>

Tuesday, April 29, 2014

Diet Dengan Mengawal Jumlah Kalori

Diet Dengan Mengawal Jumlah Kalori

Kaedah diet dengan mengawal jumlah kalori yang di ambil setiap hari adalah baik dengan syarat kalori yang di ambil tidak terlalu rendah. Jumlah kalori sehari adalah dalam 1200-1500 kalori. Jika terlalu rendah, metabolisma badan akan bertindak balas dengan perlahan. Akibatnya badan akan 'malas' untuk membakar lemak.

Jika kalori berlebihan pula, ia akan sukar dibakar. Ini yang menyebabkan berat badan meningkat. Untuk meningkatkan metabolisma, kita disarankan agar melakukan senaman 3 kali seminggu. Senaman akan menggerakkan enjin dalam badan untuk terus kekal membakar lemak.

Antara cara-cara untuk mengawal jumlah kalori ialah:

  • Jangan makan apa2 selepas makan malam. Makan malam pula hendaklah awal, sekitar pukul 6 atau 7. Jarakkan 12 jam sebelum sarapan pagi. Jika anda bersarapan pukul 8 pagi, waktu makan malam hendaklah sebelum 8 malam.
  • Jangan tidur sebelum cukup 3 jam selepas anda makan. Ini adalah kerana badan kita akan berhenti dari mengisar makanan sewaktu tidur.
  • Makan protien untuk sarapan. Ia akan bertahan lama di dalam perut jika dibandingkan dengan karbohidrat. Ini mengelakkan kita menjadi lapar dengan lebih cepat. Ya, ini adalah sangat betul. Saya mengantikan sarapan saya dengan meminum minuman yang mengandungi protien dari sumber soya terbaik iaitu ESP. Ia memberikan rasa kenyang yang lebih lama berbanding karbohidrat. Bagi yang berdiet, kalori yang diambil juga adalah kurang dari pengambilan makanan berkarbohidrat.
 shaklee putrajaya
  • Di waktu siang, jarakkan 5 jam untuk waktu makan yang seterusnya. Minum air kosong di antara waktu makan, itu yang terbaik.
  • Kurangkan pengambilan karbohidrat seperti nasi, mee, kuih muih, roti, minuman manis dan lain2. Lebihkan sayuran dan buah-buahan.
  • Gunakan pinggan yang kecil supaya kuantiti makanan yang di ambil tidak berlebihan.
  • Atasi stress dengan sebaiknya, paling bagus dengan cara bersenam. 
  • Dapatkan tidur yang cukup. 7-8 jam sehari.

Jom tingkatkan kesihatan dengan suplemen Shaklee, hubungi saya segera.

Anda boleh dapatkan khidmat nasihat percuma untuk produk Shaklee sekiranya membeli di Daily Vitamin Shoppe 
 
Salbiah Karim  012.2929.306   
SID 954066 FB:  Salbiah Karim   
Like Page : Daily Vitamin Shoppe

 
Pengedar Shaklee di Putrajaya. COD area berhampiran dan pengeposan ke seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak.

Saya juga merupakan penegdar di kawasan berikut:
Pengedar Shaklee di Putrajaya
Pengedar Shaklee di Bandar Tasik Selatan 
Pengedar Shaklee di Pekan Sg Besi 
Pengedar Shaklee di Bandar Baru Bangi  
Pengedar Shaklee di Serdang 
Pengedar Shaklee di Kajang* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Klik DISINI untuk ORDER

0 comments:

Post a Comment