>

Friday, October 3, 2014

Gaya Hidup Sihat Yang Perlu Diamalkan

Gaya Hidup Sihat Yang Perlu Diamalkan

Dengan mengamalkan tabiat pemakanan yang baik dan aktiviti fizikal harian yang baik , kita akan mendapat kehidupan yang lebih sihat. Mudah untuk berkata, tetapi ianya bukanlah sesuatu yang begitu mudah untuk diamalkan atau dilakukan!

Gaya hidup yang sibuk membuatkan kita begitu sukar mencuri masa untuk melakukan aktiviti fizikal yang sihat. Dalam masa yang sama juga kita mudah mengambil jalan ringkas dengan memakan makanan ringan yang tidak sihat atau membeli makanan di luar yang tidak diketahui kebersihan atau nutrisi yang terdapat di dalam makanan seperti fast food.

Tabiat ini akan menyebabkan kita sekerluarga berisiko untuk mendapat pelbagai penyakit.

Bagaimana Untuk Menjalani Gaya Hidup Yang Sihat?

Terdapat lima cara mudah untuk kita  sekeluarga menjalani gaya hidup yang sihat:

1. Aktifkan Diri Setiap Hari

Aktiviti fizikal yang kerap adalah penting untuk pertumbuhan yang sihat, pembangunan dan kesejahteraan kanak-kanak dan orang dewasa. Kita perlu melakukan sekurang-kurangnya 60 minit aktiviti fizikal setiap hari, termasuk aktiviti lasak. Ibu bapa perlu menjadi contoh yang baik dan mempunyai sikap yang positif untuk menjadi lebih aktif.

2. Pilih Air Sebagai Minuman

Air adalah cara terbaik untuk menghilangkan dahaga. Minum minuman tanpa gula adalah yang terbaik seperti air kosong dan jus buah-buahan tanpa gula. Susu rendah lemak  untuk kanak-kanak dua tahun ke atas adalah minuman berkhasiat disamping mereka mendapat  sumber kalsium terbaik.

3. Makan Lebih Banyak Buah-Buahan Dan Sayur-Sayuran

Makan buah-buahan dan sayur-sayuran setiap hari membantu kanak-kanak membesar, meningkatkan daya hidup dan boleh mengurangkan risiko pelbagai penyakit kronik. Sediakan dua hidangan buah-buahan dan lima hidangan sayur-sayuran setiap hari. Jadikan buah-buahan sebagai kudapan dan sediakan menu buah-buahan dan sayuran di dalam setiap hidangan makanan.

4. Tingalkan Gadget Dan Aktifkan Diri


Aktiviti menonton TV , komputer, gadget seperti ipad dan phone menjadikan kanak-kanak tidak aktif dan banyak menghabiskan masa di rumah. Aktiviti seperti ini akan menyebabkan berat badan berlebihan atau obes. Sebagai ibu bapa kita perlu merancang pelbagai permainan/aktiviti fizikal yang aktif sebagai alternatif kepada menonton TV, bermain komputer dan sebagainya.

5. Amalkan Pengambilan Makanan Tambahan

Dengan cara pemakanan dan persekitaran sekarang, kita perlu mengambil makanan tambahan sebagai pelengkap kepada nurtrisi yang diperlukan oleh tubuh badan kita. Kekurangan zat di dalam makanan yang kita makan atau kerosakan zat semasa memasak makanan dapat ditampung dengan mengambil makanan tambahan seperti vitamin.

Vitamin yang saya syorkan adalah vitamin Shaklee kerana ia diperbuat dari bahan semulajadi, selamat dan berkesan untuk tubuh badan kita. Ia dihasilkan dengan begitu teliti oleh team Shaklee. Pelbagai ujian klinikal dilakukan untuk mendapatkan hasil produk yang begitu selamat dan berkesan untuk digunakan.

Antara makanan tambahan atau vitamin Shaklee yang boleh di amalkan untuk melengkapkan nutrisi adalah Vita Lea untuk dewasa dan Mealshake untuk kanak-kanak. Selain itu vitamin C juga penting bagi meningkatkan sistem imun.

Vitamin Untuk Dewasa:


Vitamin Untuk Kanak-Kanak


Jom tingkatkan kesihatan dengan suplemen Shaklee dan kecantikan dengan set penjagaan wajah Shaklee, hubungi saya segera. 

Anda boleh dapatkan khidmat nasihat percuma untuk produk Shaklee sekiranya membeli di Daily Vitamin Shoppe

Salbiah Karim : 012.2929.306
SID 954066 FB:  Salbiah Karim 

Pengedar Shaklee di Putrajaya. COD area berhampiran dan pengeposan ke seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak.

Saya juga merupakan penegdar di kawasan berikut:

Pengedar Shaklee di Putrajaya
Pengedar Shaklee di Bandar Tasik Selatan
Pengedar Shaklee di Pekan Sg Besi
Pengedar Shaklee di Bandar Baru Bangi 
Pengedar Shaklee di Serdang
Pengedar Shaklee di Kajang

Pengedar Shaklee Bandar Baru Bangi: Puan Azza  / Puan Fiza
Pengedar Shaklee Seremban : Puan Maizun
Pengedar Shaklee Terengganu : Puan Wani
Pengedar Shaklee Perlis : Puan Zuraidah
  

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Klik DISINI untuk ORDER

0 comments:

Post a Comment