>

Thursday, September 25, 2014

Tips Kesihatan Lelaki

Tips Kesihatan Lelaki

Anda lelaki? Saya Shidi Rozali ingin kongsikan tentang kesihatan lelaki...

Apa harapan kita untuk masa hadapan? Semua di sini ingin kekal kuat, sihat dan hidup lama umpama seribu tahun lagi. Betul tak??? Tiada siapa ingin mati..tetapi siapa kita untuk melawan kuasa ALLAH swt. Dan kita juga tahu, kesihatan yang baik itu bukan boleh diwarisi. Terdapat beberapa perkara yang boleh dilakukan untuk terus kekal sihat terutama kaum lelaki untuk menyokong kesihatan kita, keluarga kita dan masa depan kita.

1 Makan makanan sihat.

Makanan yang berkhasiat akan memberi kita tenaga dan boleh membantu mengurangkan risiko penyakit-penyakit tertentu. Lebihkan kepada buah-buahan, sayur-sayuran, bijirin penuh, dan produk susu rendah lemak atau bebas lemak. Ketahui asas-asas pemakanan dan bagaimana untuk membaca label makanan adalah kemahiran yang bagus untuk dikuasai.

2 Kekalkan berat badan yang ideal
 
Berat badan berlebihan atau obesiti boleh meningkatkan risiko anda mendapat penyakit yang berbahaya seperti kencing manis, tekanan darah tinggi, penyakit jantung, dan strok. Ketahui indeks jisim badan kita atau BMI, untuk melihat jika kita berisiko. Makan makanan yang sihat, mengawal saiz hidangan, dan aktif untuk mengekalkan berat yang ideal.

3 Sentiasa bergerak.

Senaman yang kerap adalah salah satu perkara yang paling penting yang anda boleh lakukan untuk mengekalkan kesihatan anda.

4 Bebasa dari rokok.

Merokok dikaitkan dengan pelbagai punca utama kematian termasuk kanser, penyakit paru-paru, dan strok. Jika anda merokok, berhenti hari ini! Dan cuba elakkan asap rokok.

5 Berjumpa dengan doktor.

Tanya doktor berapa kerap anda perlu diperiksa. Tanyakan tentang ujian saringan untuk kondisi dan penyakit-penyakit tertentu, termasuk tekanan darah tinggi, kolesterol tinggi, kencing manis, jangkitan kelamin dan juga kanser.

6 Menguruskan tekanan.

Mengimbangi kerja dan keluarga satu kewajipan yang sangat mencabar. Tetapi ia adalah penting untuk melindungi kesihatan mental dan fizikal anda. Dapatkan cara yang sihat untuk menghadapi tekanan.

7 Tidur yang cukup.

Tidur yang tidak cukup boleh menjejaskan mood dan kesihatan kita. Jumpa doktor jika anda fikir anda mempunyai masalah tidur yang serius. Sleep Apnea, merupakan sindrom di mana pernafasan anda berhenti secara terhenti secara tiba-tiba boleh meningkatkan risiko kematian.


Antara vitamin Shaklee yang mendapat tempat di kalangan lelaki adalah:


B Complex
B Complex di gunakan oleh lelaki untuk penambahan tenaga, selain dari anti stress. Ia juga mengekalkan sistem saraf  yang sihat.

Vita Lea
Multivitamin dan mineral yang lengkap dan seimbang untuk kesihatan lelaki.

Ostematrix
Untuk bekalan kalsium yang cukup serta menguatkan tulang lelaki.
 
Zinc Complex
Untuk memperbaiki kesihatan seksual lelaki dan meningkatkan nafsu seks. Untuk lelaki yang mempunyai masalah prostat, ia berfungsi untuk mengurangkan saiz kelenjar dan pengurangkan simpton BPH. Untuk kesuburan, zinc berfungsi untuk pertumbuhan organ reproduktif, meningkatkan penghasilan testosterone dan meninggikan kiraaan sperma.

Vitamin C
Jika anda adalah seorang perokok, anda wajib makan vitamin C setiap hari. Ia berfungsi sebagai antioksidan yang kuat , meneutralkan radikal bebas dan membina kolagen. Ia juga meningkatkan mobiliti sperma dan menghalang sperma berbentuk gumpalan. Untuk lelaki yang mati pucuk, ia berfungsi untuk menjadikan salur darah lembut, mengembang dan membenarkan lebih banyak darah untuk mengalir.

Omega Guard
Memperbaiki aliran darah, mengurangkan kadar kolestrol dan sakit jantung. Ia juga amat penting dalm meningkatkan memori/ingatan.

COQ Health
Meningkatkan tenaga untuk lelaki disamping menjaga jantung yang sihat.Jom tingkatkan kesihatan dengan suplemen Shaklee dan kecantikan dengan set penjagaan wajah Shaklee, hubungi saya segera. 

Anda boleh dapatkan khidmat nasihat percuma untuk produk Shaklee sekiranya membeli di Daily Vitamin Shoppe

Salbiah Karim : 012.2929.306
SID 954066 FB:  Salbiah Karim 

Pengedar Shaklee di Putrajaya. COD area berhampiran dan pengeposan ke seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak.

Saya juga merupakan penegdar di kawasan berikut:

Pengedar Shaklee di Putrajaya
Pengedar Shaklee di Bandar Tasik Selatan
Pengedar Shaklee di Pekan Sg Besi
Pengedar Shaklee di Bandar Baru Bangi 
Pengedar Shaklee di Serdang
Pengedar Shaklee di Kajang

Pengedar Shaklee Bandar Baru Bangi: Puan Azza  / Puan Fiza
Pengedar Shaklee Seremban : Puan Maizun
Pengedar Shaklee Terengganu : Puan Wani
Pengedar Shaklee Perlis : Puan Zuraidah
  

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Klik DISINI untuk ORDER

0 comments:

Post a Comment