>

Sunday, September 28, 2014

Kesan Sinaran UV Matahari Ke Atas Kulit

Kesan Sinaran UV Matahari Ke Atas Kulit

Jom kita lihat video ni dulu.





Ok, dah tengok sampai habis kan? Agak-agak macam mana kulit kita? Rasanya sama tak? Rajin tak kita nak pakai sunblock hari-hari? Teruk kan kesan sinar uv terhadap kulit kita. Lagi-lagi cuaca negara kita ni memang panas dan lembab sepanjang tahun.

"Sinar uv bukan sahaja merosakkan kulit bahkan lagi memburukkan keadaan parut. Sel yang menghasilkan pigmen di dalam kulit akan bertindak lenih aktif pada saat pemanasan dan bakal menghasilkan pigmen lebih banyak daripada biasa. Inilah punca mengapa parut akan hitam pada permulaannya. Apa yang berlaku adalah cahay matahari akan menggelapkan parut dan menjadikannya lebih gelap. Untuk mengatasinya. gunakan SPF30 pada parut dan keseluruhan kulit anda setiap hari."  -majalah rapi-


Jika anda mencari pelindung sinar uv shaklee, "Ultimate Protection Whitening Lotion" adalah pilihan yang tepat.


Rumusan ringan, tidak melekit dan kaya dengan pati botani seperti Mulberi untuk mencegah kerosakan kulit akibat pendedahan kepada sinaran matahari, serta Mountain Arnica untuk melegakan kera dangan kulit dan mengukuhkan ketahanan kulit terhadap elemen negatif persekitaran.

Manakala untuk merawat parut boleh gunakan Vitamin E Shaklee. Selain merawat parut, vitamin E Shaklee juga bertindak sebagai pelindung cahaya matahari semulajadi jika anda mengamalkannnya.



Jom tingkatkan kesihatan dengan suplemen Shaklee dan kecantikan dengan set penjagaan wajah Shaklee, hubungi saya segera. 

Anda boleh dapatkan khidmat nasihat percuma untuk produk Shaklee sekiranya membeli di Daily Vitamin Shoppe

Salbiah Karim : 012.2929.306
SID 954066 FB:  Salbiah Karim 

Pengedar Shaklee di Putrajaya. COD area berhampiran dan pengeposan ke seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak.

Saya juga merupakan penegdar di kawasan berikut:

Pengedar Shaklee di Putrajaya
Pengedar Shaklee di Bandar Tasik Selatan
Pengedar Shaklee di Pekan Sg Besi
Pengedar Shaklee di Bandar Baru Bangi 
Pengedar Shaklee di Serdang
Pengedar Shaklee di Kajang

Pengedar Shaklee Bandar Baru Bangi: Puan Azza  / Puan Fiza
Pengedar Shaklee Seremban : Puan Maizun
Pengedar Shaklee Terengganu : Puan Wani
Pengedar Shaklee Perlis : Puan Zuraidah
  

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.
DETAIL ORDER

Klik DISINI untuk ORDER

Saturday, September 27, 2014

Cinch Shake Mix Shaklee Membantu Mengawal Berat Badan Semasa Mengandung

Cinch Shake Mix Shaklee Membantu Mengawal Berat Badan Semasa Mengandung

Ramai wanita mengandung mengalami masalah kenaikan berat badan ketika mengandung dan membawa kepada berat badan terlalu banyak dan obesiti. Berat badan yang berlebihan boleh  meningkatkan risiko untuk komplikasi kehamilan seperti kencing manis semasa mengandung, tekanan darah tinggi, bayi yang terlalu besar.

Penambahan berat yang sesuai sepanjang kehamilan adalah tidak melebihi 11kg kenaikan. Oleh itu, sekiranya anda membuat pemeriksaan antenatal setiap bulan, pastikan anda patuhi diet yang disarankan oleh jururawat atau doktor. 

Bagi mereka yang risau mengalami berat badan semasa hamil, saya boleh membantu anda untuk mendapatkan nutrient yang mencukupi semasa hamil dan pada masa yang sama anda tidak perlu risau mengenai berat badan. Cinch Shake Mix Shaklee dapat mengawal kenaikan berat bedan yang sesuai semasa hamil. Saya akan memberikan konsultasi yang terbaik untuk anda.


cinch shake shaklee untuk mengawal berat wanita hamil

Jom tingkatkan kesihatan dengan suplemen Shaklee dan kecantikan dengan set penjagaan wajah Shaklee, hubungi saya segera. 

Anda boleh dapatkan khidmat nasihat percuma untuk produk Shaklee sekiranya membeli di Daily Vitamin Shoppe

Salbiah Karim : 012.2929.306
SID 954066 FB:  Salbiah Karim 

Pengedar Shaklee di Putrajaya. COD area berhampiran dan pengeposan ke seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak.

Saya juga merupakan penegdar di kawasan berikut:

Pengedar Shaklee di Putrajaya
Pengedar Shaklee di Bandar Tasik Selatan
Pengedar Shaklee di Pekan Sg Besi
Pengedar Shaklee di Bandar Baru Bangi 
Pengedar Shaklee di Serdang
Pengedar Shaklee di Kajang

Pengedar Shaklee Bandar Baru Bangi: Puan Azza  / Puan Fiza
Pengedar Shaklee Seremban : Puan Maizun
Pengedar Shaklee Terengganu : Puan Wani
Pengedar Shaklee Perlis : Puan Zuraidah
  

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.


DETAIL ORDER

Klik DISINI untuk ORDER

Umur Anak Yang Sesuai Untuk Ambil Omega Guard Shaklee

Umur Anak Yang Sesuai Untuk Ambil Omega Guard Shaklee

Pasti ramai ibu tertanya-tanya pada umur berapa anak-anak sesuai untuk makan Omega Guard Shaklee. Ini kerana khasiat Omega Guard dapat membantu minda dan kesihatan mental anak-anak. Omega Guard juga dapat mengurangkan keletihan anak-anak setiap hari. Mari kita baca info yang disediakan oleh majalah iSihat ini.

Minyak ikan kaya dengan sumber asid lemak Omega 3, asid alfa linolenik. Terdapat beberapa jenis asid lemak perlu iaitu asid lemak omega 3, asid lemak linolenik dan asid lemak omega 6, asid lenoleik. Asid Lemak Perlu ialah asid lemak yg perlu diambil daripada makanan. Badan manusia tidak akan mampu menghasilkannya sendiri. Asid lemak perlu akan menghasilkan sejenis bahan kimia dikenali sebagai eicosanoids. Salah satu bahan yg terdapat di dalam kumpulan eicosnoids adalah prostaglandin. 

Manakala prostagladin merupakan bahan yang amat penting dalam sistem biologi manusia termasuklah sistem imuniti, sistem pencernaan, sistem ekspresi gen, proses baik pulih sel, proses tekanan bendalir dan pengawal aturan suhu badan. 

Asid lemak omega 3 mempunyai kesan biologi untuk mengelakkan berlakunya penyakit kronik seperti kencing manis, tekanan darah tinggi, kanser, penyakit Alzheimer, sakit buah pinggang, sakit jantung dan lain2. Konklusinya setiap individu memerlukan asid lemak perlu untuk membolehkan setiap sel dalam tubuh badan berfungsi secara normal.

Selain itu, tiada usia khusus yang menetapkan penggambilan minyak ikan. Bayi seawal usia didalam kandungan juga boleh mendapatkan asid lemak omega 3 melalui pemakanan si ibu. Terdapat beberapa kajian yang menunjukkan kesan positif pengambilan omega 3 semasa mengandung kepada bayi. 

Kajian oleh Helland el. al (2008) membandingkan wanita mengandung A yang mengambil 1183mg DHA serta (803mg EPA) setiap hari (bermula dari kandungan 17 minggu hingga ke 19 usia kandungan) dengan wanita mengandung B yang cuma mengambil 10 ml minyak jagung menunjukkan wanita A melahirkan anak yang mempunyai IQ iaitu kebolehan berfikir dan memahami yang lebih tinggi sehingga kanak-kanak itu berumur 7 tahun berbanding dengan kanak2 yang dilahirkan oleh wanita B yang mengambil minyak jagung. Anak wanita A juga mempunyai kualiti tidur dan sistem imuniti yang lebih baik. Namun, ransangan awal kepada anak juga mempengaruh IQ anak.


Rujukan: Institute of Medicine. 2002. Dietary Reference Intake for Energy, Carbohydrate, Fiber, Fat, Fatty Acids, Cholestrol, Protein dan Amino Asid. National Academies Press, Washington, DC, p 7-1-7-69 (dietary fiber), 8-1-8-97(fat and fatty acids)

OK. Sekarang kita dah tahu umur anak yang sesuai untuk ambil Omega Guard Shaklee kan? Ye, sejak mengandung lagi si ibu boleh mengamalkan pengambilan Omega Guard Shaklee. Apa yang ibu makan ketika mengandung, khasiatnya juga dikongsikan bersama si anak di dalam kandungan.

Begitu juga selepas si anak lahir, si ibu masih perlukan bekalan omega untuk di salurkan kepada si anak dengan kaedah penyusuan susu ibu. Waktu tempoh menyusu, si anak masik lagi mendapat bekalan omega selagi si ibu mengamalkan Omega Guard Shaklee ini. 

Apabila si anak tadi berusia 1 tahun, baru lah kita boleh memberi makan secara direct kepada si anak. Boleh picit Omega Guard Shaklee ke dalam sudu untuk diberikan kepada anak. Jika anak menolak, boleh campurkan ke dalam susu atau gaulkan bersama nasi atau makanan kegemaran anak-anak.

Omega Guard Shaklee


Shaklee OmegaGuard™ ialah suplemen pemakanan yang mengandungi minyak ikan. Satu sajian OmegaGuard™ membekalkan 1000mg asid lemak omega 3 termasuk DHA dan EPA.

Kandungan di dalam Omega Guard Shaklee

Untuk setiap 3 kapsul Omega Guard Shaklee ia mengandungi:
  • Omega 3 Fatty Asid : 330 mg
  • EPA (eicosapentaenoic acid): 180 mg
  • DHA (docosahexaenoic asid) : 120 mg
Jadi,untuk setiap 1 kapsul Omega Guard Shaklee ia mengandungi:
  • Omega 3 Fatty Asid : 110 mg
  • EPA (eicosapentaenoic acid): 60 mg
  • DHA (docosahexaenoic asid) : 40 mg

Jom tingkatkan kesihatan dengan suplemen Shaklee dan kecantikan dengan set penjagaan wajah Shaklee, hubungi saya segera. 

Anda boleh dapatkan khidmat nasihat percuma untuk produk Shaklee sekiranya membeli di Daily Vitamin Shoppe

Salbiah Karim : 012.2929.306
SID 954066 FB:  Salbiah Karim 

Pengedar Shaklee di Putrajaya. COD area berhampiran dan pengeposan ke seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak.

Saya juga merupakan penegdar di kawasan berikut:

Pengedar Shaklee di Putrajaya
Pengedar Shaklee di Bandar Tasik Selatan
Pengedar Shaklee di Pekan Sg Besi
Pengedar Shaklee di Bandar Baru Bangi 
Pengedar Shaklee di Serdang
Pengedar Shaklee di Kajang

Pengedar Shaklee Bandar Baru Bangi: Puan Azza  / Puan Fiza
Pengedar Shaklee Seremban : Puan Maizun
Pengedar Shaklee Terengganu : Puan Wani
Pengedar Shaklee Perlis : Puan Zuraidah
  

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

DETAIL ORDER

Klik DISINI untuk ORDER

Friday, September 26, 2014

Bagaimana Vitamin E Shaklee dan Zinc Complex Shaklee Membantu Meningkatkan Kesuburan Lelaki

Bagaimana Vitamin E Shaklee dan Zinc Complex Shaklee Membantu Meningkatkan Kesuburan Lelaki

Bagaimana Vitamin E Membantu Dalam Kesuburan Lelaki?

Vitamin E membantu meningkatkan kesuburan dengan mengurangkan kemusnahan radikal bebas. yang boleh memusnahkan kualiti sperma.

Kajian menunjukkan pengambilan Vitamin E membantu meningkatkan pergerakan sperma.



Bagaimana Zinc Complex Membantu Dalam Kesuburan Lelaki?

Zink dijumpai paling tinggi kepekatan di dalam sperma.

Zinc dapat meningkat kualiti dan kuantiti sperma iaitu dari segi bilangan, karakteristik dan pergerakan sperma

Zinc Compex membantu mengurangkan pembengkakan prostat.

Zinc mengurangkan mati pucuk di kalangan lelaki.

bilangan || karakteristik || pergerakan


Jom tingkatkan kesihatan dengan suplemen Shaklee dan kecantikan dengan set penjagaan wajah Shaklee, hubungi saya segera. 

Anda boleh dapatkan khidmat nasihat percuma untuk produk Shaklee sekiranya membeli di Daily Vitamin Shoppe

Salbiah Karim : 012.2929.306
SID 954066 FB:  Salbiah Karim 

Pengedar Shaklee di Putrajaya. COD area berhampiran dan pengeposan ke seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak.

Saya juga merupakan penegdar di kawasan berikut:

Pengedar Shaklee di Putrajaya
Pengedar Shaklee di Bandar Tasik Selatan
Pengedar Shaklee di Pekan Sg Besi
Pengedar Shaklee di Bandar Baru Bangi 
Pengedar Shaklee di Serdang
Pengedar Shaklee di Kajang

Pengedar Shaklee Bandar Baru Bangi: Puan Azza  / Puan Fiza
Pengedar Shaklee Seremban : Puan Maizun
Pengedar Shaklee Terengganu : Puan Wani
Pengedar Shaklee Perlis : Puan Zuraidah
  

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.
DETAIL ORDER

Klik DISINI untuk ORDER

Resepi Kek Karamel

Resepi Kek Karamel 
Sumber: Cara Mudah Buat Kek


BAHAN KARAMEL:

STEP 1:
2 sudu besar gula pasir di tabur dlm loyang

STEP 2:
letak loyang atas dapur gas utk mencairkan gula menjadi karamel dgn menggunakan api perlahan..

Make sure karamel td memenuhi ruang loyang tu .. dah siap ketepikan..

STEP 3:
1/2 tin susu cair
70gm gula kastor
1/2 sudu kecil esen vanila
3 biji kuning telur
****kalau nk karamelnye tebal,tambahkan susu cair dan kuning telur

ATAU

1 cawan susu cair
1 cawan susu pekat manis ~ aku guna 3/4 cwn aje.. takmo manis sgt..1 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur
2 biji telur (putih & kuning)

STEP 4:
kacau perlahan bhn2 kat atas guna whisker atau garpu dan tapiskan ke dlm loyang gula hangus td

STEP 5:
bakar karamel secara steam bake pd suhu 180'c selama 15min ~ aku guna kaedah kukus.. lg senang.. kukus sampai masak le.. dlm stgh jam kot..


BAHAN KEK CHOCOLATE MOIST

BAHAN A :
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan gula kastor
1 cawan minyak masak

STEP :
satukan semua bahan dlm periuk,kemudian gaul rata dan masak atas dapur gas dgn api perlahan sambil dkacau hgga sebati,dah sebati,padamkan api dan rehatkan sekejap

BAHAN B:
3/4cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder
*semua bhn di atas di ayak

BAHAN C:
4 biji telur - pukul dgn whisk atau blend

STEP :
  1. Satukan BHN B dan BHN C ke dlm BHN A secara berselang seli dan gaul sebati dgn whisk atau senduk
  2. Tuangkan adunan ke dlm loyang karamel tadi
  3. Bakar secara steam bake pd suhu 180'c selama sejam atau hgga masak...bergantung kpd oven masing2... ( aku kukus sampai kek tu betul2 masak.. dlm 1 jam stgh kot..)
  4. Dah masak,biar kek sejuk atau hgga kek meregang baru di terbalikkan kek.. simpan kek dlm peti ais bg menambahkan kelazatan ketika makan..
DETAIL ORDER

Klik DISINI untuk ORDER

Testimoni Pesakit Slip Disk Menggunakan Vitamin Shaklee

Testimoni Pesakit Slip Disk Menggunakan Vitamin Shaklee

Hari ni saya nak kongsikan testimonial customer saya iaitu pesakit slip disk. Beliau membuat keputusan untuk mencuba vitamin Shaklee bagi mengurangkan kesakitan akibat slip disk. Beliau mengambil vitamin shaklee selepas beberapa minggu sesudah membuat pembedahan untuk merawat slip disk. 

Menurutnya, beliau ingin hentikan ubat yang doktor bagi dan ingin mencuba vitamin Shaklee. Ini kerana ubat yang doktor bekalkan dapat mengurangkan kesakitan dalam tempoh tertentu dan kesakitan akan berulang apabila kesan ubat telah habis.

Alhamdulillah, beliau berjaya mengurangkan kesakitan dengan izin ALLAH SWT dengan pengambilan vitamin Shaklee dan dapat bekerja semula. Gembira dapat berita macam ni. Niat untuk membantu orang ramai mendapat kesihatan yang baik, insya allah semoga dipermudahkan.

Beliau mengambil vitamin Advance Joint Health Tablet (AJHT), OsteMatrix dan Omega Guard

Testimoni Pesakit Slip Disk Menggunakan Vitamin Shaklee



Jom tingkatkan kesihatan dengan suplemen Shaklee dan kecantikan dengan set penjagaan wajah Shaklee, hubungi saya segera. 

Anda boleh dapatkan khidmat nasihat percuma untuk produk Shaklee sekiranya membeli di Daily Vitamin Shoppe

Salbiah Karim : 012.2929.306
SID 954066 FB:  Salbiah Karim 

Pengedar Shaklee di Putrajaya. COD area berhampiran dan pengeposan ke seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak.

Saya juga merupakan penegdar di kawasan berikut:

Pengedar Shaklee di Putrajaya
Pengedar Shaklee di Bandar Tasik Selatan
Pengedar Shaklee di Pekan Sg Besi
Pengedar Shaklee di Bandar Baru Bangi 
Pengedar Shaklee di Serdang
Pengedar Shaklee di Kajang

Pengedar Shaklee Bandar Baru Bangi: Puan Azza  / Puan Fiza
Pengedar Shaklee Seremban : Puan Maizun
Pengedar Shaklee Terengganu : Puan Wani
Pengedar Shaklee Perlis : Puan Zuraidah
  

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

DETAIL ORDER

Klik DISINI untuk ORDER

Bagaimana GLA Shaklee Membantu Menigkatkan Kesuburan Wanita

Bagaimana GLA Shaklee Membantu Menigkatkan Kesuburan Wanita


GLA Complex perlu diambil oleh wanita yang ingin mencuba untuk hamil. Perkara pertama yang perlu di titik beratkan untuk merancang kehamilan ialah haid wanita.

Adakah ia datang setiap bulan?
Adakah ia teratur atau tidak? 

Jika salah satu jawapan di atas adalah 'TIDAK' anda perlu mengambil GLA Complex untuk menstabilkan hormon dahulu. KENAPA? Ini kerana GLA membantu dalam menstabilkan sistem hormon dan merawat masalah kewanitaan. GLA akan bertindak untuk membetulkan kitar haid terlebih dahulu dan seterusnya meningkatkan kesuburan. Apabila kitar haid anda normal, peluang cerah untuk mengandung. Dalam masa yang sama anda telah bersedia untuk hamil dengan menyediakan rahim yang sihat dengan pengambilan vitamin GLA Complex. Jika anda mempunyai masalah cyst, GLA Complex dapat membantu mengecutkan cyst dan mengurangkan keradangan.


Apakah kandungan yang terdapat dalam GLA Complex?

GLA Complex Shaklee menggabungkan khasiat minyak borej, yang mengandungi asid gamma linolenik (GLA), asid linoleik (LA), minyak bunga matahari dan vitamin E.

Kelebihan lain GLA Complex

Ia mencergaskan tubuh dan membantu anda berasa lebih selesa semasa haid: Asid gamma linolenik telah lama digunakan secara tradisional untuk melegakan kesakitan semasa haid, sakit kepala, menormalkan semula kitaran haid dan melegakan simptom-simptom menopaus.


Jika anda ingin meningkatkan kesuburan dengan vitamin Shaklee, dapatkan GLA Complex dan dapatkan konsultasi yang betul dari pengedar Shaklee.

Anda boleh dapatkan khidmat nasihat percuma untuk produk Shaklee sekiranya membeli di Daily Vitamin Shoppe

Salbiah Karim : 012.2929.306
SID 954066 FB:  Salbiah Karim 

Pengedar Shaklee di Putrajaya. COD area berhampiran dan pengeposan ke seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak.

Saya juga merupakan penegdar di kawasan berikut:

Pengedar Shaklee di Putrajaya
Pengedar Shaklee di Bandar Tasik Selatan
Pengedar Shaklee di Pekan Sg Besi
Pengedar Shaklee di Bandar Baru Bangi 
Pengedar Shaklee di Serdang
Pengedar Shaklee di Kajang

Pengedar Shaklee Bandar Baru Bangi: Puan Azza  / Puan Fiza
Pengedar Shaklee Seremban : Puan Maizun
Pengedar Shaklee Terengganu : Puan Wani
Pengedar Shaklee Perlis : Puan Zuraidah
  

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.
DETAIL ORDER

Klik DISINI untuk ORDER

Thursday, September 25, 2014

Penapis Air Shaklee : Get Clean® Water Pitcher

Penapis Air Shaklee : Get Clean® Water Pitcher

Pernahkah anda terfikir sebersih manakan air yang disalurkan kedalam rumah kita?  Jom kita check sesama. Putarkan paip air di sinki dapur dan lihat air yang keluar. Airnya mungkin nampak bersih tapi setakat manakah ianya selamat untuk diminum?

Bendasing Tersembunyi Pada Air Bersih.

Sebenarnya, bahan kimia seperti racun perosak, logam berat dan bahan cemar industri yang boleh membahayakan kesihatan mungkin terdapat dalam air yang kita sekeluarga minum saban hari. Tambahan pula, 20% daripada punca pendedahan plumbum terhadap manusia datangnya daripada air minuman.

Tahukan Anda Apakah Risiko Meminum Air Tercemar?


Ingin cuba air yang lebih bersih dan sihat dengan hanya sebuah jug air sahaja? Pilihan yang tepat adalah Get Clean® Water Pitcher iaitu produk keluaran Shaklee untuk menapis air di mana sahaja. Tidak perlukan elektrik atau ruang yang besar.

Apa Itu Get Clean® Water Pitcher


Get Clean® Water Pitcher merupakan sistem penapisan air multipaten yang baru. Berbanding dengan Jag air yang lain, Get Clean® Water menggunakan sebatang blok karbon padu untuk membersihkan air anda serta mengurangkan bahan-bahan cemar yang sukar disingkirkan termasuklah kandungan plumbum sehingga 99%.

Get Clean® Water merupakan sistem penapis jag air pertama yang menggunakan blok-karbon yang boleh diisi semula. Jadi, kuranglah botol plastik yang perlu dibuang. Ia juga berupaya menapis 303 liter (80gelen) air bagi setiap turasan.

Anda boleh rujuk maklumat yang disedikan oleh Shaklee di sini http://www.shaklee.com.my/ms/products/healthy-home/get-clean-water-pitcher/

Pilihan Bijak!

  • Hanya beberapa sen bagi seliter air
  • Air yang lebih sihat dan rasanya yang enak
  • Jag Air bermeter automatik pertama yang menunjukkan jumlah gelen air yang telah dituras- tidak memerlukan kuasa elektrik
  • Ringan dan mudah dibawa
  • Menjimatkan kos – tanpa perlu dimasak

Air yang lebih bersih dan sihat tersedia untuk 365 hari

Pek Permulaan Get Clean® Water dengan 3-Pek Isian Semula Penuras Air

• Menuras lebih daripada 5,000 gelas air (250ml) pada kadar hanya beberapa sen segelas
• Mengurangkan lebih daripada 2,400 botol plastik dari tempat pelupusan sampah


Mengungguli Jenama Terkemuka Lain!

Menandingi Jenama Terkemuka yang Lain!
  • Disahkan dapat mengurangkan kandungan plumbum, merkuri, kadmium dan bahan-bahan cemar lain1 disamping mengekalkan kandungan mineral air yang sihat! 
  • Disahkan dapat mengurangkan klorin, jadi ia dapat mengurangkan ancaman kesihatan yang disebabkan oleh bahan sampingan klorin!
  • Disahkan dapat menuras 303 liter (80 gelen) air bagi setiap turasan-dua kali ganda lebih daripada jenama terkemuka. 
  • Sistem Penuras Jag Air berblok - Karbon Isian Semula yang pertama




Anda boleh dapatkan khidmat nasihat percuma untuk produk Shaklee sekiranya membeli di Daily Vitamin Shoppe

Salbiah Karim : 012.2929.306
SID 954066 FB:  Salbiah Karim 

Pengedar Shaklee di Putrajaya. COD area berhampiran dan pengeposan ke seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak.

Saya juga merupakan penegdar di kawasan berikut:

Pengedar Shaklee di Putrajaya
Pengedar Shaklee di Bandar Tasik Selatan
Pengedar Shaklee di Pekan Sg Besi
Pengedar Shaklee di Bandar Baru Bangi 
Pengedar Shaklee di Serdang
Pengedar Shaklee di Kajang

Pengedar Shaklee Bandar Baru Bangi: Puan Azza  / Puan Fiza
Pengedar Shaklee Seremban : Puan Maizun
Pengedar Shaklee Terengganu : Puan Wani
Pengedar Shaklee Perlis : Puan Zuraidah
  

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.



DETAIL ORDER

Klik DISINI untuk ORDER

Rawat Penyakit Gout Dengan Vitamin Shaklee

Apakah Penyakit Gout?

Gout adalah sejenis penyakit disebabkan berlebihan asid urik di dalam badan. Gout terhasil daripada kristal  asid urik di persekitaran sendi ataupun di dalam sendi yang menimbulkan keradangan yang menyebabkan sakit sendi.
  • Asid urik adalah bahan kumuhan berasal dari sejenis protein yang dipanggil purin.
  • Badan kita membuang bahan kumuhan ini melalui air kencing (urin).
  • Bagi penghidap gout, asid urik yang berlebihan tidak dibuang dan berkumpul di dalam sendi.
  • Ia adalah salah satu penyakit yang paling lama dihidapi manusia sejak zaman dahulu kala lagi.
  • Pada masa dahulu gout boleh menyebabkan kemudaratan dan kecacatan, kini dengan kemajuan dalam bidang perubatan, gout boleh dikawal.
  • Ia sering dihidapi oleh kaum lelaki dalam lingkungan usia antara 30 hingga 60 tahun.
  • Ia jarang sekali dihidapi oleh kaum wanita sebelum putus haid.

Tanda-Tanda Anda Diserang Gout
  • Gout lazimnya menyerang ibu jari kaki.
  • Ibu jari kaki menjadi merah, panas, bengkak dan tersangat sakit.
  • Serangan selalunya berlaku secara tiba-tiba, kerap kali semalaman.
  • Sendi yang diserang menjadi bisa sehinggakan geseran dengan selimut pun begitu menyeksakan.
  • Sakit mungkin berlarutan berhari-hari, atau sekurang-kurangnya 1-2 minggu untuk reda jika tidak dirawat.
  • Sakit mungkin menyerang kembali selepas berminggu atau bulan.
  • Gout boleh menyerang sendi-sendi lain seperti buku lali, lutut, pergelangan tangan dan jari.

Rawatan  Untuk Pesakit Gout

Gout adalah suatu penyakit yang boleh sembuh tetapi anda harus mengambil langkah-langkah untuk mengatasinya.

Rawatan Jangka Panjang Untuk Pesakit Gout

Oleh kerana gout disebabkan oleh asid urik yang berlebihan dalam badan, anda haruslah mengelakkan faktor-faktor yang boleh menambahkan paras asid urik.
  • Menjaga berat badan – kegemukan boleh mengganggu keupayaan badan untuk mengeluarkan asid urik yang berlebihan
  • Mengelakkan minuman keras
  • Pemakanan – elakkan pengambilan makanan yang mengandungi purin yang tinggi
  • Sesetengah daging binatang, makanan laut, kekacang mengandungi purin yang tinggi.

Pemakanan Untuk Pesakit Gout

Bagi pesakit gout, anda perlu menjaga pemakanan dengan betul.

Makanan yang perlu di elakkan
  • Organ dalaman seperti hati, paru-paru, ginjal dan otak
  • Ikan bilis, kembung, sardin
  • Daging cincang
  • Ekstrak daging, ragi (seperti Marmite) dan kiub rebusan daging
  • Makanan bercengkerang seperti ketam, udang dan kerang

Makanan yang perlu dikurangkan
  • Asparagus, bunga kobis, cendawan dan bayam
  • Peanuts, lentil, beans and peas
  • Poultry
  • Roti jagung dan bijirin


Cara Untuk Mencegah Penyakit Gout

  • Ubah cara hidup anda untuk memastikan paras asid urik yang normal
  • Amalkan cara hidup sihat untuk mengelak dari menghidap penyakit-penyakit yang berhubung kait dengan gout
  • Apabila mengambil allopurinol, ianya perlu diambil secara berterusan.
  • Jangan mengubah atau menghentikan dos allopurinol semasa serangan gout.
  • Minum banyak air

Sumber: SINI

Selain mengamalkan cara pencegahan gout, anda juga boleh mengambil vitamin Shaklee bagi merawat atau mengurangkan risiko untuk terkena gout lagi iaitu dengan mengamalkan vitamin Alfalfa Complex, Omega Guard dan Performance Shaklee.

Berikut adalah fungsi setiap jenis vitamin Shaklee untuk pesakit gout.

rawat gout dengan set gout shaklee pengedar shaklee putrajaya


Alfalfa Complex
Berfungsi sebagai detox semulajadi untuk menyingkirkan toksik dalam badan. Pengambil alfalfa perlu minum air lebih sedikit daripada biasa supaya proses detox berlaku dengan lancar dan sempurna.

Omega Guard
Berfungsi untuk mengelakkan keradangan sendi dan mengurangkan kesakitan pada pesakit gout.
 
Performance Drink
Berfungsi untuk memelihara dan mengimbangi kandungan air dalam badan supaya masalah dehidrasi tidak berlaku. Pesakit gout akan mennyingkirkan asid urik dengan kerap membuang air kecil. Sebaitu air dalam badan mesti cukup untuk melancarkan proses pembuangan asid urik.



Jom tingkatkan kesihatan dengan suplemen Shaklee dan kecantikan dengan set penjagaan wajah Shaklee, hubungi saya segera. 

Anda boleh dapatkan khidmat nasihat percuma untuk produk Shaklee sekiranya membeli di Daily Vitamin Shoppe

Salbiah Karim : 012.2929.306
SID 954066 FB:  Salbiah Karim 

Pengedar Shaklee di Putrajaya. COD area berhampiran dan pengeposan ke seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak.

Saya juga merupakan penegdar di kawasan berikut:

Pengedar Shaklee di Putrajaya
Pengedar Shaklee di Bandar Tasik Selatan
Pengedar Shaklee di Pekan Sg Besi
Pengedar Shaklee di Bandar Baru Bangi 
Pengedar Shaklee di Serdang
Pengedar Shaklee di Kajang

Pengedar Shaklee Bandar Baru Bangi: Puan Azza  / Puan Fiza
Pengedar Shaklee Seremban : Puan Maizun
Pengedar Shaklee Terengganu : Puan Wani
Pengedar Shaklee Perlis : Puan Zuraidah
  

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.
DETAIL ORDER

Klik DISINI untuk ORDER

Makanan Untuk Pesakit Kencing Manis???

Makanan Untuk Pesakit Kencing Manis???

Ramai yang share link ni di facebook. Bagus juga maklumat yang disampaikan. Antara yang menarik minat saya ialah ini:


Untuk khasiat yang mujarab kena makan 3 atau 4 ulas setiap hari. Makan mentah-mentah tau. Kalau tak khasiat dia berkurangan. So bagus juga untuk mengelakkan penyakit kencing manis kan. Untuk kita yang belum ada penyakit ni la. Yang ada kencing manis semasa mengandung pon elok lah makan. 

Tapi saya rasa saya tak boleh nak telah mentah-mentah bawang putih tu. Tapi tak pe, saya masih boleh dapat khasiat bawang putih dari Garlic Shaklee yang memang saya amalkan ni. Jika anda pon tak boleh nak telan bawang putih mentah-mentah apa kata cuba vitamin Shaklee ni, tak mahal pon. Harga runcit hanya RM47.50. Ia juga elok untuk buang angin di dalam badan tau. Setiap tablet Garlic Complex Shaklee mengandungi 500 mg bawang putih. Baca di SINI.

Untuk Khasiat dan kelebihan garlic Shaklee baca link berikut:





Jom tingkatkan kesihatan dengan suplemen Shaklee dan kecantikan dengan set penjagaan wajah Shaklee, hubungi saya segera. 

Anda boleh dapatkan khidmat nasihat percuma untuk produk Shaklee sekiranya membeli di Daily Vitamin Shoppe

Salbiah Karim : 012.2929.306
SID 954066 FB:  Salbiah Karim 

Pengedar Shaklee di Putrajaya. COD area berhampiran dan pengeposan ke seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak.

Saya juga merupakan penegdar di kawasan berikut:

Pengedar Shaklee di Putrajaya
Pengedar Shaklee di Bandar Tasik Selatan
Pengedar Shaklee di Pekan Sg Besi
Pengedar Shaklee di Bandar Baru Bangi 
Pengedar Shaklee di Serdang
Pengedar Shaklee di Kajang

Pengedar Shaklee Bandar Baru Bangi: Puan Azza  / Puan Fiza
Pengedar Shaklee Seremban : Puan Maizun
Pengedar Shaklee Terengganu : Puan Wani
Pengedar Shaklee Perlis : Puan Zuraidah
  

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.


DETAIL ORDER

Klik DISINI untuk ORDER

Tips Kesihatan Lelaki

Tips Kesihatan Lelaki

Anda lelaki? Saya Shidi Rozali ingin kongsikan tentang kesihatan lelaki...

Apa harapan kita untuk masa hadapan? Semua di sini ingin kekal kuat, sihat dan hidup lama umpama seribu tahun lagi. Betul tak??? Tiada siapa ingin mati..tetapi siapa kita untuk melawan kuasa ALLAH swt. Dan kita juga tahu, kesihatan yang baik itu bukan boleh diwarisi. Terdapat beberapa perkara yang boleh dilakukan untuk terus kekal sihat terutama kaum lelaki untuk menyokong kesihatan kita, keluarga kita dan masa depan kita.

1 Makan makanan sihat.

Makanan yang berkhasiat akan memberi kita tenaga dan boleh membantu mengurangkan risiko penyakit-penyakit tertentu. Lebihkan kepada buah-buahan, sayur-sayuran, bijirin penuh, dan produk susu rendah lemak atau bebas lemak. Ketahui asas-asas pemakanan dan bagaimana untuk membaca label makanan adalah kemahiran yang bagus untuk dikuasai.

2 Kekalkan berat badan yang ideal
 
Berat badan berlebihan atau obesiti boleh meningkatkan risiko anda mendapat penyakit yang berbahaya seperti kencing manis, tekanan darah tinggi, penyakit jantung, dan strok. Ketahui indeks jisim badan kita atau BMI, untuk melihat jika kita berisiko. Makan makanan yang sihat, mengawal saiz hidangan, dan aktif untuk mengekalkan berat yang ideal.

3 Sentiasa bergerak.

Senaman yang kerap adalah salah satu perkara yang paling penting yang anda boleh lakukan untuk mengekalkan kesihatan anda.

4 Bebasa dari rokok.

Merokok dikaitkan dengan pelbagai punca utama kematian termasuk kanser, penyakit paru-paru, dan strok. Jika anda merokok, berhenti hari ini! Dan cuba elakkan asap rokok.

5 Berjumpa dengan doktor.

Tanya doktor berapa kerap anda perlu diperiksa. Tanyakan tentang ujian saringan untuk kondisi dan penyakit-penyakit tertentu, termasuk tekanan darah tinggi, kolesterol tinggi, kencing manis, jangkitan kelamin dan juga kanser.

6 Menguruskan tekanan.

Mengimbangi kerja dan keluarga satu kewajipan yang sangat mencabar. Tetapi ia adalah penting untuk melindungi kesihatan mental dan fizikal anda. Dapatkan cara yang sihat untuk menghadapi tekanan.

7 Tidur yang cukup.

Tidur yang tidak cukup boleh menjejaskan mood dan kesihatan kita. Jumpa doktor jika anda fikir anda mempunyai masalah tidur yang serius. Sleep Apnea, merupakan sindrom di mana pernafasan anda berhenti secara terhenti secara tiba-tiba boleh meningkatkan risiko kematian.


Antara vitamin Shaklee yang mendapat tempat di kalangan lelaki adalah:


B Complex
B Complex di gunakan oleh lelaki untuk penambahan tenaga, selain dari anti stress. Ia juga mengekalkan sistem saraf  yang sihat.

Vita Lea
Multivitamin dan mineral yang lengkap dan seimbang untuk kesihatan lelaki.

Ostematrix
Untuk bekalan kalsium yang cukup serta menguatkan tulang lelaki.
 
Zinc Complex
Untuk memperbaiki kesihatan seksual lelaki dan meningkatkan nafsu seks. Untuk lelaki yang mempunyai masalah prostat, ia berfungsi untuk mengurangkan saiz kelenjar dan pengurangkan simpton BPH. Untuk kesuburan, zinc berfungsi untuk pertumbuhan organ reproduktif, meningkatkan penghasilan testosterone dan meninggikan kiraaan sperma.

Vitamin C
Jika anda adalah seorang perokok, anda wajib makan vitamin C setiap hari. Ia berfungsi sebagai antioksidan yang kuat , meneutralkan radikal bebas dan membina kolagen. Ia juga meningkatkan mobiliti sperma dan menghalang sperma berbentuk gumpalan. Untuk lelaki yang mati pucuk, ia berfungsi untuk menjadikan salur darah lembut, mengembang dan membenarkan lebih banyak darah untuk mengalir.

Omega Guard
Memperbaiki aliran darah, mengurangkan kadar kolestrol dan sakit jantung. Ia juga amat penting dalm meningkatkan memori/ingatan.

COQ Health
Meningkatkan tenaga untuk lelaki disamping menjaga jantung yang sihat.



Jom tingkatkan kesihatan dengan suplemen Shaklee dan kecantikan dengan set penjagaan wajah Shaklee, hubungi saya segera. 

Anda boleh dapatkan khidmat nasihat percuma untuk produk Shaklee sekiranya membeli di Daily Vitamin Shoppe

Salbiah Karim : 012.2929.306
SID 954066 FB:  Salbiah Karim 

Pengedar Shaklee di Putrajaya. COD area berhampiran dan pengeposan ke seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak.

Saya juga merupakan penegdar di kawasan berikut:

Pengedar Shaklee di Putrajaya
Pengedar Shaklee di Bandar Tasik Selatan
Pengedar Shaklee di Pekan Sg Besi
Pengedar Shaklee di Bandar Baru Bangi 
Pengedar Shaklee di Serdang
Pengedar Shaklee di Kajang

Pengedar Shaklee Bandar Baru Bangi: Puan Azza  / Puan Fiza
Pengedar Shaklee Seremban : Puan Maizun
Pengedar Shaklee Terengganu : Puan Wani
Pengedar Shaklee Perlis : Puan Zuraidah
  

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.
DETAIL ORDER

Klik DISINI untuk ORDER

Wednesday, September 24, 2014

Resepi Shaklee Yang Sedap dan Lazat

Resepi Shaklee Yang Sedap dan Lazat

Saya ada dapat beberapa feedback dari customer ESP.. Katanya ESP ni rasa soya sangat... ESP memang diberbuat daripada soya dan berperisa vanila. Tetapi rasa soya nya melebihi rasa vanila. Ha cam ne tu? Ada yang memang tak suka minum cam tu jer ESP.. Namun kebiasaannya saya akan maklumkan awal-awal yang ESP ni rasa soya. Kalau tak suka rasa soya boleh bancuh dengan minuman kegemaran masing-masing seperti milo, oren, sunquick, horlick, ribena,susu dan lain-lain minuman kegemaran kecuali yang berkafein. 

Ada lagi satu produk Shaklee yang kemungkinan ramai tak suka rasanya iaitu Cinch. Bagi saya, rasanya sedap je. Cinch ni ade 3 perisa tau... vanila, chocolate dan cafe latte. Kadang-kadang stock chocholate dan caffe latte ni cepat sangat habis,so tinggal yang perisa vanila. Perisa ni bukan ramai sangat yang suka. So untuk bagi rasa sedap dan lazat kena pandai buat resepi tau. Shaklee pon ade sediakan contoh resepi untuk kita semua. Jom saya kongsikan resepi di sini.

Resepi ESP Shaklee Yang Sedap dan Lazat pengedar shaklee putrajayaResepi 1:
  • 3 sudu ESP Shaklee 
  • 1 cawan jus manggis  
  • setengah cawan betik yang dipotong 
  • ais
Cara-cara: campurkan kesemua bahan dan kemudian dikisar. Ais tu kalo nak tambah selepas kisar pon boleh. Cuba lah. Mesti sedap dan lazat rasanya.


Resepi cinch Shaklee Yang Sedap dan Lazat pengedar shaklee putrajayaResepi 2:
  • 2 scopp Cinch Mix perisa vanila
  • 1 cawan susu
  • 5 biji strawberi
  • ais
Cara-cara: campurkan kesemua bahan dan kemudian dikisar. Yummy!!! meneyelerakan.




Resepi cinch Shaklee Yang Sedap dan Lazat pengedar shaklee putrajayaResepi 3:
  • 2 scopp Cinch Mix perisa vanila
  • 1 cawan apple jus sejuk
  • 1/2 cawan pisang  dipotong kecil
  • 5 biji strawberi
  • 1 sudu kecil madu
Cara-cara: campurkan kesemua bahan dan kemudian dikisar. Tambah ais untuk rasa lagi sedap.




Dan anda boleh ubah suai resepi di atas dengan mencampurkan Cinch Mix ataupun ESP dengan pelbagai jenis buah yang lain. Jangan lupa campurkan susu atau soya untuk rasa lebih sedap. Tambahkan yougurt pasti sedap dan lazat...YUMMY!!!


Resepi cinch Shaklee Yang Sedap dan Lazat pengedar shaklee putrajaya


 Dapatkan ESP Shaklee dan Cinch Shake Mix untuk mencuba resepi yang sedap dan lazat ini.


Jom tingkatkan kesihatan dengan suplemen Shaklee dan kecantikan dengan set penjagaan wajah Shaklee, hubungi saya segera. 

Anda boleh dapatkan khidmat nasihat percuma untuk produk Shaklee sekiranya membeli di Daily Vitamin Shoppe

Salbiah Karim : 012.2929.306
SID 954066 FB:  Salbiah Karim 

Pengedar Shaklee di Putrajaya. COD area berhampiran dan pengeposan ke seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak.

Saya juga merupakan penegdar di kawasan berikut:

Pengedar Shaklee di Putrajaya
Pengedar Shaklee di Bandar Tasik Selatan
Pengedar Shaklee di Pekan Sg Besi
Pengedar Shaklee di Bandar Baru Bangi 
Pengedar Shaklee di Serdang
Pengedar Shaklee di Kajang

Pengedar Shaklee Bandar Baru Bangi: Puan Azza  / Puan Fiza
Pengedar Shaklee Seremban : Puan Maizun
Pengedar Shaklee Terengganu : Puan Wani
Pengedar Shaklee Perlis : Puan Zuraidah
  

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.
DETAIL ORDER

Klik DISINI untuk ORDER

Pencuci Pakaian Shaklee Yang Berkesan

Pencuci Pakaian Shaklee Yang Berkesan

Jika anda mencari pencuci pakaian yang bersih dan berbau harum, produk shaklee adalah pilihan yang tepat. Selain berkesan, ia juga selamat dan mesra alam.




Pencuci pakaian Shaklee ataupon dengan nama kormesialnya Fresh Laundry Concentrate merupakan pencuci yang tidak mengandungi bahan berbahaya. Lazimnya pencuci pakaian biasa mengandungi Triethanolamine dodecylbenzene sulfonate. Triethanolamine dodecylbenzene sulfonate merupakan merupakan salah satu bahan perengsa yang boleh disedut atau diserap melalui kulit. Ia merupakan punca kebiasaan berlakunya tindak balas alahan. Dan ia disenaraikan sebagai bahan berbahaya oleh EPA dan DOT.

Kenapa Selamat?
  • Hipoalergenik 
  • Tanpa klorin
  • Selamat untuk digunakan pada semua fabrik yang boleh dibasuh 
  • Tiada bahan kimia berbahaya

Kenapa Berkesan?
  • Berkepekatan tinggi 
  • Hanya1 auns (11.375 liter) sudah mencukupi untuk cucian muatan sederhana
  • Sesuai untuk semua suhu, termasuk air sejuk 
  • Mengekalkan warna pakaian yang putih dan menjadikan pakaian berwarna lebih berseri

Kenapa Mesra Alam?
  • Rumusan semula jadi daripada sumber yang mapan
  • Surfaktan mudah biorosot
  • Tanpa fosfat, borat, bahan perengsa
  • Bungkusan yang boleh dikitar semula
  • Tanpa bahan pewarna
  • Selamat untuk sistem septik dan pembetungan

Jika hendak membuat belian secara online boleh klik pada icon di bawah. Pembelian online hanya untuk pemegang kad debit dan kad kredit sahaja. Jika anda tidak mempunyai kad debit atau kredit, boleh hubungi saya di nombor 012.2929.306 untuk pembelian.

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=123f06c5f8bcd6e2bd7cae3eefae4abb



Untuk dapatkan harga Fresh Laundry Concentrate yang murah dan jimat, daftar ahli untuk penjimatan harga 15-21%. Jika anda berminat untuk menjadi ahli boleh hubungi saya. Untuk menjana pendapatan melalui Shaklee saya akan terangkan secara detail nanti. Hubungi saya Salbiah 012.2929.306. 

Jom tingkatkan kesihatan dengan suplemen Shaklee dan kecantikan dengan set penjagaan wajah Shaklee, hubungi saya segera. 

Anda boleh dapatkan khidmat nasihat percuma untuk produk Shaklee sekiranya membeli di Daily Vitamin Shoppe

Salbiah Karim : 012.2929.306
SID 954066 FB:  Salbiah Karim 

Pengedar Shaklee di Putrajaya. COD area berhampiran dan pengeposan ke seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak.

Saya juga merupakan penegdar di kawasan berikut:

Pengedar Shaklee di Putrajaya
Pengedar Shaklee di Bandar Tasik Selatan
Pengedar Shaklee di Pekan Sg Besi
Pengedar Shaklee di Bandar Baru Bangi 
Pengedar Shaklee di Serdang
Pengedar Shaklee di Kajang

Pengedar Shaklee Bandar Baru Bangi: Puan Azza  / Puan Fiza
Pengedar Shaklee Seremban : Puan Maizun
Pengedar Shaklee Terengganu : Puan Wani
Pengedar Shaklee Perlis : Puan Zuraidah
  

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.


DETAIL ORDER

Klik DISINI untuk ORDER

10 Gejala Menopause Di Kalangan Wanita Dan Bagaimana Menghadapinya

10 Gejala Menopause Di Kalangan Wanita Dan Bagaimana Menghadapinya

Sumber gambar: SINI

Ramai wanita yang berusia 50 tahun ke atas akan mula mengalami gejala-gejala menopaus, seperti Hot Flashes (perasaan secara mendadak panas, yang biasanya paling kuat pada muka, leher dan dada), sebelum tempoh haid wanita berhenti. Anda mungkin akan merasa keliru mengapa anda terdedah kepada gejala-gejala ini apabila anda masih mengalami haid anda ataupun mereka yang masih mengalaminya walaupun selepas menopaus berlaku, hakikatnya anda tidak keseorangan! Apa yang kebanyakan wanita diluar sana tidak tahu ialah bahawa menopaus sebenarnya berlaku dalam 3 fasa:
>> Perimenopause <<
>> Menopause <<
>> selepas menopause <<

Apakah Perbezannya?

Perimenopause adalah satu proses perubahan hormon di dalam tubah badan wanita yang menyebabkan kepada putus haid. Ianya merupakan proses semula jadi dan boleh bertahan selama 2 hingga 8 tahun. Pada masa ini, horman estrogen dan hormon-hormon lain mula berubah-ubah kadar pengeluarannya namun tempoh haid adalah tidak berhenti.

Menopaus sendiri biasanya berlaku dalam sekitar usia 50’an dan merupakan kemuncak dalam kehidupan seorang wanita di mana apabila dia tidak lagi mengalami haid selama setahun.

Istilah pasca-menopaus merujuk masa selepas putus haid dan gejala-gejala yang berkaitan dan boleh berlaku selama 5 hingga 10 tahun atau lebih.

Oleh yang demikian, apakah tanda-tanda peralihan menopaus dan bilakah ianya ketika berlaku? Pelbagai gejala yang berkaitan dengan perubahan hormon akan berlaku pada mana-mana peringkat seperti yang diterangkan di atas dan dengan memahami gejala ini adalah sangat membantu anda untuk menghadapinya dengan tenang.
Tanda-Tanda Biasa Semasa Perimenopause

1.    Hot Flashes

Tanda pertama perimenopause adalah perubahan dalam kitaran haid dan haid yang tidak teratur. Salah satu yang pertama akan mula dirasai ialah gejala Hot Flashes iaitu gelombang haba panas dan peluh yang disebabkan oleh perubahan dalam estrogen. Ia adalah salah satu gejala yang agak merisaukan yang akan membawa kepada perassan kebimbangan, tekanan, peningkatan kadar jantung dan perasaan tidak selesa. Hot Flashes akan berlaku hanya beberapa minit sahaja tetapi sesetengah wanita akan mengalami sehingga 10 kali atau lebih dalam sehari.

Berada dalam keadaan bersantai dan membayang sesuatu yang menenangkan (imagery mental) boleh membantu dalam menghadapi Hot Flashes. Sesetengah wanita mendapati akupunktur, yoga, dan makanan seperti tauhu dan susu kacang soya dapat membantu.

2.    Masalah tidur

Perubahan dalam tidur juga berlaku secara semula jadi dengan penuaan. Kebanyakan orang mendapati bahawa mereka memerlukan tidur yang kurang apabila umur semakin meningkat. Walaubagaimanapun, dengan bermulanya gejala menopaus, tidur akan terganggu dengan terjaga di tengah-tengah malam secara tiba-tiba atau menghadapi kesukaran tidur.

Dengan mengurangkan tekanan/stress dan tidur mengikut jadual yang tetap boleh membantu mengurangkan masalah ini. Relaksasi progresif (progressive relaxation) dapat membantu anda bagaimana untuk merehatkan otot anda melalui proses dua langkah. Pertama, anda secara sistematik menegang kumpulan otot tertentu dalam badan anda, seperti leher dan bahu anda. Seterusnya, anda melepaskan ketegangan dan notis bagaimana otot anda rasa apabila anda berehat mereka. Mengambil supplement melatonin membantu sesetengah orang tidur yang lebih baik.

3.    Perubahan emosi

Rasa muram, lebih cepat marah, tertekan boleh berlaku kerana tahap estrogen yang berbeza-beza. Mood anda akan dipengaruhi oleh hormon dan ia adalah penting untuk mengenal pasti perkara ini. Pada masa yang sama juga, berasa lebih cepat marah atau tertekan turut dapat dikaitkan dengan konflik atau berlebihan kerja di pejabat.

Mempunyai rakan baik atau kaunselor untuk bercakap dan bercertia dengan dapat memberikan satu perbezaan yang besar. Jika anda rasa tertekan, tarik nafas yang panjang dan memberi tumpuan kepada relaksasi (relaxation) untuk beberapa ketika boleh membantu.

B Complex: bertindak sebagai anti stress/mengurangkan tekanan serta meminimakan retensi air
Gla Complex: penting untuk penghasilan hormon estrogen dan bagus untuk mengurangkan panas badan/hot flashes

Tanda-Tanda Biasa Semasa Menopaus

4.    Peningkatan gejala Hot Fashes dan berpeluh malam

Berpeluh malam adalah gejala Hot Flashes yang berlaku semasa tidur. Ianya sering berlaku semasa perimenopause, tetapi boleh menjadi lebih buruk selepas pengeluaran estrogen terhenti sama sekali.

Berada dalam keadaan bersantai dan membayang sesuatu yang menenangkan (imagery mental) sebelum tidur, didapati dapat membantu bagi menghadapi situasi ini. Mendengar muzik  yang lembut bagi membantu mendapat relaksasi yang mendalam mental (deep mental relaxation) turut membantu meningkatkan tidur anda.
5.    Keletihan

Rasa lebih letih daripada biasa merupakan gejala yang biasa menopaus.

Sarapan pada waktu pagi yang baik boleh meningkatkan tenaga sepanjang hari. Diet yang sihat buah-buahan dan asid lemak omega-3 (didapati dalam makanan seperti tuna dan salmon) boleh membuat anda berasa lebih berjaga-jaga mental. Regangan latihan, seperti yoga, di siang hari boleh memulihkan tenaga fizikal dan mengambil rehat dan pergi untuk berjalan kaki di alam semula jadi boleh memulihkan tenaga mental.
omega guard shaklee untuk wanita menopause
Omega Guard: untuk kesihatan hati dan mental selepas menopause

6.    Penurun libido

Perubahan dalam nafsu seks berkaitan dengan penurunan estrogen,  akan mempengaruhi dalam aktiviti ini.

Berbincang dengan pasangan anda tentang perasaan anda. Seksualiti berkaitan banyak kepada bagaimana kita merasai tentang diri kita dan pasangan seksual. Keluar beraktiviti hujung minggu yang romantis dan berusaha mengurangkan tekanan boleh memberi kesan yang sangat positif ke atas nafsu seks seseorang.
Tanda-Tanda Biasa Semasa Pasca-Menopause

7.    Kehilangan jisim tulang

Terdapat peningkatan risiko osteoporosis di peringkat pasca menopaus. Ini boleh membawa kepada kes-kes keretakan pinggul dan masalah perubatan serius yang lain. Oleh yang demikian langkah-langkah pencegahan adalah satu kemestian untuk mengelakkan kecederaan.

Wanita perlu mendapatkan banyak kalsium dan vitamin D. Contoh sumber-sumber yang kalsium baik adalah yogurt, susu, dan makanan tambahan seperti supplement vitamin D. Kekerapan melakukan aktiviti senaman boleh membantu menguatkan tulang anda.
Ostematrix: mengelakkan osteoporosis

8.    Kekeringan faraj

Kekeringan faraj adalah sesuaty yang menyakitkan dan rasa ketidakselesaan semasa hubungan seks.

Penggunaan minyak pelincir boleh mengurangkan kekeringan faraj. Sebagai contoh, minyak vitamin E digunakan untuk faraj boleh membantu meningkatkan pelinciran. Herba makanan berasaskan soya dan supplement black cohosh boleh membantu kekeringan mudah dalam sesetengah wanita.
Vita-E Complex: untuk mengimbangi hormon, mengurangkan panas/hot flushes serta mengurangkan kekeringan faraj

9.    Penambahan berat badan

Hormen Estrogen penting membantu mengawal berat badan, bagaimanapun, semakin meningkat umur seseorang wanita, usaha mengekalkan berat badan yang biasa akan menjadi lebih sukar. Ramai wanita berat badan meningkat selepas menopaus. Atas sebab ini, ia adalah sangat penting untuk mempunyai tabiat pemakanan yang sihat dan menjalani gaya hidup yang aktif.

Menyimpan diari makanan boleh membantu mengawal kalori. Makanan seperti biji-bijian, buah-buahan, sayur-sayuran, dan protein tanpa lemak adalah contoh makanan terbaik untuk membantu mengurankan berat badan. Post-menopause juga merupakan masa yang baik untuk memulakan program senaman. Cari sesuatu yang anda menikmati seperti aerobik, bersenam di gimnasium, atau bahkan menari!

10.    Masalah daya ingatan

Setiap orang, lelaki dan wanita, kadang-kadang mengalami kealpaan, atau ingatan singkat. Walau bagaimanapun, ia boleh menjadi lebih kerap selepas menopaus.

Elakkan makanan berlemak dan yang tinggi gula dimana makanab akan membuat anda berasa lembap. Tiga puluh minit senaman aerobik sahaja boleh meningkatkan daya ingatan dan penumpuan. Melakukan senaman otak juga penting. Membaca buku, belajar kemahiran baru, atau memainkan alat muzik merangsang pusat memori otak anda.

Sumber artikel: SINI
******

Jika anda mengalami masalah di atas boleh lah dapatkan vitamin Shaklee bagi mengurangkan gejala-gejala menopause. Kita tidak perlu rasa malu atau rendah diri apabila menghadapi gejala ini. Setiap wanita pasti akan mengalami perkara yang sama.

Jika anda mempunyai saudara mara/ahli keluarga terdekat yang mengalami gejala-gejala ini, boleh mengesyorkan vitamin-vitamin Shaklee yang saya syorkan seperti di atas iaitu B Complex, Gla Complex, Vitamin E, Omega Guard dan juga Ostematrix.


Jom tingkatkan kesihatan dengan suplemen Shaklee dan kecantikan dengan set penjagaan wajah Shaklee, hubungi saya segera. 

Anda boleh dapatkan khidmat nasihat percuma untuk produk Shaklee sekiranya membeli di Daily Vitamin Shoppe

Salbiah Karim : 012.2929.306
SID 954066 FB:  Salbiah Karim 

Pengedar Shaklee di Putrajaya. COD area berhampiran dan pengeposan ke seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak.

Saya juga merupakan penegdar di kawasan berikut:

Pengedar Shaklee di Putrajaya
Pengedar Shaklee di Bandar Tasik Selatan
Pengedar Shaklee di Pekan Sg Besi
Pengedar Shaklee di Bandar Baru Bangi 
Pengedar Shaklee di Serdang
Pengedar Shaklee di Kajang

Pengedar Shaklee Bandar Baru Bangi: Puan Azza  / Puan Fiza
Pengedar Shaklee Seremban : Puan Maizun
Pengedar Shaklee Terengganu : Puan Wani
Pengedar Shaklee Perlis : Puan Zuraidah
  

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.



DETAIL ORDER

Klik DISINI untuk ORDER