>

Wednesday, March 5, 2014

Vitamin Untuk Persediaan Mengandung

Vitamin Untuk Persediaan Mengandung

Bagi mereka yang memang merancang untuk hamil semula atau hamil kali pertama, vitamin adalah sangat bagus. Maksud di sini bukan 'makan vitamin untuk hamil'. Tetapi sebagai langkah persediaan sebelum kehamilan terjadi. Ini adalah untuk menyediakan rahim yang sihat sebelum 'di isi' semula atau untuk kali pertama.

Vitamin yang sesuai untuk persediaan mengandung ini adalah B Complex dan GLA Complex.

shaklee putrajaya

Mari kita lihat apa kelebihan B Complex dan GLA Complex untuk persediaan mengandung. Info ini saya ambil dari beberapa sumber. B Complex Shaklee mengandungi asid folic yang bagus diambil sebelum kehamilan sehingga lah sepanjang kehamilan.

===***===
Sumber:

http://www.babycenter.com.my/a1033084/asid-folik-mengapa-ia-diperlukan#ixzz2v3uUrrKt
http://pama.karangkraf.com/kepentingan-asid-folik-ketika-mengandung-1.257061

Asid folik adalah salah satu vitamin dalam kumpulan B. Ia wujud secara semulajadi sebagai folat dalam kekacang, sayuran hijau, beberapa buah, dan juga yis and ekstrak daging lembu. Sesetengah makanan seperti roti dan bijirin sarapan diperkuat dengan asid folik.

Mengapakah saya perlukan asid folik?

Asid folik menolong melindungi bayi dalam kandungan anda daripada kecacatan dalam sistem sarafnya (kecacatan tiub neural) seperti spina bifida.

Spina bifida berlaku apabila pelindung yang melitupi saraf tunjang bayi tidak tertutup dengan sempurna. Ini boleh menyebabkan kerosakan saraf kekal. Dalam masa 12 minggu pertama kehamilan, otak dan sistem saraf bayi terbentuk dan berkembang dengan pesat. Oleh sebab itu, adalah sangat penting untuk mengambil folik asid setiap hari pada masa itu.

Dalam trimester kedua, iaitu dari minggu ke-13 kehamilan, anda sudah boleh berhanti mengambil asid folik. Namun jika anda terus mengambil asid folik sepanjang kehamilan, ia tidak akan menjejaskan kesihatan anda ataupun bayi anda.

Pengambilan asid folik sangat penting diambil tiga bulan sebelum wanita merancang untuk mengandung. Tetapi bagi kes di mana wanita baharu berkahwin mengandung awal sebelum sempat membuat perancangan, asid folik mesti diambil sebaik diri disahkan hamil oleh doktor. Terdapat risiko yang boleh berlaku kepada bayi sekiranya ibu tidak mengambil asid folik semasa mengandung.

===***===

Manakala GLA Complex pula baik untuk membantu meningkatkan kesuburan seseorang wanita. GLA akan merangsang penghasilan dan peningkatan lendir serviks yang berkualiti tinggi bagi menjamin kesuburan wanita. Selain itu GLA Complex juga membantu melegakan sengugut, menstabilkan hormon di dalam badan dan membetulkan cycle period yang berterabur menjadi teratur. Penting untuk menstabilkan hormon supaya mudah untuk merancang kehamilan. 

Kandungan B COMPLEX
B Complex Shaklee menawarkan vitamin B yang lengkap, mengandungi 8 jenis vitamin B bagi membantu memelihara kesihatan yang baik.
•    B1, B2, B3, B6, biotin dan asid pantotenik membantu badan menukarkan protein, lemak dan karbohidrat kepada tenaga.*
•    Asid folik dan B12 membantu dalam pembentukan sel-sel darah merah di dalam tubuh.  Jumlah asid folik yang mencukupi dalam diet harian membantu mencegah kecacatan tiub neural bagi wanita yang merancang kehamilan sebelum konsepsi dan semasa 12 minggu tempoh kehamilan bagi dos harian sebanyak 400 mcg.*


Kandungan GLA COMPLEX
GLA Complex Shaklee merupakan kombinasi minyak borage yang mengandungi asid gamma linolenik (GLA), asid linolenik (LA), minyak bunga matahari dan vitamin E. 

Tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna atau bahan pengawet tambahan. 

Anda boleh dapatkan khidmat nasihat percuma untuk produk Shaklee sekiranya membeli di Daily Vitamin Shoppe 

Salbiah Karim  012.2929.306   
SID 954066 FB:  Salbiah Karim   
Like Page : Daily Vitamin Shoppe
 
Pengedar Shaklee di Putrajaya. COD area berhampiran dan pengeposan ke seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak. 


Saya juga merupakan penegdar di kawasan berikut:

 
Pengedar Shaklee di Putrajaya
Pengedar Shaklee di Bandar Tasik Selatan  
Pengedar Shaklee di Pekan Sg Besi  
Pengedar Shaklee di Bandar Baru Bangi   
Pengedar Shaklee di Serdang  
Pengedar Shaklee di Kajang 

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Klik DISINI untuk ORDER

0 comments:

Post a Comment