>

Saturday, September 6, 2014

Elakkan Autisme di Kalangan Kanak-kanak

Elakkan Autisme di Kalangan Kanak-kanak
sumber gambar : SINI

Apa itu Autisme?

Apakah yang dimasksudkan dengan Autisme? Autisme adalah ketidakupayaan yang akan mendatangkan kesan teruk ke atas perkembangan penghidapnya yang memerlukan penjagaan sepanjang hayat. Autisme berasal daripada perkataan bahasa Greek iaitu ‘autos’ yang bermaksud sendiri. 

Ia merujuk kepada seseorang yang hidup dalam dunianya sendiri. Dari sudut perubatan, autisme ialah keadaan di mana interaksi sosial seseorang terganggu akibat masalah kemahiran berkomunikasi, tingkah laku tidak wajar yang berulangan, pemencilan diri serta mempunyai keinginan terhad terhadap sesuatu benda. 

Penyakit ini biasanya akan dihadapi oleh kanak-kanak dan selalunya ia berlaku kepada satu hingga dua kanak-kanak dalam 1,000 dan terjadi empat kali lebih kerap dalam kalangan kanak-kanak lelaki. Biasanya ia dikenal pasti ketika usia kanak-kanak mencecah usia tiga tahun. Autisme adalah penyakit yang amat dibimbangi oleh semua ibu-bapa kerana ianya dapat merencatkan pembangunan anak yang sihat dari segi mental dan pembelajaran. Autisme juga dikenali sebagai gangguan pertumbuhan tumbesar seseorang dalam jangka masa panjang yang memberi kesan dalam pemikiran kanak-kanak serta dalam proses informasi.

Bagaimana ianya berlaku?

Penulis buku Brighton Baby, Dr Roy Dittmann berkata, kebanyakan individu menderita akibat kekurangan mineral yang kronik dan tidak seimbang disebabkan tanah yang digunakan untuk pertanian telah kekurangan mineral.  “Keadaan ini mengakibatkan makanan kita kekurangan nutrisi. Kemurungan selepas bersalin dan penyakit kanak-kanak adalah tanda kekurangan mineral. Begitu juga keadaannya seperti petani pintar akan menyiram tanaman mereka menggunakan air laut bagi mengembalikan mineral ke tanah mereka. Tetapi ini agak mustahil untuk dilaksanakan oleh petani yang berada jauh dari lautan.

“Setiap kanak-kanak dilahirkan berbeza. Kekurangan mineral boleh menjejaskan kesihatan. Mineral adalah perlu bagi pengangkutan oksigen, metabolisme tenaga, pertumbuhan dan perlindungan sel dan saraf,” kata Dr Roy Dittmann.

Oleh yang demkian adalah satu perkara yang penting bagi ibu bapa untuk bersedia dan merancang di dalam hal-hal pemakanan untuk memastikan dirinya menerima nutrisi yang lengkap untuk memastikan bayi yang dilahirkan mendapat sumber mineral yang mencukupi. Ibu adalah orang yang perlu memastikan dia mendapatkan sumber bekalan nutrisi yang diperlukan ketika mengandung supaya bayi yang dikandung akan mendapat sumber tersebut dengan lengkap.
  

Elakkan Autisme di Kalangan Kanak-kanak

Untuk mengelakkan autisme di kalangan kanak-kanak, ibu yang hamil perlu memastikan dirinya menerima nutrisi yang lengkap untuk memastikan bayi yang dilahirkan mendapat sumber mineral yang mencukupi. Ibu hamil adalah orang yang perlu memastikan dia mendapatkan sumber bekalan nutrisi yang diperlukan ketika mengandung supaya bayi yang dikandung akan mendapat sumber tersebut dengan lengkap. 

Ramai di kalangan ibu hamil tidak menjaga pemakanan dengan baik. Ada yang mengalami alahan yang teruk sehingga tidak mampu menjamah makanan langsung. Jadi, ibu hamil ini perlu mengambil alternatif yang lain untuk mendapatkan keperluan nutrisi semasa hamil. Cara paling mudah ialah dengan meminum susu atau sumber minuman yang kaya dengan nutrisi.

Ada juga ibu hamil yang terlalu ikutkan nafsu makan ketika hamil. Mereka makan apa saja yang mereka mahu sehingga terlupa apakah yang mereka makan itu berkhasiat? Contohnya fast food. Adalah tidak elok untuk makan fast food ketika hamil. Ini kerana nutrisi atau khasiat makanan itu sendiri telah hilang/kurang.  

Cara yang terbaik ialah elakkan makan fast food dan banyakkan makan buah-buahan. Masak sendiri di rumah. Ini kerana makanan yang disediakan terjamin lebih bersih dan berkhasiat. Jaga pemakanan dan makan vitamin-vitamin yang disediakan oleh doktor.

Ramai yang mencuba set hamil Shaklee yang diyakini selamat dari bahan kimia dan berkesan dari segi penyerapan vitamin ke dalam tubuh badan. Jadi ibu hamil dapat khasiat yang semaksimum dari sebiji vitamin. Set hamil Shaklee terdiri daripada Vita Lea, Vitamin C, B complex, Ostematrik, Omega Guard, ESP, Zinc. Namun anda boleh pilih mengikut keperluan dan bajet yang ada. 


1. Vita Lea with Iron Formula (120 biji)
pengedar shaklee putrajaya 
 • Mengandungi 28 vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh orang dewasa.
 • Mengandungi beta karotena yang bermanfaat untuk menggalakkan pertumbuhan, memelihara penglihatan dan menjanakan semula tisu
 • Membekalkan kalsium, fosforus serta vitamin C dan D untuk kesihatan tulang dan gigi
 • Biotin dan asid pantotenik menyokong metabolisme lemak dan karbohidrat
 • Vitamin B12 merangsang pembentukan sel-sel darah merah

2. Sustained Release Vita-C (180 biji) 
pengedar shaklee putrajaya
 • Membekalkan semula vitamin C yang hilang daripada tubuh disebabkan oleh aktiviti harian
 • Memenuhi keperluan vitamin C tubuh, serta amat penting untuk menyihatkan tulang, gigi, gusi dan seluruh tubuh secara amnya.

3. B Complex (120 biji)
pengedar shaklee putrajaya
 • Mengandungi kesemua 8 jenis vitamin B untuk mengekalkan kesihatan yang sempurna
 • B1, B2, B3, B6, biotin dan asid pantotenik membantu tubuh memetabolismekan protein, lemak dan karbohidrat kepada tenaga
 • Asid folikdan B12 menyokong pembentukan sel-sel darah merah di dalam tubuh
 • Paras asid folik yang mencukupi dalam diet dapat mencegah kecacatan tiub neural bagi wanita yang merancang untuk hamil, sebelum hamil dan dalam 12 minggu pertama kehamilan dengan dos harian sebanyak 400 mcg
4. Ostematrix (120 biji) 
pengedar shaklee putrajaya
 • Membekalkan nutrien harian, termasuk kalsium yang penting dalam pembentukan dan pertumbuhan tulang dan gigi. 
 • Mengandungi magnesium, vitamin D dan mineral iaitu zink, kuprum dan mangan untuk mengekalkan kelancaran fungsi tubuh
5. Omega Guard (90 biji)

pengedar shaklee putrajaya
 • Asid Dokosaheksanoik (DHA) dan Asid Eikosapentanoik (EPA) merupakan asid lemak omega 3 daripada ikan laut dalam. 
 • DHA dan EPA perlu diperoleh melalui pemakanan dan berkesan dalam mengurangkan keradangan serta menyokong fungsi sistem saraf dan mata.
 • Suplemen pemakanan yang mengandungi minyak ikan. 
 • Satu sajian OmegaGuard™ membekalkan 1000mg asid lemak omega 3 termasuk DHA dan EPA.
6. ESP - Soy Protein Isolate Powder (850 gram)
pengedar shaklee putrajaya
 • Serbuk ESP Shaklee merupakan sumber protein soya yang lengkap, iaitu 14 gram protein soya bukan GMO berkualiti tinggi termasuk sembilan asid amino penting yang diperlukan untuk proses sintesis protein tubuh.
 • Mengandungi kandungan lemak yang rendah tanpa laktosa dan kolesterol.
 • Menyediakan sumber tenaga berkekalan dan membantu menahan rasa lapar
 • Mengandungi lima vitamin B penting, separuh daripada Nilai Harian kalsium, serta isoflavon soya. Kajian menunjukkan bahawa soya dapat membantu menyeimbangkan semula hormon semasa tempoh peralihan menopaus
 • Protein soya bukan GMO ini dihasilkan di bawah Program Pengekalan Identiti atau Identity Preservation Program (IPP), di mana proses penanaman hingga pemprosesan kacang soya dipantau dengan teliti dan dilakukan dalam keadaan terkawal
7.Zinc Complex (120 biji) 
pengedar shaklee putrajaya
 • Membekalkan zink, bahan utama untuk kesihatan yang sempurna dan amat diperlukan untuk metabolisme karbohidrat, lemak dan protein.
 • Merupakan sumber kalsium yang berkualiti untuk kesihatan keseluruhan badan anda.

Jika anda berminat untuk menjadi ahli boleh hubungi saya. Untuk menjana pendapatan melalui Shaklee saya akan terangkan secara detail nanti. Hubungi saya Salbiah 012.2929.306 .

Jom tingkatkan kesihatan dengan suplemen Shaklee dan kecantikan dengan set penjagaan wajah Shaklee, hubungi saya segera.

Anda boleh dapatkan khidmat nasihat percuma untuk produk Shaklee sekiranya membeli di Daily Vitamin Shoppe 
 
Salbiah Karim  012.2929.306   
SID 954066 FB:  Salbiah Karim   
Like Page : Daily Vitamin Shoppe
 
Pengedar Shaklee di Putrajaya. COD area berhampiran dan pengeposan ke seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak.

Saya juga merupakan penegdar di kawasan berikut:

Pengedar Shaklee di Putrajaya
Pengedar Shaklee di Bandar Tasik Selatan 
Pengedar Shaklee di Pekan Sg Besi 
Pengedar Shaklee di Bandar Baru Bangi  
Pengedar Shaklee di Serdang 
Pengedar Shaklee di Kajang

Pengedar Shaklee Bandar Baru Bangi: Puan Azza  / Puan Fiza
Pengedar Shaklee Seremban : Puan Maizun
Pengedar Shaklee Terengganu : Puan Wani
Pengedar Shaklee Perlis : Puan Zuraidah
 

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Klik DISINI untuk ORDER

0 comments:

Post a Comment