>

Tuesday, August 17, 2010

Kuih Raya Home Made

Tahun ni kuih/biskut raya x beli cam taun2 sudah. Taun ni mmg nk buat sendiri. Tapi br je 2 malam start buat kuih. Budget 1 malam 1 jenis kuih jadi la. Bukannya ramai yg nak makan pon. Kami sekeluarga je. Lg pon sape la nk dtg beraya kat umah Putrajaya ni kan. Lain la kalo buat open house ke. Tapi x buat kot, x de org nk uruskan, nak masak sume. Budak 2 org tu bkn leh duk diam, ade yg kaco nanti.

Berbalik pada kuih. Sblm pose ari tu dh test buat kuih dh. Buat 2 jenis, biskut dahlia ngan sarang semut. Tapi tinggal sket je lagi, sbb dh abis makan. Nama pon buat sblm pose. Harus la tiap2 hari nk makan kan.

So, malam kelmarin buat biskut kelapa. 1 adunan dpt dlm 200 biji ++. Semalam lak buat kuih yg paling senang, x yag bakar2. Cornflakes Strawberi. Ala, cornflakes gaul ngan coklat perisa strawberi. Hehe. Gaul2 masuk dlm cup pastu sejukkan dalam peti ais sekejap sbb nk bagi coklat tu keras balik, so cornflakes tu melekat la. Dapat la dlm 150 biji +- smlm.

Ni la hasil utk 2 malam. kejap je buat, kul 9-10.30 dh settle. Sbb buat sket2 je. Tapi nk byk jenis. Xde la nk berjaga malam buat kuih kan. Buat utk makan sendiri, bkn nk jual.

Erm malam ni nk buat kuih ape lak ye. Alamak, buat kuih je, baru raya pon x siap jahit lg. Baju dh siap, tapi kain lum. Tu pon br sepasang. Baju kurung dan baju melayu anak2 lum settle lg. Taun ni sume buat sendiri, kuih, baju raya.

biskut kelapacornflakes strawberi, letak banyak2 nanti makan 1 cup pon dh kenyang, hehe

Klik DISINI untuk ORDER

6 comments:

  1. cklat stoberi tu nak test la nanti

    ReplyDelete
  2. sedapnya tgk cornflakes strawbery tu...

    ReplyDelete
  3. hulamak cayala isteriku... hubby sedang sibuk di pantai timur buat masa ini tak dapat la nk tessttt hasil buatan tangan kuih ni ish ish. tak pa tunggu rabu malam nnti smpi la kat rmh.

    ReplyDelete
  4. linda: sedap... cuba la.
    shidi: amboi, keje setengah hari je eh. x blh test nanti habis x sempat raya hehe.

    ReplyDelete
  5. ahhh tak kira laa tgh lapar nie nk abiskan jgk ho..ho..

    ReplyDelete