>

Thursday, April 15, 2010

Pengalaman remove moles

Saat entry ini ditulis, luka masih pedih dan berdenyut2, aduiii. Degil x nak makan pain killer.
Kisahnya bermula apabila tiba2 my mole ni berdarah. Pastu ok lagi. Esok nya tu berdarah lagi lepas cuci muka. Lepas tu ade la 2 3 kali berdarah lagi. Kebetulan masa tu bawak Adib g jumpa doktor sbb cirit birit. Alang2 suh doktor cek la skali kan. Doktor tu duk belek2 pastu ckp suh jumpa dr pakar kulit.
Minggu yang berikutnya sy pon pergi la ke klinik pakar kulit seperti yang dicadangkan doktor. Doktor tu tya ape yg patot n belek2 mole sy ni, pastu dia kata bukan kanser. Fuh selamat... Pastu dia kata "tapi..elok awak buang la. Sy suggest awak buang". Dalam hati "alamak". Cam teruk je kes, haha. Pastu sy dpt surat refer ke dr pakar surgeri plak. Trus g buat appointment, next week nya plak.
Hari yang dinanti2 dh tiba. Haha nanti la sgt. Appointment kul 8-10 malam. Buat kat Hospital Pakar An Nur. Masuk2 je, alamak ramai la plak org ari ni. Tapi sy nye kes refer dr pakar kat atas, tingkat 2. Tapi ramai jgk. Sy ditemani EnHubby. Kami sampai kul 8.45 malam. Tunggu punya tunggu, lama bebeno. Hospital ni dh macam pasar pon ade, riuh rendah ngan suara budak2. Diorang ni sakit ke x, bkn main lagi riuh. Tunggu lagi... dan tunggu. Aduhai lambat bebeno. Kul 11.00 lebey baru diorang panggil naik atas tingkat 2. Ingtkan leh jumpa dr terus... tapi kena tunggu lagi. Aduhai... Masa tuh dh kul 11.45 malam br diorang panggil. Masa menunggu tu, EnHubby dah berdengkur dh kat kerusi, Sian dia kena temankan sampai malam.. eh bukan.. sampai awal pagi tau.
Then masuk jumpa dr. Dr tya apa yg patot. Hehe jawab la apa yg patot kan. Pastu dia terangkan la ade 2 cara nk buat, nak bius 1 badan and x sedar atau pon nk bius kat tempat berkenaan sahaja dan sedar. Apa kes nk bius 1 badan lak kan, bukan nk operate satu badan, haha. Dr kata kalo penakut kena la bius 1 badan. Haha. Ape la dr ni. Dr ni lawak orgnya. Nama dia Dr Razale. Siap tanya sy kat badan ade mole x? Nak buang kat badan x? Alahai dr, sy nak buang yg bermasalah je. Yang x de masalah tu biar je la. Ni mesti nk duit banyak ni. Byk buang byk la dapat duit kan, Haha. Dia ckp "nanti ade parut, awak letak vitamin e kurang la parut tu".
Pastu dia suh turun bawah sbb kat atas peralatan x cukup. Kat emergency room. Dah biasa masuk bilik ni masa Adib ngan Syasya kena amek nebulizer dulu. Pas dr suh masuk, trus dia suh baring. Bukak baju tudung dan trus baring. Kang kena darah lak dr ckp. Pastu dr siap2kan apa yg patot. Bilik ni sejuk la plak menggigil sy. Dr siap tanya "ni menggigil sejuk ke takot". Haha. "Sejuk la dr". Pastu sy mintak extra selimut, haha, sejuk bangat ni, betul2 duk bawah aircond. Pastu dr duk tala lampu kat muka. Dr ckp kat nurse "nanti silau ni, tutup mata dia". pastu mata pon kena tutup la kan. x nampak plak ape yg diorang buat nanti. Pastu dr dh ready nk cucuk ubt bius. Dah cucuk sume pastu biarkan kejap. Masa ni dh kul 12 lebey dh. Mata pon dh ngantuk. Dr duk sembang2 ngan nurse n MA.
Pastu dr datang nk start surgery. Sambil buat sambil terangkan, sy nk buat ni, sy nk buat tu... buat la apa yg patot dr, sy rela. mata dh ngantuk ni. Tapi cuak pon ade gak, sbb leh rasa dia potong mole tu cuma x sakit la. Ngeri siot...haha. Darah pon banyak gak, sbb muka kan byk saraf. Sy leh rasa darah meleleh sampai mulut. Haha. Dah siap satu, dia jahit. Proses jahit tu pon seriau jgk. Teringat masa jahit luka bersalin dl. Terasa benang2 ditarik dan di ikat. Hehe. Dh siap satu, 1 lagi. Proses yg sama jgk. Sambil2 buat tu dgr la dr duk bersembang ngan nurse, dia tya nurse tu x nak buang ke nurse nye mole tu, sbb nurse tu pon ade mole jgk. Pastu duk cerita pasal hostel staf perempuan la,ade hantu la, umah sewa la, beli rumah la. Macam2 la. Dah siap sume, dr ckp "benang ni sy potong panjang sket, nanti awak ade misai la". Sy jawab " misai kucing ke dr?" haha layan je la lawak dr tu. Dr tu kira ade 8 jahitan. Byk tuh.
Dah siap sume dr cuci2, lap2 dan tampal luka. Pastu dia suh bangun dan suh nurse bg cermin tgk muka. Melawak plak dr ni, sy ckp " dr dh tampal luka cm ne nk tgk". Dr tu gelak2 lg. Dr ckp dia bg mc 1 hari ngan ubat, nanti selepas 5 hari dtg bukak benang. MC 1 hari jek, dr ckp, kalo rasa x ckp 1 hri nanti dtg mintak MC lg. Boleh plak dr ni ckp gitu. Haha. Kalo MC byk hari x siap la keje kat opis ni. Sy siap tya "dr, nanti kena pantang makan x?" Haha ape kes nk pantang2 lak kan. Dr ckp x yah. Haha mana la tau kan, sbb luka kn. Pastu di kata nanti bius tu akan hilang lepas 2 jam dicucuk. Kalo sakit makan pain killer yang dibekalkan. Lepas ni kena dtg bukak benang dan ade follow up lg.
Then tunggu luar amek ubat ngan mc. Balik umah, sume dh tido Ye la, sampai umah dah pukul 1 pagi. Sembahyang isya', makan antibiotik dan zzzz. Pagi esoknya bukak palster yg diorang tampal kat luka tu. Tunjuk kat Adib dia kata " eeeeee.. akot". Maksudnya "eeeee,,, takut". Apa2 la Adib oi. Pastu rasa ngantuk lg, layan zzzz sampai kul 9 pagi depan tv. Kes balik lambat smlm. Adib dtg kiss kiss. Haha ibu dia yg wangi busuk x mandi ni pon nk kiss kiss. Agaknya kesian tgk sy cm org sakit. Haha. Sweet Boy.
So semalam lepak umah sambil menjaga 2 budak yang nakal lasak. Hantar mak sy kat komuter Serdang sbb nk g shopping kat Jalan TAR. Adib nangis2 nak ikot sambil tertido dalam kete..... eh melalut lak citer pasal si Adib ni. Hehe korang layan je la eh.

Klik DISINI untuk ORDER

0 comments:

Post a Comment