>

Sunday, August 31, 2014

Rahsia Mata Sihat Dengan Vitamin A Shaklee (Carotomax)

 Rahsia Mata Sihat Dengan Vitamin A Shaklee (Carotomax)

 

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada pembaca blog yang sudi menjengah. Ramai di antara kita yang kurang peka terhadap penjagaan dan kesihatan untuk mata kan? Bagi kita... asal dapat lihat dengan jelas, tiada gatal-gatal kat mata itu sudah cukup. Sebenarnya makanan untuk mata adalah sangat penting diamalkan dari sekarang!!! Bukan dah sakit atau dah rabun baru nak cari rawatan  atau  ubat, ye tak?

Artikel kali saya ini membawa anda semua tentang kebaikan dan kepentingan vitamin A untuk mata yang sihat. Jom baca.

Pengenalan

Vitamin A adalah vitamin larut lemak yang disimpan terutamanya di dalam hati dan umumnya , terdapat dua jenis vitamin A, bergantung kepada jenis sumber makanan yang diambil iaitu:
  • Vitamin A daripada makanan bersumberkan daging yang dipanggil retinol . Ianya vitamin A “pra- terbentuk” (pre-formed) boleh digunakan secara terus oleh badan. Sumber makanan yang baik untuk vitamin A retinol termasuk daging lembu, susu dan keju.
  • Vitamin A yang diperolehi daripada buah-buahan yang berwarna-warni dan sayur-sayuran adalah dalam bentuk karotenoid " provitamin A ", yang akan ditukar kepada retinol oleh badan selepas makanan diproses di hati. Sumber makanan yang baik provitamin A karotenoid termasuk lobak merah , ubi keledek dan bayam

Peranan Vitamin A

Vitamin A adalah penting untuk pembentukan visual ungu, pigmen yang membolehkan anda untuk melihat dalam cahaya malap. Ini adalah kerana retina di dalam mata kita mengandungi pigmen visual ungu terdiri daripada vitamin A dan protein.

Vitamin A amat diperlukan oleh retina dalam mata untuk membentuk dan membina retinal yang akan menggabungkan protein dengan opsin untuk membentuk rhodopsin , molekul cahaya menyerap (visual ungu) yang diperlukan mata untuk melihat di dalam kedua-dua cahaya rendah (penglihatan scotopic ) dan penglihatan warna .

Kesan Kekurangan Vitamin A

Kekurangan Vitamin A ini akan menyebabkan mata menjadi cepat letih, kering dan pandagan menjadi kabur. Petanda kekurangan Vitamin A adalah apabila kita mengalami kesukaran melihat pada waktu malam atau apabila kita masuk di dalam bilik yang gelap seperti panggung wayang. Selain itu kita akan barasa pedih mata dengan silauan cahaya matahari pada waktu siang dan juga silauan dari lampu kereta ketika memandu di waktu malam.

Bonus Pengambilan Vitamin A

Selain itu, Vitamin A adalah penting untuk pembentukkan kulit yang sihat, pertumbuhan dan system pembiakan. Ia melaksanakan pelbagai fungsi yang penting iaitu
  • Beta karotena adalah antioksidan yang kuat yang meneutralkan radikal bebas - molekul yang merosakkan sel-sel sihat dan meningkatkan risiko mempercepatkan proses penuaan
  • Vitamin A menggalakkan pertumbuhan tulang dan gigi yang kuat.
  • Lemak digunakan untuk membina sel-sel baru dan adalah penting untuk perkembangan otak yang normal dan fungsi saraf.

Vitamin A Shaklee (Carotomax)

Carotomax mengandungi 6 variati Karotena yang diekstrak dari rangkaian sayuran dan buah-buahan yang kaya dgn sifat antioksidan seperti rumpai laut, tomato, biji anggur, brokoli, marigold, epal, kentang, minyak sawit dan lain-lain. 

Carotomax membekalkan lebih 13mg (21,500 IU) karotenoid berfaedah ini. 
 
5,000 IU  adalah dos harian yang disyorkan untuk lelaki dewasa dan bagi perempuan  pula, 4000 IU disyorkan untuk mengelakkan kekurangan. Sebiji kapsul Carotomax Shaklee mengandungi 5000 IU. Sebiji Carotomax Shaklee sehari dapat menampung bekalan vitamin A untuk lelaki dewasa dan perempuan dewasa.

shaklee putrajaya

Satu hidangan Shaklee Carotomax bersamaan:
  • 89 hidangan raspberries (Alpha-carotene)
  • 102 hidangan pisang (carotene)
  • 714 hidangan apricot (lycopene)
  • 113g salmon (astaxanthin)
  • 285 hidangan grapefruite (lutein & zeaxanthin)

Rujukan
1. http://www.allaboutvision.com/nutrition/vitamin_a.htm
2. http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-a/
3. http://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_A
4. http://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/lifestyle-guide-11/supplement-guide-vitamin-a

Untuk penjimatan berganda daftar ahli Shaklee bersama saya untuk harga yang lebih murah. Yuran pendaftaran hanya RM65 + RM10 untuk postage.

Jom tingkatkan kesihatan dengan suplemen Shaklee dan kecantikan dengan set penjagaan wajah Shaklee, hubungi saya segera.

Anda boleh dapatkan khidmat nasihat percuma untuk produk Shaklee sekiranya membeli di Daily Vitamin Shoppe 
 
Salbiah Karim  012.2929.306   
SID 954066 FB:  Salbiah Karim   
Like Page : Daily Vitamin Shoppe

 
Pengedar Shaklee di Putrajaya. COD area berhampiran dan pengeposan ke seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak.

Saya juga merupakan penegdar di kawasan berikut:

Pengedar Shaklee di Putrajaya
Pengedar Shaklee di Bandar Tasik Selatan 
Pengedar Shaklee di Pekan Sg Besi 
Pengedar Shaklee di Bandar Baru Bangi  
Pengedar Shaklee di Serdang 
Pengedar Shaklee di Kajang



Pengedar Shaklee Bandar Baru Bangi: Puan Azza  / Puan Fiza
Pengedar Shaklee Seremban : Puan Maizun
Pengedar Shaklee Terengganu : Puan Wani
Pengedar Shaklee Perlis : Puan Zuraidah
 

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Klik DISINI untuk ORDER

0 comments:

Post a Comment