee di Putrajaya. COD area berhampiran dan pengeposan ke seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak.

Saya juga merupakan penegdar di kawasan berikut:

Pengedar Shaklee di Putrajaya
Pengedar Shaklee di Bandar Tasik Selatan
Pengedar Shaklee di Pekan Sg Besi
Pengedar Shaklee di Bandar Baru Bangi 
Pengedar Shaklee di Serdang
Pengedar Shaklee di Kajang

Pengedar Shaklee Bandar Baru Bangi: Puan Azza  / Puan Fiza
Pengedar Shaklee Seremban : Puan Maizun
Pengedar Shaklee Terengganu : Puan Wani
Pengedar Shaklee Perlis : Puan Zuraidah
  

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Klik DISINI untuk ORDER

0 comments:

Post a Comment