>

Tuesday, September 23, 2014

3 Cara Paling ‘Malas’ Menjaga Kulit Muka

Setiap hari kita cuci muka. Paling kuran sekali sehari selepas bangun tidur. Namun mencuci mukan sahaja bukan cara yang sempurna untuk penjagaan wajah. Ia harus dilengkapi dengan penjagaan yang lain seperti, melembab, melindungi, memperbaharui, masker dan sebagainya. Paling 'malas' pon kita memcuci dan melindungi kulit wajah dari sinar uv.

Saya amat tertarik dengan artikel yang di tulis oleh Nur Ainaa di laman web majalah Rapi. Rujuk SINI

Artikel ini menerangkan 3 cara paling mudah untuk penjagaan wajah. WAJIB kita lakukan untuk memiliki wajah yang sihat.

Mari kita baca apakah 3 cara paling ‘malas’ menjaga kulit muka.
Anda beruntung jika anda mempunyai kulit muka yang bebas daripada masalah kulit seperti jerawat dan lain-lain. Namun itu bukan alasannya untuk anda memandang enteng dalam soal penjagaan kulit muka. Siapa kata menjaga kulit muka adalah sukar? Tidak perlu kusutkan fikiran untuk mendapatkan rawatan spa kulit sebagainya. Hanya lakukan tiga langkah mudah ini untuk menjaga kulit muka anda.

1. Mencuci muka

Pencuci muka bukanlah sesuatu yang sukar untuk dicari. Beratus-ratus jenama pencuci muka terdapat di pasaran untuk anda pilih. Tidak semestinya perlu yang mahal untuk mendapatkan hasil kulit yang terbaik.

Anda hanya perlu mencari pencuci yang sesuai dengan kulit anda dan teruskan menggunanya. Elak daripada mencampur-campurkan jenama produk berlainan. Pencuci yang mengandungi banyak buih mampu membuat kulit anda kering. Mungkin anda juga boleh mencuba  mencuci muka menggunakan bahan-bahan berasaskan organik seperti susu ,  yogourt atapun oat. Siapa tahu jika ia berkesan pada kulit anda.

2. Pelembab

Untuk mendapatkan kulit wajah idaman, setelah membersih dan menyegar , pastikan anda tidak mengabaikan langkah seterusnya iaitu melembabkan kulit wajah. Bagi kulit normal, kandungan minyak semula jadi sudah dimiliki. Namun adakalanya ia akan menjadi kering disebabkan pelbagai faktor seperti cuaca, tekanan dan persekitaran. Pilih pelembab yang ringan dalam bentuk losyen.

Bagi anda yang memiliki kulit kering pula, pelembab adalah penting untuk menjaga keanjalan kulit wajah anda. Gunakan pelembab yang bertekstur keras seperti krim. Sebaliknya jika anda mempunyai kulit berminyak, elakkan daripada menggunakan pelembab. Ini kerana kejenjar sebum anda sudah aktif mengeluarkan minyak. Bagaimanapun, anda boleh menggunakan pelembab yang mengandungi bahan menyerap minyak yang berasaskan air.


3. Pelindung UV


Pendedahan terhadap cahaya matahari kadang-kala tidak dapat dielakkan. Maklumlah, kita tinggal di negara beriklim panas  di Malaysia. Tahukah anda, kulit yang kering akibat terdedah kepada cahaya matahari mampu membuatkan kulit anda berkedut dengan kadar yang cepat. Disebabkan itu, tiada sebab untuk anda tidak menggunakan pelindung UV matahari dengan kandungan SPF paling kurang, 30.  Bagi kulit yang berminyak, gunakan pelindung yang mengandungi  bahan mineral dan organik.

Yang sebenarnya tidak sukar menjaga kulit wajah. Bagi yang benar-benar tidak berkesempatan, cukuplah lakukan tiga langkah mudah ini. Apa yang penting adalah membersih dan melindunginya daripada kotoran luar. Kulit wajah merupakan aset paling penting harus dijaga oleh wanita. Jangan nanti bila kulit sudah bermasalah baru ingin bertindak


Jadi selepas ini, mencuci ,melembab dan melindungi dari sinar UV perlu dititik beratkan setiap hari jika anda mementingkan kulit wajah yang sihat. Sekiranya belum menjumpai produk yang sesuai dengan kulit wajah, saya mencadangkan agar kita menggunkan produk Nutriwhite dari Shaklee. 

Terdapat 3 produk untuk orang yang paling 'malas' menjaga kulit muka iaitu:
  1. Gentle Deep Foaming Cleanser 
  2. Soothing Radiance Whitening Softener
  3. Ultimate Protection Whitening Lotion SPF 15

Kelebihan set nutriwhite Shaklee ini adalah

1. Pencuci muka (Gentle Deep Foaming Cleanser ) diperbuat dari bahan semulajadi seperti rumpai laut yang berfungsi untuk menanggalkan kotoran, mengelupaskan sel-sel mati dan menegangkan kulit. Alga Hijau pula untuk melembapkan kulit dan membersih hingga jauh ke dalam liang-liang kulit untuk menghapuskan toksin. Strawberi Begonia pula untuk mencerahkan dan meratakan tona kulit.

2. Soothing Radiance Whitening Softener yang berfungsi untuk melembabkan dan mengembalikan keseimbangan pH semula jadi kulit disamping menegangkan dan mencerahkan kulit. Di ekstak dari Rosemary dan Marshmallow untuk menjadikan kulit  terasa lebih segar dan lebih anjal serta membekalkan lembapan penting

3. Pelindung UV (Ultimate Protection Whitening Lotion SPF 15). Rumusan ringan, tidak melekit dan kaya dengan pati botani seperti Mulberi untuk mencegah kerosakan kulit akibat pendedahan kepada sinaran matahari, serta Mountain Arnica untuk melegakan kera dangan kulit dan mengukuhkan ketahanan kulit terhadap elemen negatif persekitaran.

******


Untuk dapatkan harga Set Nutriwhite Shaklee yang murah dan jimat, daftar ahli untuk penjimatan harga 15-21%. Jika anda berminat untuk menjadi ahli boleh hubungi saya. Untuk menjana pendapatan melalui Shaklee saya akan terangkan secara detail nanti. Hubungi saya Salbiah 012.2929.306. 

Jom tingkatkan kesihatan dengan suplemen Shaklee dan kecantikan dengan set penjagaan wajah Shaklee, hubungi saya segera. 

Anda boleh dapatkan khidmat nasihat percuma untuk produk Shaklee sekiranya membeli di Daily Vitamin Shoppe

Salbiah Karim : 012.2929.306
SID 954066 FB:  Salbiah Karim 

Pengedar Shaklee di Putrajaya. COD area berhampiran dan pengeposan ke seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak.

Saya juga merupakan penegdar di kawasan berikut:

Pengedar Shaklee di Putrajaya
Pengedar Shaklee di Bandar Tasik Selatan
Pengedar Shaklee di Pekan Sg Besi
Pengedar Shaklee di Bandar Baru Bangi 
Pengedar Shaklee di Serdang
Pengedar Shaklee di Kajang

Pengedar Shaklee Bandar Baru Bangi: Puan Azza  / Puan Fiza
Pengedar Shaklee Seremban : Puan Maizun
Pengedar Shaklee Terengganu : Puan Wani
Pengedar Shaklee Perlis : Puan Zuraidah
  

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Klik DISINI untuk ORDER

0 comments:

Post a Comment