>

Wednesday, May 28, 2014

Cara Mengelakkan Senggugut Ketika Haid

 Cara Mengelakkan Senggugut Ketika Haid

Serangan senggugut adalah normal bagi kaum wanita setiap kali kedatangan haid. Ramai yang mengeluh apabila penyakit ini menyerang. Ini kerana kesakitan yang di alami mengganggu kerja-kerja harian. Ada yang terpaksa mengambil cuti sakit kerana tidak dapat hadir ke pejabat ketika sakit ini menyerang. Kesakitan yang di alami kadangkala agak serius seperti kekejangan di bahagian otot perut sehingga anda hanya mampu terbaring sahaja di katil. Ini adalah kerana kuncupan rahim yang kuat berlaku bagi sesetengah wanita yang belum berkahwin.

Sedikit tip untuk anda yang sering mengalami senggugut.

1. Air
Air amat penting dalam kehidupan seharian. Pastikan anda minum air yang mencukupi sekurang-kurangnya dua liter sehari agar dapat membantu proses penghadaman. Ini  sekaligus mencegah penyimpanan air berlebihan dalam badan yang juga disebabkan perubahan hormon pada setiap bulan.
 
2. Kalsium yang cukup
Ambil makanan yang kaya dengan kalsium seperti susu, kobis, brokoli, dan yogourt kerana ia mampu mengelakkan kekejangan otot yang kerap melanda wanita ketika awal kedatangan haid. Wanita memerlukan sekurang-kurangnya 1,200 mg kalsium setiap hari bagi tujuan dos vitamin tambahan secara semulajadi yang dapat membantu melancarkan aliran darah kotor tersebut.
 
 3.‘Say No To Salt & Caffein!’
 
Awas jika anda penggemar makanan segera atau peminat setia minuman berkafien! Normalnya wanita akan mengalami sedikit penambahan berat badan yang sekaligus menyebabkan simptom retensi atau pengumpulan air dalam badan setiap kali waktu kedatangan haid. Bayangkan dengan pengambilan makanan segera yang tinggi kandungan garam, ia pasti akan menyebabkan pengumpulan air yang banyak dan keadaan ini pasti mengundang ketidakselesaan pada perut anda!
 
Begitu juga dengan kandungan kafien yang terkandung di dalam minuman seperti kopi. Ia dikatakan mampu menyebabkan saluran darah mengecut dan anda akan mengalami kesakitan pada bahagian abdomen juga boleh menyebabkan kekejangan otot. Bagaimanapun, jika anda seorang penggemar tegar minuman berkafien, untuk terus berhenti adalah agak sukar, jadi cukuplah jika anda mengambil inisiatif untuk mengurangkan pengambilan kafien dalam kehidupan seharian anda. 

Sumber : Majalah RAPI

Untuk permasalahan di atas saya ada cadangan suplement Shaklee yang boleh di ambil untuk mengelakkan sakit senggugut ini.

shaklee putrajaya

1. Gla Complex
 wanita yang menghidap senggugut tidak dapat menukarkan asid linolenik(asid lemak yang penting) dengan baik untuk menjadi GLA. Dengan pengambilan GLA tambahan, ia dapat meringankan simpton senggugut.

2. OsteMatrix
Ostematrix mampu mengurangkan kekejangan otot. Ini kerana kalsium membantu dalam mengekalkan otot dalam badan menghalang anda daripada mendapat kekejangan yang menyakitkan.


Jom tingkatkan kesihatan dengan suplemen Shaklee, hubungi saya segera.

Anda boleh dapatkan khidmat nasihat percuma untuk produk Shaklee sekiranya membeli di Daily Vitamin Shoppe 
 
Salbiah Karim  012.2929.306   
SID 954066 FB:  Salbiah Karim   
Like Page : Daily Vitamin Shoppe

 
Pengedar Shaklee di Putrajaya. COD area berhampiran dan pengeposan ke seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak.

Saya juga merupakan penegdar di kawasan berikut:
Pengedar Shaklee di Putrajaya
Pengedar Shaklee di Bandar Tasik Selatan 
Pengedar Shaklee di Pekan Sg Besi 
Pengedar Shaklee di Bandar Baru Bangi  
Pengedar Shaklee di Serdang 
Pengedar Shaklee di Kajang
* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Klik DISINI untuk ORDER

0 comments:

Post a Comment