>

Friday, September 26, 2014

Resepi Kek Karamel

Resepi Kek Karamel 
Sumber: Cara Mudah Buat Kek


BAHAN KARAMEL:

STEP 1:
2 sudu besar gula pasir di tabur dlm loyang

STEP 2:
letak loyang atas dapur gas utk mencairkan gula menjadi karamel dgn menggunakan api perlahan..

Make sure karamel td memenuhi ruang loyang tu .. dah siap ketepikan..

STEP 3:
1/2 tin susu cair
70gm gula kastor
1/2 sudu kecil esen vanila
3 biji kuning telur
****kalau nk karamelnye tebal,tambahkan susu cair dan kuning telur

ATAU

1 cawan susu cair
1 cawan susu pekat manis ~ aku guna 3/4 cwn aje.. takmo manis sgt..1 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur
2 biji telur (putih & kuning)

STEP 4:
kacau perlahan bhn2 kat atas guna whisker atau garpu dan tapiskan ke dlm loyang gula hangus td

STEP 5:
bakar karamel secara steam bake pd suhu 180'c selama 15min ~ aku guna kaedah kukus.. lg senang.. kukus sampai masak le.. dlm stgh jam kot..


BAHAN KEK CHOCOLATE MOIST

BAHAN A :
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan gula kastor
1 cawan minyak masak

STEP :
satukan semua bahan dlm periuk,kemudian gaul rata dan masak atas dapur gas dgn api perlahan sambil dkacau hgga sebati,dah sebati,padamkan api dan rehatkan sekejap

BAHAN B:
3/4cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder
*semua bhn di atas di ayak

BAHAN C:
4 biji telur - pukul dgn whisk atau blend

STEP :
  1. Satukan BHN B dan BHN C ke dlm BHN A secara berselang seli dan gaul sebati dgn whisk atau senduk
  2. Tuangkan adunan ke dlm loyang karamel tadi
  3. Bakar secara steam bake pd suhu 180'c selama sejam atau hgga masak...bergantung kpd oven masing2... ( aku kukus sampai kek tu betul2 masak.. dlm 1 jam stgh kot..)
  4. Dah masak,biar kek sejuk atau hgga kek meregang baru di terbalikkan kek.. simpan kek dlm peti ais bg menambahkan kelazatan ketika makan..

Klik DISINI untuk ORDER

0 comments:

Post a Comment