>

Thursday, September 11, 2014

Batuk dan Selsema di kalangan kanak-kanak

Batuk dan Selsema di kalangan kanak-kanak

 
Kita sebagai ibu-bapa sudah pasti mengalami anak-anak yang kerap batuk dan selsema. Tidak dinafikan kanak-kanak seringkali mengalami batuk dan selsema, dan ia sudah pasti membawa kebimbangan di kalangan ibu-bapa. Gejala batuk atau selsema ini bukan sahaja menyebabkan kanak-kanak tersebut menjadi tidak selesa sepanjang hari malah kadang-kadang boleh mengganggu tidur mereka. Ibu-bapa, dengan niat yang baik, ingin mengubati batuk atau selsema ini untuk melihat anak-anak berada dalam keadaan sihat.

Hakikatnya, batuk adalah satu tindakbalas badan untuk membantu mengeluarkan kahak daripada saluran pernafasan. Kebiasaannya, batuk dan selsema yang dialami adalah ringan dan kebanyakan kanak-kanak akan sembuh sendiri tanpa rawatan dalam purata tempoh 10 hari. Seseorang kanak-kanak boleh mendapat demam selsema dan batuk sebanyak 3-8 kali setahun, terutamanya mereka yang bersekolah dan ramai pelajar demam pada waktu tersebut, terdedah kepada jangkitan oleh orang dewasa atau kanak-kanak lain, perubahan cuaca serta terdedah kepada asap rokok.

Peringatan yang amat penting kepada ibu-bapa untuk bayi dan kanak-kanak yang lebih kecil, perlu diketahui bahawa batuk dan selsema tersebut mungkin adalah gejala kepada penyakit yang lebih serius seperti jangkitan paru-paru (pneumonia). Sekiranya, keadaan kanak-kanak semakin bertambah teruk atau didapati berterusan lebih lama daripada yang dijangkakan, sila bawa untuk pemeriksaan oleh doktor. Selain daripada jangkitan, gejala batuk juga mungkin disebabkan penyakit yang lain, contohnya penyakit asma.

Rawatan

Sebenarnya penyakit ini tiada sebarang penawar ajaib! Biasanya, tanda-tanda yang agak teruk dalam tempoh 2-3 hari pertama, dan kemudian sedikit dalam tempoh beberapa hari akan datang kerana sistem imun bekerja membersihkan virus. Batuk yang menjengkelkan boleh berlaku dengan agak lama iaitu sehingga 2-4 minggu selepas gejala-gejala lain telah hilang. Antibiotik tidak membunuh virus, begitu juga tidak berguna untuk batuk dan selesema biasa.

Batuk dan selesema biasanya tidak memerlukan sebarang rawatan yang spesifik. Pastikan anak anda mempunyai bekalan air yang mengcukupi. Dehidrasi (cecair badan yang kurang) boleh berlaku ketika kanak-kanak demam dan tidak minum air dengan banyak.

Rawatan menggunakan ubat (dadah) bertujuan untuk meringankan gejala. Paracetamol boleh meringankan sakit-sakit badan, sakit kepala, dan demam. Ibuprofen adalah satu alternatif. Kedua-duanya dijual di farmasi dalam bentuk cecair untuk kanak-kanak. Terdapat pelbagai jenama - minta ahli farmasi jika anda tidak pasti apa yang sesuai.

Rawatan Tanpa Ubat Dadah 

  • Rawatan popular untuk kesesakan hidung (hidung tersumbat) dalam bayi adalah untuk meletakkan beberapa titi nasal saline drops (air garam) ke dalam hidung dan sedut hingus dari hidung (mucus extractor). Nasal saline drops tidak mengandungi bahan ubat dan ia boleh mengurangkan gejala hidung tersumbat. Ia boleh diberi mengikuti keperluan, pada kebiasaan sebelum penyusuan.
  • Penggunaan ubat wap (vapour rubs) adalah satu lagi rawatan yang popular. Ubat ini digunakan secara sapuan di bahagian dada dan belakang (elakkan menyapu pada kawasan lubang hidung pada kanak-kanak kecil, atas sebab-sebab keselamatan).
  • Terdapat juga penyelidikan terhadap vitamin C dalam mencegah atau merawat selesema. kajian mendapati bahawa dengan mengambil vitamin C dengan kerap bukan 100% penawar untuk mengelakkan selsema pada populasi penduduk biasa dengan penyakit ini. Walau bagaimanapun, vitamin C mampu untuk mengurangkan kesan dan keterukan gejala selsema ini. vitamin C membantu mengurangkan kesejukkan ketida selsema. 
Rujukan: http://www.patient.co.uk/health/coughs-and-colds-in-children


Vitamin Shaklee Untuk Kanak-Kanak
Terdapat 2 produk Shaklee yang amat berkesan dalam meningkatkan kesihatan anak-anak. Sesuai dengan usia anak-anak, multivitamin shaklee yang di datangkan dalam bentuk serbuk dan vitamin c yang boleh dikunyah amat sesuai.

Meal Shake Shaklee :  Merupakan sumber protein yang lengkap dengan penambahan vitamin dan mineral. Ia membekalkan sembilan asid amino dalam nisbah yang seimbang untuk kesejahteraan tubuh . Membekalkan 19 vitamin dan mineral penting, sumber yang kaya dengan kalsium, fibre dan protein. Mampu mengelakkan sembelit.

Vitamin C  Chewable Shaklee: Vitamin C memainkan peranan penting dalam mengekalkan kandungan antioksidan semula jadi tubuh. Selain itu, ia juga amat diperlukan untuk menyihatkan tulang, gigi, gusi dan keseluruhan tubuh secara amnya. Vitamin C tambahan diperlukan oleh wanita hamil dan ibu yang sedang menyusukan bayi kerana diet sahaja tidak dapat memberikan tahap vitamin C yang mencukupi. Chewable Vita-C dirumus dengan perisa sitrus yang lazat dan membekalkan vitamin C yang bersamaan dengan 1½ buah oren. Ia sesuai untuk kanak-kanak atau sesiapa sahaja yang menghadapi masalah untuk menelan tablet. Tidak mengandungi perisa atau pewarna tiruan, pemanis atau pengawet.


Untuk dapatkan harga Meal Shake Shaklee dan Vita-C Chewable yang murah dan jimat, daftar ahli untuk penjimatan harga 15-21%. Jika anda berminat untuk menjadi ahli boleh hubungi saya. Untuk menjana pendapatan melalui Shaklee saya akan terangkan secara detail nanti. Hubungi saya Salbiah 012.2929.306 .

Jom tingkatkan kesihatan dengan suplemen Shaklee dan kecantikan dengan set penjagaan wajah Shaklee, hubungi saya segera.

Anda boleh dapatkan khidmat nasihat percuma untuk produk Shaklee sekiranya membeli di Daily Vitamin Shoppe 
 
Salbiah Karim  012.2929.306   
SID 954066 FB:  Salbiah Karim   
Like Page : Daily Vitamin Shoppe
 
Pengedar Shaklee di Putrajaya. COD area berhampiran dan pengeposan ke seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak.

Saya juga merupakan penegdar di kawasan berikut:

Pengedar Shaklee di Putrajaya
Pengedar Shaklee di Bandar Tasik Selatan 
Pengedar Shaklee di Pekan Sg Besi 
Pengedar Shaklee di Bandar Baru Bangi  
Pengedar Shaklee di Serdang 
Pengedar Shaklee di Kajang

Pengedar Shaklee Bandar Baru Bangi: Puan Azza  / Puan Fiza
Pengedar Shaklee Seremban : Puan Maizun
Pengedar Shaklee Terengganu : Puan Wani
Pengedar Shaklee Perlis : Puan Zuraidah
 

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Klik DISINI untuk ORDER

0 comments:

Post a Comment