>

Thursday, August 18, 2011

Ramadhan dan Persediaan Raye

Wah, pejam celik pejam celik dah masuk hari ke 18 umat islam berpuasa. Kejap je kan rasanya. X lama lg nk raya plak. So amacam ngan puasa u all. Ok ke taun ni?

Bagi saya same je ngan taun2 lepas, cuma taun ni rutin harian saya di bulan ramadhan ni balik keje g amek anak2 kat taska, pastu balik masak. Setakat ni baru 2 kali menjejakkan kaki ke pasar ramadhan. Makanan kat pasar ramadhan biasa2 je, sedap lg masak sendiri. hehe. Dan yang penting mahal berbanding pasar malam yg biasa pegi sebelum ramadhan. Kalo masak lak, trus masak banyak sekali ngan sahur. Senang kan, bangun sahur panaskan lauk je, x de la nk 'ketung ketang' kat dapur pagi2 bute. Dah le liat nk bangun pagi2 kan, hehe.

So untuk persiapan raya lak, alhamdulillah semua dh cukup rasanya. X perlu lah nk berlebih2. Baju raya budak2 beli sebelum ramadhan lagi. Kena la buat planning betul2, bulan ramadhan duit nk pakai banyak kan. Beberapa bulan sebelum ramadhan, kite beli la sikit2 baju anak2 sampai la ckp utk diorang. Baju raya mak bapak lak awal tahun dh tempah. Raya cina ari tu dh siap baju raya ktorg. Bukan panggil baju baru dah, baju lama yang belum dipakai lg, hehe.

Kuih raya lak, ade beli sikit, org bg sikit, nak buat sikit. Tapi lum buat lg. Insya'allah weekend ni leh buat biskut raya, buat 2 3 jenis dh cukup. Sekarang ni sibuk menjahit langsir, dh 3 taun x tukar langsir, so taun ni sempat la g beli kain n jahit sendiri saje. Semua mende kena la jimat selagi boleh jimat.

Tahun ni turn raya kat kedah. Maybe Ahad baru ktorg balik. Sebabnya si suami kena outstation lak minggu depan. 5 hari lak tu. Pegi isnin balik jumaat, sabtu nk rehat2 n kemas umah. Ahad baru leh balik sana, Selasa dh nk raya. Raya kat sana sampai Sabtu je, Sabtu nk balik putrajaya dah sbb ahad tu si suami kena ke taiping plak ade kursus. Bagus kan opis dia, x bg org cuti lama2. haha nasib badan la.

Ok la, banyak lak tulis, maklum la lama bebeno x update blog, sibuk, alasan biasa kan, hehe.

Klik DISINI untuk ORDER

3 comments:

  1. sha, x balik la, x tahan ngan jam kat tanah merah tu. cuti raya pon kejap je.

    ReplyDelete
  2. normal la kan klu pasangan x sama negeri. xpe la, kat mana2 pun tetap raya gok. (ayat penyedap) :p

    ReplyDelete