>

Saturday, October 25, 2014

Gejala Kekurangan Protein dan Atasinya Dengan Pengambilan ESP Shaklee

Gejala Kekurangan Protein dan Atasinya Dengan Pengambilan ESP Shaklee
 
Gejala kekurangan protein adalah tanda-tanda awal bahawa diet/pemakanan kita mungkin kekurangan protein yang lengkap. Apabila badan tidak mendapat nutrisi yang diperlukan untuk berfungsi dengan baik, ia memberi anda isyarat bahawa ada sesuatu yang salah. Perhatikan tanda-tanda ini dan dapatkan bantuan perubatan jika mengalaminya.

Sesetengah orang mengalami gejala kekurangan protein disebabkan oleh kekurangan pengambilan protein. Diet terhad, kurangnya pengetahuan tentang nutrisi, dan kemiskinan juga boleh menyumbang kepada kekurangan protein. Kekurangan protein boleh menyebabkan batu karang, arthritis, dan kemerosotan otot, serta masalah jantung. Berikut adalah beberapa tanda-tanda yang paling biasa.

Bahkan dengan berbagai-bagai sumber protein yang tersedia, sesetengah orang mengalami gejala kekurangan protein disebabkan oleh kekurangan pengambilan protein. Diet teruk terhad, kurangnya pengetahuan tentang nutrisi, dan bahkan kemiskinan boleh menyumbang kepada kekurangan protein. Kekurangan protein adalah apa-apa untuk main-main dengan baik; kekurangan boleh menyebabkan batu karang, arthritis, dan kemerosotan otot, serta masalah jantung. Berikut adalah beberapa tanda-tanda yang paling biasa.

Edema

Edema adalah kumpulan cecair di bawah kulit, yang paling sering menyerang kaki, kaki, dan pergelangan kaki malahan juga boleh berlaku di mana-mana badan. Protein adalah penting untuk mengekalkan keseimbangan air di dalam badan. Tanpa protein, badan tidak boleh menyimpan air dengan betul.

Berat Badan

Penurunan berat badan yang teruk adalah salah satu gejala dari kekurangan protein. Ia boleh dikaitkan dengan pembaziran otot. Otot badan akan rosak, dimana kebiasaannya kita akan lihat orang yang turun berat badan secara mengejut, kulit dan otot akan menggeleber.

Rambut Gugur dan Rapuh

Rambut gugur dan penipisan rambut atau rapuh juga boleh disebabkan oleh kekurangan protein. Rambut terdiri daripada protein, maka kekurangan protein boleh menyebabkan rambut semakin kurang yakni gugur dan menjadi rapuh. Oleh itu jumlah protein yang cukup amat diperlukan untuk kekal sihat.

Garis Putih di Kuku

Garis putih di kedua-dua jari dan jari kaki kuku boleh disebabkan oleh kekurangan protein. Garis putih yang berjalan dari atas ke bawah pada kuku boleh menunjukkan kekurangan protein yang sedang dialami. Manakala garis putih yang berjalan melintang mungkin menunjukkan kekurangan yang kini telah berlalu.

Kulit Pucat

Kulit yang kehilangan pigmen dan mudah terbakar di bawah sinar matahari boleh disebabkan oleh kekurangan zat besi, dan juga protein. Lazimnya, makanan yang kaya dengan zat besi juga mengandungi protein, dan protein adalah perlu untuk badan untuk menggunakan zat besi dengan betul. Anemia atau kekurangan zat besi boleh menyebabkan kulit pucat.

Ruam Kulit

Ruam kulit, mungkin disertai kulit kering atau mengelupas adalah gejala kekurangan protein. Ruam ini adalah disebabkan oleh kekurangan protein melampau dan boleh menyerupai ekzema atau gatal-gatal kulit kering.

Lemah dan Lesu

Lemah dan kelesuan mungkin disebabkan oleh kekurangan protein dalam makanan. Dari masa ke masa, badan anda akan mula memecahkan tisu otot, yang boleh membawa kepada perasaan lemah atau keletihan.

Penyembuhan Luka Menjadi Lambat


Asid amino, blok binaan protein, sangat penting dalam penyembuhan luka. Apabila luka sembuh dengan sendiri, ia perlu untuk memperbaiki atau menghasilkan tisu baru. Tisu-tisu ini menggunakan asid amino dalam pembaikan, dan kekurangan protein boleh membawa kepada proses penghasilan tisu yang lebih perlahan.

Kesukaran Tidur

Kesukaran untuk tidur boleh disebabkan oleh kekurangan serotonin, yang disebabkan oleh kekurangan asid amino tertentu. Asid amino dihasilkan apabila protein dipecahkan, dan diet/pemakanan dengan protein yang tidak cukup boleh membawa kepada kesukaran untuk tidur.

Sakit Kepala

Sakit kepala boleh disebabkan oleh banyak punca, termasuk kekurangan protein. Kekurangan protein boleh menyebabkan sakit kepala yang merupakan punca kepada Anemia dan darah rendah.

Pengsan

Pengsan dan badan lemah mungkin disebabkan oleh kekurangan protein juga. Ini mungkin disebabkan oleh gula darah yang rendah atau untuk keperluan badan untuk memecahkan tisu otot untuk mendapatkan nutrisi yang diperlukan.

Gejala lain

Tidak semua gejala kekurangan protein adalah fizikal. Ada yang boleh menyebabkan emosi atau mental terganggu, termasuk yang berikut:
 •      Mudah tersinggung, kemurungan 
 •      Masalah dengan penyelesaian konflik
 •      kemurungan yang teruk
 •      kegelisahan
 •      Kekurangan tenaga, tidak ada keinginan untuk melakukan sesuatu perkara

Jika anda mengalami gejala-gejala ini, berjumpalah dengan doktor utama anda secepat mungkin untuk membuat ujian. Ia hanya  satu ujian darah yang mudah untuk menentukan sama ada kekurangan protein atau tidak. Pastikan anda memberitahu doktor  jenis protein anda sedang makan, dan berapa jumlahnya. Rawatan untuk kekurangan protein adalah mudah, tetapi kekurangan protein pertama harus benar didiagnosis oleh doktor. Jika anda mengesyaki bahawa anda mungkin mempunyai kekurangan protein, jangan tunggu lama untuk mendapatkan rawatan. 


Jika anda ingin mengelakkan kekurangan protein dan merawat kekurangan protein, boleh amalkan pengambilan protein Shaklee iaitu Energy Soy Protein Shaklee. Ianya adalah sumber protein terbaik yang mana ESP shaklee:
 
 • semulajadi, sumber Non-GMO soya
 • glisimek index rendah
 • 14g protein setiap hidangan
 • mengandungi 9 jenis asid amino perlu yang lengkap
 
Asid amino perlu= asid amino yang tidak dihasilkan dalam badan manusia dan mesti diambil dari makanan.

 
ESP adalah protein berkualiti tinggi dari tumbuhan.
 
Serbuk ESP Shaklee merupakan sumber protein soya yang lengkap, iaitu 14 gram protein soya bukan GMO berkualiti tinggi termasuk sembilan asid amino penting yang diperlukan untuk proses sintesis protein tubuh.

Berbanding protein daripada sumber daging, telur dan tenusu, ESP juga mengandungi kandungan lemak yang rendah tanpa laktosa dan kolesterol.
 

Shaklee ESP:

 • Menyediakan sumber tenaga berkekalan dan membantu menahan rasa lapar
 • Mengandungi lima vitamin B penting, separuh daripada Nilai Harian kalsium, serta isoflavon soya. Kajian menunjukkan bahawa soya dapat membantu menyeimbangkan semula hormon semasa tempoh peralihan menopaus*
 • Protein soya bukan GMO ini dihasilkan di bawah Program Pengekalan Identiti atau Identity Preservation Program (IPP), di mana proses penanaman hingga pemprosesan kacang soya dipantau dengan teliti dan dilakukan dalam keadaan terkawal

 
Jom tingkatkan kesihatan dengan suplemen Shaklee dan kecantikan dengan set penjagaan wajah Shaklee, hubungi saya segera. 

Anda boleh dapatkan khidmat nasihat percuma untuk produk Shaklee sekiranya membeli di Daily Vitamin Shoppe

Salbiah Karim : 012.2929.306
SID 954066 FB:  Salbiah Karim 

Pengedar Shaklee di Putrajaya. COD area berhampiran dan pengeposan ke seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak.

Saya juga merupakan penegdar di kawasan berikut:

Pengedar Shaklee di Putrajaya
Pengedar Shaklee di Bandar Tasik Selatan
Pengedar Shaklee di Pekan Sg Besi
Pengedar Shaklee di Bandar Baru Bangi 
Pengedar Shaklee di Serdang
Pengedar Shaklee di Kajang

Pengedar Shaklee Bandar Baru Bangi: Puan Azza  / Puan Fiza
Pengedar Shaklee Seremban : Puan Maizun
Pengedar Shaklee Terengganu : Puan Wani
Pengedar Shaklee Perlis : Puan Zuraidah
  

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.
 

Klik DISINI untuk ORDER

0 comments:

Post a Comment