>

Thursday, October 2, 2014

Cara Menghilangkan Kedutan Di Wajah Secara Semulajadi

Cara Menghilangkan Kedutan Di Wajah Secara Semulajadi

Ramai wanita yang mencari-cari cara untuk menghilangkan kedutan di muka. Kedutan di muka merupakan gejala penuaan yang kelihatan sangat membimbangkan. Banyak cara boleh kita lakukan untuk mendapatkan kulit yang bersih, bebas daripada kedutan dan noda. Walau bagaimanapun kita  perlu berhati-hati untuk memilih cara untuk mengurangkan kedutan di wajah. Ini kerana jika kita memilih produk penjagaan kulit yang salah, kulit muka akan menjadi rosak teruk. Lebih baik jika kita memilih rawatan atau mengamalkan petua semulajadi yang selamat dan berkesan. Sebelum kita merawat kedutan di wajah, kita harus mengenalpasti terlebih dahulu punca kedutan. Jom baca apa punca yang menyebabkan kedutan di wajah sebelum usia.

Punca Kedutan di Wajah

Sebahagian besar daripada kita mendapati bahawa punca kedutan adalah disebabkan oleh penuaan. Walau bagaimanapun, penuaan bukan satu-satunya faktor utama yang menjadikan kulit kita menjadi berkedut. Sebenarnya, banyak faktor-faktor lain boleh menyumbang kepada kedutan.

1. Merokok
Pakar-pakar telah bersetuju, terdapat hubungan antara rokok dengan proses penuaan kulit menjadi cepat. Nikotin disedut membuatkan aliran darah ke kulit berkurangan. Apabila aliran darah semakin berkurangan, kulit juga akan kurang mendapat makanan. Ini menyebabkan penjanaan semula sel-sel kulit tidak dapat berjalan dengan sempurna, diikuti dengan kemunculan kedut di kulit kita.

2. Genetik
Berlainan untuk setiap individu, kemunculan kedutan yang lebih cepat adalah disebabkan fakor keturunan. Untuk kes ini, ia sukar untuk dielakkan, tetapi kita boleh menjaga kulit daripada kering dengan sentiasa menggunakan pelembap.

3. Radikal bebas
Radikal bebas yang datang dari pencemaran boleh merosakkan kolagen kulit, yang menyebabkan kedutan.

4. Penurunan berat badan secara drastik
Berat badan turun secara tiba-tiba boleh menyebabkan kulit berkedut akibat kandungan lemak badan yang hilang secara drastik. Keadaan ini juga menyebabkan kulit kendur dan membosankan.

5. Kekurangan nutrisi
Kurang mengambil vitamin E dan zat besi boleh menyebabkan kulit mengalami kekurangan keanjalan dan kelembutan kulit berkirang. Ini juga menyebabkan kedutan.

6. Pendedahan kepada cahaya matahari
Sinar Ultraviolet, terutamanya ultraungu A bebas boleh menembusi kulit untuk kolagen. Apabila kolagen rosak, maka kulit kita kehilangan penaungnya. Oleh itu, jangan lupa untuk menggunakan pelindung matahari setiap kali keluar dari rumah.


Tips Untuk Menghilangkan Kedut di Wajah

1. Gaya Hidup Sihat
Hidup sihat amat disyorkan untuk semua orang. Jom amalkan gaya kehidupan yang sihat supaya kedutan kulit wajah kita boleh dikurangkan dan dihapuskan. Diet yang seimbang adalah kunci untuk membuat kulit kita kelihatan sihat dan segar. Vitamin A, C, E dan K, juga membantu unutk mendapatkan kulit yang 'glowing'.

2. Berhenti Merokok
Ia telah terbukti bahawa merokok adalah berbahaya kepada kesihatan sama ada perokok aktif mahupun  perokok pasif. Kedutan juga boleh disebabkan oleh aktiviti merokok. Elakkan persekitaran yang terdedah kepada asap rokok.

3. Tidur Yang Cukup
Tidur yang berkualiti adalah tidur petang. Ia boleh mengurangkan kedutan di wajah kita!

4. Elakkan Tekanan
Tekanan adalah sangat berbahaya, dan sudah tentu boleh membawa kepada kemunculan kedut. Elakkan tekanan dan kedut pada muka kita yang tidak akan terjadi atau ianya boleh dihapuskan.

5. Gunakan Krim Pelindung Matahari
Cahaya matahari adalah punca nombor satu kedutan. Jika kita terpaksa melakukan aktiviti di bawah sinaran matahari, jangan lupa untuk menggunakan krim pelindung matahari. Selain mengurangkan kedutan, ia juga dapat mengelakkan kanser kulit.

6. Posisi Tidur Yang Betul
Jika anda tidur mengiring, ia akan menyebabkan kedutan di pipi dan dagu.Jika diamalkan selalu ia akan membuat kesan kedutan kekal di muka.

7. Makan Ikan, Terutama Salmon.
Makn ikan yang mengandungi protein yang tinggi dan omega-3 akan membantu untuk menyuburkan kulit dan menjadikan ia lembut dan muda, dan sudah tentu ia juga membantu mengurangkan kedutan.

8. Makan Kacang Soya.
Penyelidikan setakat ini telah menunjukkan bahawa soya membantu melindungi atau menghalang bahaya matahari. Makanan tambahan yang diperbuat daripada kacang soya juga boleh memperbaiki struktur dan kekuatan kulit  selepas penggunaan selama enam bulan.

9. Koko atau Dark Chocolate
Penggunaan koko atau coklat gelap juga akan melindungi kulit daripada bahaya cahaya matahari, meningkatkan peredaran sel-sel kulit, penghidratan terjejas, dan membuat kulit kelihatan muda dan berasa lebih licin.

10. Makan Buah-buahan Dan Sayur-sayuran
Buah-buahan dan sayur-sayuran merupakan antioksidan. Antioksidan adalah sebatian yang mengurangkan kesan-kesan radikal bebas, menjadikan kulit kelihatan segar dan berseri-seri, dan melindungi beberapa kesan cahaya matahari.

11. Jangan basuh muka terlalu kerap.
Menurut ahli dermatologi, basuh muka terlalu kerap akan menghilangkan kelembapan semula jadi dan minyak yang melindungi kulit daripada kedutan. Basuk muka 2 kali sehari adalah lebih elok.

12. Asid Alpha-hydroxy (AHA)
Bahan-bahan semula jadi akan meningkatkan permukaan sel-sel kulit mati, mengurangkan garis-garis halus dan kedutan, terutamanya di bahagian mata, dan membantu merangsang pengeluaran kolagen.

13. Retinoids (termasuk Retin A).
Tretinoin atau lebih dikenali sebagai Retin A adalah satu bentuk semula jadi vitamin A yang digunakan untuk menyelesaikan masalah kedutan.

14. Vitamin C
Pengambilan vitamin C boleh meningkatkan pengeluaran kolagen, melindungi dari bahaya UVA dan UVB ray, untuk mengatasi masalah pigmentasi, dan memperbaiki keadaan kulit yang rosak.

Cuba ini 14 tip-tip mudah dan anda akan dalam perjalanan anda untuk kulit yang lebih sihat.
 

Jika anda sedang mencari vitamin semulajadi untuk mengurangkan kedutan di wajah, saya mengesyorkan supaya mengambil vitamin Shaklee.

Kenapa Shaklee?

Kerana vitamin Shaklee adalah vitamin semulajdi yang selamat dan berkesan. Antara vitamin-vitamin yang boleh di ambil untuk mengurangkan kedutan ialah Collagen, ESP, Vivix, Vitamin C, Vitamin E, Zinc, GLA Complex dan Carotomax (Vitamin A). Makan secara konsisten selama 6 bulan, insya allah anda akan mendapat hasil yang memuaskan.

Cara Menghilangkan Kedutan Di Wajah Secara Semulajadi dengan vitamin Shaklee

Jom tingkatkan kesihatan dengan suplemen Shaklee dan kecantikan dengan set penjagaan wajah Shaklee, hubungi saya segera. 

Anda boleh dapatkan khidmat nasihat percuma untuk produk Shaklee sekiranya membeli di Daily Vitamin Shoppe

Salbiah Karim : 012.2929.306
SID 954066 FB:  Salbiah Karim 

Pengedar Shaklee di Putrajaya. COD area berhampiran dan pengeposan ke seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak.

Saya juga merupakan penegdar di kawasan berikut:

Pengedar Shaklee di Putrajaya
Pengedar Shaklee di Bandar Tasik Selatan
Pengedar Shaklee di Pekan Sg Besi
Pengedar Shaklee di Bandar Baru Bangi 
Pengedar Shaklee di Serdang
Pengedar Shaklee di Kajang

Pengedar Shaklee Bandar Baru Bangi: Puan Azza  / Puan Fiza
Pengedar Shaklee Seremban : Puan Maizun
Pengedar Shaklee Terengganu : Puan Wani
Pengedar Shaklee Perlis : Puan Zuraidah
  

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Klik DISINI untuk ORDER

0 comments:

Post a Comment