>

Thursday, October 16, 2014

Kepentingan Kalsium Untuk Tubuh badan

Kepentingan Kalsium Untuk Tubuh badan

Di dalam badan kita, kebanyakan kalsium disimpan di dalam tulang. Badan kita akan mengambil keperluan kalsium dari tulang jika kita tidak mengambil kalsium dari pemakanan atau diet harian kita. Inilah sebabnya mengapa badan kita memerlukan kalsium yang mencukupi bagi mengelakkan osteoporosis dan mengurangkan keretakan tulang. Bagi wanita ianya amat penting terutama selepas menopaus.

Kita seringkali mengaitkan kalsium dengan tulang dan gigi, sebenarnya ia juga memberi manfaat kepada sistem saraf. Kalsium membantu neurotransmitter mensintesis badan, yang mana ianya adalah bahan kimia yang memindahkan impuls saraf. Saraf mengarahkan semua aktiviti di dalam badan, jadi dengan mengambil vitamin/suplemen kalsium adalah satu strategi yang bijak.

Cara Memilih Suplemen Kalsium

Tidak syak lagi kita akan mendapat manfaat dari suplemen kalsium yang terbaik. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perkara yang kita perlu tahu untuk memilih suplemen kalsium yang terbaik.

Dalam usaha untuk badan kita menyerap kalsium daripada suplemen, badan juga mesti menerima cukup vitamin D. Secara mudah, vitamin D boleh didapati dengan meluangkan masa di luar di bawah cahaya matahari. Namun cara yang terbaik adalah dengan mengambil suplemen kalsium yang disertakan sekali dengan vitamin D. Badan kita mempunyai kapasiti terhad untuk menyerap kalsium pada satu-satu masa. Adalah lebih baik untuk mengambil 500 miligram tablet dua kali sehari dan bukan hanya sekali untuk memenuhi dos harian yang disyorkan. Kalsium yang tidak dapat diserap badan akan dikeluarkan melalui najis dan air kencing.

Seperti juga suplemen yang lain, kita perlu mengikut arahan label dengan betul. Dos yang disyorkan setiap hari adalah 1,000 miligram sehari bagi lelaki dan wanita di bawah 50 tahun Jika umur lebih daripada 50 tahun, tingkatkan dos kepada 1,200 miligram. Terlalu banyak kalsium dalam diet harian boleh mengganggu keupayaan badan untuk menyerap zink atau iron. Dos yang tinggi juga boleh menyebabkan batu karang.

Suplemen Kalsium Yang Terbaik

Kalsium tambahan yang terbaik akan mengandungi gabungan kalsium dengan vitamin atau mineral supaya kita dapat menerima manfaat kesihatan tambahan. Satu gabungan itu kalsium dan magnesium. Kedua-dua mineral ini boleh membantu melegakan gejala-gejala PMS, migrain, dan tekanan darah tinggi. Walau bagaimanapun, jika anda mengambil thiazide diuretics atau mempunyai penyakit buah pinggang atau penyakit jantung, berbincang dan dapatkan nasihat dengan doktor terlebih dahulu. Ia memang satu idea yang baik untuk berkongsi maklumat seperti ini dengan doktor untuk mengelakkan sebarang interaksi dadah atau kesan-kesan sampingan yang mungkin dihadapi.

Kombinasi vitamin D dengan kalsium dan magnesium membantu untuk memastikan penyerapan kalsium di samping menyediakan faedah lain vitamin D seperti penyerapan fosforus dan perlindungan terhadap kanser payudara dan usus.

OsteMatrix™ Shaklee Kalsium Terbaik

Kenapa saya kata OsteMatrix™ Shaklee kalsium terbaik? Kerana ianya produk yang diyakini selamat dan berkesan. OsteMatrix™ bukan sekadar vitamin kalsium. OsteMatrix™ membekalkan nutrien harian, termasuk kalsium yang penting dalam pembentukan dan pertumbuhan tulang dan gigi. Ia juga mengandungi magnesium, vitamin D dan mineral iaitu zink, kuprum dan mangan untuk mengekalkan kelancaran fungsi tubuh. Ditampilkan dalam bentuk kaplet kecil bersalut yang mudah ditelan.

Jom tingkatkan kesihatan dengan suplemen Shaklee dan kecantikan dengan set penjagaan wajah Shaklee, hubungi saya segera. 

Anda boleh dapatkan khidmat nasihat percuma untuk produk Shaklee sekiranya membeli di Daily Vitamin Shoppe

Salbiah Karim : 012.2929.306
SID 954066 FB:  Salbiah Karim 

Pengedar Shaklee di Putrajaya. COD area berhampiran dan pengeposan ke seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak.

Saya juga merupakan penegdar di kawasan berikut:

Pengedar Shaklee di Putrajaya
Pengedar Shaklee di Bandar Tasik Selatan
Pengedar Shaklee di Pekan Sg Besi
Pengedar Shaklee di Bandar Baru Bangi 
Pengedar Shaklee di Serdang
Pengedar Shaklee di Kajang

Pengedar Shaklee Bandar Baru Bangi: Puan Azza  / Puan Fiza
Pengedar Shaklee Seremban : Puan Maizun
Pengedar Shaklee Terengganu : Puan Wani
Pengedar Shaklee Perlis : Puan Zuraidah
  

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Klik DISINI untuk ORDER

1 comments: