>

Monday, August 11, 2014

Lindungi Badan Dan Otak Menjelang Hari Tua Dengan Shaklee

Lindungi Badan Dan Otak Menjelang Hari Tua Dengan Shaklee

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Hari ini saya nk kongsikan satu artikel yang amat menarik sekali pada pandangan saya. Artikel ini diterbitkan oleh surat khabar TheStar bahagian Health pada 8 Ogos 2014 Jumaat bertajuk “Protect Body and Brain”. Artikel ini boleh dibaca di http://www.thestar.com.my/Lifestyle/Family/Features/2014/08/08/Protect-your-body-and-brain/. Sangat menarik penulisannya.

Apa yang menarik tentang artikel ini ialah penerangan tentang persediaan menghadapi hari tua bagi menjaga kesihatan badan dan otak kita. Tidak dinafikan semua orang akan menjadi tua dari sehari ke sehari namun terpulang kepada individu apakah persediaan untuk menghadapi hari tersebut dari sudut kesihatan. Sebenarnya macam-macam kena bersedia seperti sumber kewangan, ibadat, hutang dah selesai? Dan sebagainya. 

Jadi apakah intipati artikel tersebut? Ianya berkisar tentang bagaimana vitamin dapat membantu mengurangkan masalah berkaitan kesihatan badan dan otak. Menjelang hari tua, masalah utama yang akan berlaku ialah kehilangan selera makan disebabkan oleh deria rasa yang berkurangan. Ini secara tidak langsung akan menyebabkan golongan ini kurang makan (baru saya faham kenapa orang tua kita makan sedikit sahaja) dan seterusnya badan akan kekurangan nutrisi yang diperlukan dan kekuatan badan. Golongan ini akan sentiasa berasa lemah dan cepat letih. Selain itu, golongan ini juga akan mula merasai kesukaran untuk tidur dan biasanya hanya dapat tidur 2-3 jam sehari dimana badan memerlukan minimum 6 jam waktu tidur. Kekurangan waktu tidur akan mempengaruhi kesihatan otak dan golongan ini akan mula menghadapi masalah ingatan, mudah marah dan stress (tertekan dan cepat terasa).

Penyelesaian yang dicadangkan di dalam artikel ini ialah mengamalkan pengambilan vitamin B12 untuk mengurangkan masalah kesihatan berkaitan anemia pernisiosa, dengan tanda-tanda perlahan, kekeliruan dan kerengsaan. Pada masa yang sama, beberapa kajian perubatan baru menunjukkan golongan berusia 30 ke atas dengan tahap vitamin D rendah boleh meningkat gejala kelambatan mental, kekeliruan dan kerengsaan apabila usia semakin meningkat. Agak sukar untuk mendapatkan vitamin D menerusi dari cahaya matahari selepas 50, kerana kulit yang menjadi kurang mampu untuk menyerap. Mereka yang kekurangan vitamin D mungkin mengalami masalah pemikiran. Menyesuaikan dengan mengambil makanan tambahan dan makan makanan vitamin D yang kaya boleh menjauhkkan dari gejala yang dinyatakan di atas.

Bagaimana Shaklee boleh membantu dalam mengurangkan masalah seperti yang dinyatakan di atas?

Daripada artikel di atas, pengambilan vitamin B12 amat penting bagi masalah kesihatan golongan tua iaitu 50 tahun ke atas.

Manakala vitamin D pula perlu di ambil secara berkala dan teratur (konsisten) apabila usia mejejak 30 tahun. Ini kerana kekurangan vitamin D boleh meningkat gejala kelambatan mental, kekeliruan dan kerengsaan apabila usia semakin meningkat.

Untuk itu Shaklee menyediakan Vitamin B Complex yang lengkap dengan pelbagai jenis vitamin B.

Ostematrix daripada Shaklee pula lengkap dengan vitamin D, kalsium, magnesium, zinc dan lain-lain. B Complex dan Ostematrix amatlah sesuai diamalkan untuk persediaan mengjadapi hari tua.

Seeloknya di ambil dari usia muda bagi mengekalkan nutrisi dalam badan.Untuk penjimatan berganda daftar ahli Shaklee bersama saya untuk harga yang lebih murah. Yuran pendaftaran hanya RM65 + RM10 untuk postage.

Jom tingkatkan kesihatan dengan suplemen Shaklee, hubungi saya segera.

Anda boleh dapatkan khidmat nasihat percuma untuk produk Shaklee sekiranya membeli di Daily Vitamin Shoppe 
 
Salbiah Karim  012.2929.306   
SID 954066 FB:  Salbiah Karim   
Like Page : Daily Vitamin Shoppe

 
Pengedar Shaklee di Putrajaya. COD area berhampiran dan pengeposan ke seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak.

Saya juga merupakan penegdar di kawasan berikut:
Pengedar Shaklee di Putrajaya
Pengedar Shaklee di Bandar Tasik Selatan 
Pengedar Shaklee di Pekan Sg Besi 
Pengedar Shaklee di Bandar Baru Bangi  
Pengedar Shaklee di Serdang 
Pengedar Shaklee di KajangPengedar Shaklee Bandar Baru Bangi: Puan Azza & Puan Fiza
Pengedar Shaklee Seremban : Puan Maizun
Pengedar Shaklee Terengganu : Puan Wani
Pengedar Shaklee Perlis : Puan Zuraidah

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Klik DISINI untuk ORDER

0 comments:

Post a Comment