>

Saturday, August 23, 2014

Kesihatan Mata dengan Shaklee

Kesihatan Mata dengan Shaklee

Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada rakan-rakan semua. Hari ini saya ingin berkongsikan lagi satu artikel yang sangat menarik yang telah diterbitkan di TheStar ruangan Health dengan tajuk “Eye health: I can see clearly now...” rujukan: http://www.thestar.com.my/Lifestyle/Health/2014/08/10/Taking-care-of-your-eyesight/. Artikel ini membincangkan kepentingan mata kepada kita dan juga keadah pemakanan yang sesuai untuk menjaga kesihatan mata.

Setiap manusia dianugerahkan oleh Allah dengan 5 deria iaitu mata untuk melihat, lidah untuk rasa, hidung untuk menghidu, telinga untuk mendengar, dan kulit untuk sentuhan. Alhamdulilla saya bersyukur dengan kurniaan ini daripada Allah. Secara umumnya, penglihatan merupakan salah satu deria yang paling penting, kerana 80% daripada apa yang kita terima datang melalui pancaindera penglihatan kita. 

Apabila kita semakin meningkat tua, apa yang pasti penglihatan mula menjadi kabur dan ditambah pula dengan pendedahan yang berpanjangan kepada ultraungu (UV) dan cahaya biru berbahaya boleh menyebabkan kerosakan radikal bebas yang berlebihan kepada mata kita, yang boleh membawa kepada kemerosotan yang berkaitan dengan usia makular (age-related macular degeneration - AMD) dan katarak.

Berdasarkan artikel ini terdapat cara untuk melindungi penglihatan anda dan menjaga mata anda sihat bersama dengan peningkatan usia kita. Terdapat pemakanan tambahan yang boleh membantu untuk kesihatan mata. Dua daripada suplemen kesihatan yang terbaik untuk mata ialah lutein dan zeaxanthin. Banyak kajian oleh pakar telah menunjukkan bahawa antioksidan karotenoid ini dapat membantu mengurangkan risiko katarak dan AMD.

Kedua-dua karotenoid melindungi mata daripada cahaya UV yang merosakkan dan bertindak sebagai antioksidan untuk melindungi kanta, retina dan makula daripada kerosakan radikal bebas. Seperti kebanyakan nutrien penting yang lain, lutein dan zeaxanthin tidak dihasilkan di dalam badan. Satu-satunya cara untuk mendapatkan ia di dalam makanan kita atau dengan menambahkan dengan lutein dan zeaxanthin.

Sumber makanan lutein dan zeaxanthin termasuk bayam, brokoli, tomato, mangga dan kuning telur. Pengambilan jumlah yang cukup lutein dan zeaxanthin melalui makanan boleh menjadi sukar. Pilihan lain adalah untuk mengambil supplement ini melalui kapsul yang telah diproses seperti shaklee sebagai contohnya. Hasil daripada kajian yang dijalankan oleh Penyiasatan Peperiksaan Negara Ketiga (NHANES III) telah mencadangkan sekurang-kurangnya 6-10mg sehari Lutein dan Zeaxanthin untuk mengurangkan risiko AMD.

Selain itu penjagaan kesihatan mata juga berkait rapat dengan penyakit diabetes dan tekanan darah tinggi kerana penyakit ini akan menyebabkan retinopati diabetik, glaukoma dan kebutaan. Terdapat juga statistik yang signifikan antara merokok dan AMD, dengan risiko tiga kali ganda peningkatan AMD di kalangan perokok semasa, berbanding dengan tidak merokok. Jadi berhentilah merokok kawan-kawan. Anda perlu sentiasa memakai cermin mata hitam dengan perlindungan UV yang betul untuk melindungi mata anda dari sinaran matahari yang memudaratkan. Oleh yang demikian belilah cermin mata yang original kerana dijamin dilengkapi dengan perlindungan UV berbanding dengan yang tiruan.

Di sini, untuk menjaga kesihatan mata, shaklee mempunyai vitamin khas untuk kesihatan mata iaitu CarotoMax. CarotoMax Shaklee mengandungi 6 variati karotena, diekstrak dari rangkaian sayuran dan buah-buahan yang kaya dengan sifat anti-oksidan seperti rumpai laut, tomato, biji anggur, brokoli, marigold, epal, kentang, minyak sawit dan lain-lain.

Mengapa CarotoMax terbaik untuk kesihatan mata? Kerana ia mengandungi fitokimia semulajadi yang penting untuk mata sihat, kulit dan membran mukosa.

Alpha Carotene : untuk penglihatan malam (elak rabun malam), mata yang sihat
Lutein : membantu menyekat katarak, glaukoma
Zeaxanthin : melindungi mata, menuras cahaya gelombang biru pendek berbahaya. 


pengedar shaklee putrajaya


Untuk penjimatan berganda daftar ahli Shaklee bersama saya untuk harga yang lebih murah. Yuran pendaftaran hanya RM65 + RM10 untuk postage.

Jom tingkatkan kesihatan dengan suplemen Shaklee, hubungi saya segera.

Anda boleh dapatkan khidmat nasihat percuma untuk produk Shaklee sekiranya membeli di Daily Vitamin Shoppe 
 
Salbiah Karim  012.2929.306   
SID 954066 FB:  Salbiah Karim   
Like Page : Daily Vitamin Shoppe

 
Pengedar Shaklee di Putrajaya. COD area berhampiran dan pengeposan ke seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak.

Saya juga merupakan penegdar di kawasan berikut:

Pengedar Shaklee di Putrajaya
Pengedar Shaklee di Bandar Tasik Selatan 
Pengedar Shaklee di Pekan Sg Besi 
Pengedar Shaklee di Bandar Baru Bangi  
Pengedar Shaklee di Serdang 
Pengedar Shaklee di KajangPengedar Shaklee Bandar Baru Bangi: Puan Azza & Puan Fiza
Pengedar Shaklee Seremban : Puan Maizun
Pengedar Shaklee Terengganu : Puan Wani
Pengedar Shaklee Perlis : Puan Zuraidah
 

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Klik DISINI untuk ORDER

0 comments:

Post a Comment