>

Saturday, August 30, 2014

Cegah Alzheimer dan Tingkatkan Kecerdasan Otak Anak-anak dengan Omega Guard Shaklee

Cegah Alzheimer dan Tingkatkan Kecerdasan Otak Anak-anak dengan Omega Guard 
shaklee putrajaya


Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua rakan-rakan yang sudi menjengah blog saya ini. Kali ini saya ingin berkongsikan artikel daripada Thestar ruangan kesihatan yang telah diterbitkan pada 27 Julai 2014 hari Ahad bertajuk “Memory of a fish: Omega-3 fatty acid in fish oil is brain food”.

Untuk makluman rakan-rakan saya suka membaca artikel daripada Thestar ruangkan kesihatan kerana ianya banyak menceritakan tentang kesihatan tubuh badan serta pemakanan/vitamin yang dapat membantu untuk kita terus sihat selalu.

Berdasarkan artikel ini, apa yang ingin disampaikan adalah peranan dos biasa minyak ikan (Omega-3 Fatty Acid) dalam pencegahan dan rawatan penyakit Alzheimer (Alzheimer’s disease - AD). Melalui kajian yang telah dijalankan oleh para saintis mendapati dos biasa minyak ikan ini dapat membantu mengurangkan masalah atrofi otak (brain atrophy) dan membantu warga tua mengekalkan fungsi kognitif. Kajian ini telah dijalankan kepada 819 orang dewasa kategori veteran dengan menjalani imbasan MRI dan ujian neuropsikologi setiap enam bulan dengan dos minyak ikan diambil mengikut jadual yang telah ditetapkan.

Omega-3 Fatty Acid yang ditemui dalam minyak ikan terkenal dengan manfaat kesihatan yang baik dimana sering dikaitkan dengan dermatologi, artikular dan kesihatan kardiovaskular. Dari segi kognisi, omega-3 suplemen sesuai untuk semua peringkat umur, berdasarkan kajian-kajian yang dijalankan melibatkan orang dewasa muda yang sihat.

Ini dapat dibuktikan melalui penyelidikan yang melibatkan 228 individu yang sihat berumur antara 18 dan 45 tahun, dalam ujikaji secara rawak terkawal selama enam bulan. Penyelidik menyimpulkan bahawa 1.16g asid docosahexaenoic (DHA) tambahan setiap hari terdapat peningkatan yang ketara ke semasa tindak balas, dan masa tindak balas memori yang bekerja.

Dalam masa yang sama pada tahun lalu, penyelidik dari Universiti Oxford di United Kingdom mendapati kanak-kanak yang mempunyai masalah membaca berkemungkinan mempunyai tahap rendah omega-3 asid lemak dalam darah mereka.

Oleh yang demikian, dengan mengamalkan pemakanan Omega-3 Fatty Acid dapat membantu kita mengurangkan gejala penyakit AD. Bagi kanak-kanak pula ianya dapat membantu untuk terus cergas di sekolah dan membantu dalam cepat membaca .

Rujukan : http://www.thestar.com.my/Lifestyle/Health/2014/07/27/Fish-oil-is-brain-food/

Apa itu Penyakit Alzheimer?

Penyakit Alzheimer adalah keadaan di mana daya ingatan seseorang merosot dengan teruknya sehinggakan pengidapnya tidak mampu mengurus diri sendiri. Penyakit Alzheimer bukannya `nyanyuk' yang sekadar satu proses penuaan. Sebaliknya, ia adalah sejenis masalah kesihatan yang amat menyeksakan dan perlu diberikan perhatian. Alzheimer digolongkan ke dalam salah satu daripada jenis nyanyuk (dementia) yang dicirikan dengan melemahkan pertuturan, kewarasan, ingatan, pertimbangan, perubahan personaliti dan tingkah laku yang tidak terkawal.

Bagaimana Omega Guard dihasilkan?

Omega Guard Shaklee  diekstrak dari ikan laut air sejuk (mackerel, herring, anchovies) di perairan negara Jepun. Ia bukannya dari hati minyak ikan. Omega Guard adalah 3 kali lebih tumpat dari ketumpatan hati minyak ikan. berbanding dengan produk Omega di pasaran, Omega Guard Shaklee merupakan minyak ikan paling tulen di dunia yang mengandungi rangkaian spectrum penuh 7 jenis asid lemak Omega 3 semulajadi termasuk EPA, DHA, ALA, dan banyak lagi. Satu kajian Omega Guard dapat membekalkan 905mg asid-lemak Omega-3 EPA dan HDA.

Kebanyakan pengusaha-pengusaha kilang menggunakan kaedah penyulingan tekanan tinggi untuk mengekstrak minyak ikan, akan tetapi kaedah ini bukan hanya akan memusnahkan sesetengah nutrien, malah tidak boleh menapis kandungan logam yang membahayakan kesihatan. Shaklee menggunakan kaedah ultratulen bergred farmaseutikal teknologi terkini untuk menghasilkan Omega Guard. Ia dihasilkan melalui suatu proses penyulingan propietari tiga molekul untuk mengekstrak asid lemak Omega-3 yang paling tulen dan paling semualjadi sementara menyingkirkan bahan berbahaya seperti plumbum, merkuri, arsenik, kadmium, dioksin dan PCB (polychlorinated biphenyl) merupakan bahan kimia industri yang sanagt bertoksik.
pengedar shaklee putrajaya

Khasiat Omega Guard Shaklee

Sebiji kapsul Omega Guard membekalkan 120mg DHA. DHA adalah nutrient utama untuk otak, sistem saraf dan retina. DHA meningkatkan keupayaan ingatan dan pembelajaran, mencegah penyakit alzheimer, memelihara penglihatan dan pendengaran, dan mencegah migrain. 

Sebenarnya banyak lagi manfaat Omega Guard Shaklee selain mencegah alzheimer untuk dewasa dan meningkatkan kecerdasan otak anak-anak, antaranya:
  • mencegah penyakit saluran darah dan strok
  • membantu tumbesaran dan perkembangan otak janin
  • membantu perkembangan memori
  • meningkatkan sistem imun seperti memperbaiki alahan kulit, psoriasis, bronkitis, lelah, hepatitis, SLE, penyakit buah pinggang
  • menyihatkan paru-paru
  • mencegah kanser seperti kanser paru-paru, payudara, prostat, kolon
  • memelihara fungsi sendi
  • mencegah insomnia
  • membantu mengurangkan tekanan

Diharap dengan penulisan kali ini dapat memberikan anda sedikit info tentang kebaikan Omega Guard Shaklee dalam mencegah penyakit alzheimer dan meningkatkan kecerdasan otak anak-anak.

Untuk penjimatan berganda daftar ahli Shaklee bersama saya untuk harga yang lebih murah. Yuran pendaftaran hanya RM65 + RM10 untuk postage.

Jom tingkatkan kesihatan dengan suplemen Shaklee dan kecantikan dengan set penjagaan wajah Shaklee, hubungi saya segera.

Anda boleh dapatkan khidmat nasihat percuma untuk produk Shaklee sekiranya membeli di Daily Vitamin Shoppe 
 
Salbiah Karim  012.2929.306   
SID 954066 FB:  Salbiah Karim   
Like Page : Daily Vitamin Shoppe

 
Pengedar Shaklee di Putrajaya. COD area berhampiran dan pengeposan ke seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak.

Saya juga merupakan penegdar di kawasan berikut:

Pengedar Shaklee di Putrajaya
Pengedar Shaklee di Bandar Tasik Selatan 
Pengedar Shaklee di Pekan Sg Besi 
Pengedar Shaklee di Bandar Baru Bangi  
Pengedar Shaklee di Serdang 
Pengedar Shaklee di KajangPengedar Shaklee Bandar Baru Bangi: Puan Azza  / Puan Fiza
Pengedar Shaklee Seremban : Puan Maizun
Pengedar Shaklee Terengganu : Puan Wani
Pengedar Shaklee Perlis : Puan Zuraidah
 

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Klik DISINI untuk ORDER

0 comments:

Post a Comment