>

Saturday, September 27, 2014

Umur Anak Yang Sesuai Untuk Ambil Omega Guard Shaklee

Umur Anak Yang Sesuai Untuk Ambil Omega Guard Shaklee

Pasti ramai ibu tertanya-tanya pada umur berapa anak-anak sesuai untuk makan Omega Guard Shaklee. Ini kerana khasiat Omega Guard dapat membantu minda dan kesihatan mental anak-anak. Omega Guard juga dapat mengurangkan keletihan anak-anak setiap hari. Mari kita baca info yang disediakan oleh majalah iSihat ini.

Minyak ikan kaya dengan sumber asid lemak Omega 3, asid alfa linolenik. Terdapat beberapa jenis asid lemak perlu iaitu asid lemak omega 3, asid lemak linolenik dan asid lemak omega 6, asid lenoleik. Asid Lemak Perlu ialah asid lemak yg perlu diambil daripada makanan. Badan manusia tidak akan mampu menghasilkannya sendiri. Asid lemak perlu akan menghasilkan sejenis bahan kimia dikenali sebagai eicosanoids. Salah satu bahan yg terdapat di dalam kumpulan eicosnoids adalah prostaglandin. 

Manakala prostagladin merupakan bahan yang amat penting dalam sistem biologi manusia termasuklah sistem imuniti, sistem pencernaan, sistem ekspresi gen, proses baik pulih sel, proses tekanan bendalir dan pengawal aturan suhu badan. 

Asid lemak omega 3 mempunyai kesan biologi untuk mengelakkan berlakunya penyakit kronik seperti kencing manis, tekanan darah tinggi, kanser, penyakit Alzheimer, sakit buah pinggang, sakit jantung dan lain2. Konklusinya setiap individu memerlukan asid lemak perlu untuk membolehkan setiap sel dalam tubuh badan berfungsi secara normal.

Selain itu, tiada usia khusus yang menetapkan penggambilan minyak ikan. Bayi seawal usia didalam kandungan juga boleh mendapatkan asid lemak omega 3 melalui pemakanan si ibu. Terdapat beberapa kajian yang menunjukkan kesan positif pengambilan omega 3 semasa mengandung kepada bayi. 

Kajian oleh Helland el. al (2008) membandingkan wanita mengandung A yang mengambil 1183mg DHA serta (803mg EPA) setiap hari (bermula dari kandungan 17 minggu hingga ke 19 usia kandungan) dengan wanita mengandung B yang cuma mengambil 10 ml minyak jagung menunjukkan wanita A melahirkan anak yang mempunyai IQ iaitu kebolehan berfikir dan memahami yang lebih tinggi sehingga kanak-kanak itu berumur 7 tahun berbanding dengan kanak2 yang dilahirkan oleh wanita B yang mengambil minyak jagung. Anak wanita A juga mempunyai kualiti tidur dan sistem imuniti yang lebih baik. Namun, ransangan awal kepada anak juga mempengaruh IQ anak.


Rujukan: Institute of Medicine. 2002. Dietary Reference Intake for Energy, Carbohydrate, Fiber, Fat, Fatty Acids, Cholestrol, Protein dan Amino Asid. National Academies Press, Washington, DC, p 7-1-7-69 (dietary fiber), 8-1-8-97(fat and fatty acids)

OK. Sekarang kita dah tahu umur anak yang sesuai untuk ambil Omega Guard Shaklee kan? Ye, sejak mengandung lagi si ibu boleh mengamalkan pengambilan Omega Guard Shaklee. Apa yang ibu makan ketika mengandung, khasiatnya juga dikongsikan bersama si anak di dalam kandungan.

Begitu juga selepas si anak lahir, si ibu masih perlukan bekalan omega untuk di salurkan kepada si anak dengan kaedah penyusuan susu ibu. Waktu tempoh menyusu, si anak masik lagi mendapat bekalan omega selagi si ibu mengamalkan Omega Guard Shaklee ini. 

Apabila si anak tadi berusia 1 tahun, baru lah kita boleh memberi makan secara direct kepada si anak. Boleh picit Omega Guard Shaklee ke dalam sudu untuk diberikan kepada anak. Jika anak menolak, boleh campurkan ke dalam susu atau gaulkan bersama nasi atau makanan kegemaran anak-anak.

Omega Guard Shaklee


Shaklee OmegaGuard™ ialah suplemen pemakanan yang mengandungi minyak ikan. Satu sajian OmegaGuard™ membekalkan 1000mg asid lemak omega 3 termasuk DHA dan EPA.

Kandungan di dalam Omega Guard Shaklee

Untuk setiap 3 kapsul Omega Guard Shaklee ia mengandungi:
  • Omega 3 Fatty Asid : 330 mg
  • EPA (eicosapentaenoic acid): 180 mg
  • DHA (docosahexaenoic asid) : 120 mg
Jadi,untuk setiap 1 kapsul Omega Guard Shaklee ia mengandungi:
  • Omega 3 Fatty Asid : 110 mg
  • EPA (eicosapentaenoic acid): 60 mg
  • DHA (docosahexaenoic asid) : 40 mg

Jom tingkatkan kesihatan dengan suplemen Shaklee dan kecantikan dengan set penjagaan wajah Shaklee, hubungi saya segera. 

Anda boleh dapatkan khidmat nasihat percuma untuk produk Shaklee sekiranya membeli di Daily Vitamin Shoppe

Salbiah Karim : 012.2929.306
SID 954066 FB:  Salbiah Karim 

Pengedar Shaklee di Putrajaya. COD area berhampiran dan pengeposan ke seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak.

Saya juga merupakan penegdar di kawasan berikut:

Pengedar Shaklee di Putrajaya
Pengedar Shaklee di Bandar Tasik Selatan
Pengedar Shaklee di Pekan Sg Besi
Pengedar Shaklee di Bandar Baru Bangi 
Pengedar Shaklee di Serdang
Pengedar Shaklee di Kajang

Pengedar Shaklee Bandar Baru Bangi: Puan Azza  / Puan Fiza
Pengedar Shaklee Seremban : Puan Maizun
Pengedar Shaklee Terengganu : Puan Wani
Pengedar Shaklee Perlis : Puan Zuraidah
  

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Klik DISINI untuk ORDER

0 comments:

Post a Comment