>

Wednesday, March 31, 2010

Balik Kampung

Yeay, dah lama x balik kg, tiba2 cm seronok plak nak balik kampung. Kami nak balik Sabtu ni. Haha. Mmg lama btl x jalan jauh ni. Last balik kampung bln 12 taun lepas (Terengganu). Kedah plak last balik raya aji taun lepas, bln 11. Esok dah nak masuk bln 4 dah. Kali ni balik ke Kedah plak. Erm ape yg best area sana ye. Maklumla, kalo balik pon terperap je kat umah, x kemana pon. Kali ni nk pegi jalan2 kat Penang. Sesapa ade pendapat kat mana leh jalan2 area Penang? Dah lupe, dulu pernah keje sana, tp x lama dlm 2 bln lebey je duk sana. Dan paling suka dpat makan mee udang la nanti, hehe. Asyik makan je, badan pon dh naik ni, cm ne tu? Siapa leh tlg jawab???

ni suasana balik kampung malam sebelum raya haji, jam time ni
oh ye, Ahad ni besday Adib ke-2. Apa plan? seperti biasa x de majlis ape2, just bawak g jalan2 penang je. Sy lebey suka bawak anak2 g jalan2 dr buat majlis harijadi kat umah. Spend quality time ngan anak2. Kek? Kami anak beranak je la makan, hehe.
ni syasya ngan bantal busuknya,hehe. time ni dia gemuk lg, x larat nk pegang lama2, skang dh kurus


DETAIL ORDER

Klik DISINI untuk ORDER

Monday, March 29, 2010

Amanah Saham Didik

Hari ni g bukak buku Amanah Saham Didik (ASD) untuk Syasya dan Adib. Tgk dia nye fund performance cm ok. So mari kite start melabur kat situ.Info dari >>sini <<

Year End 30 June 2007 2008 2009
Net Distribution per unit (sen) 7.00 7.00 6.30
Sebelum ni letak kat dalam Bank Rakyat (Akaun Nuri) je. Tapi cm x bape byk je dpt dia nye bonus/dividen. Maybe sbb akaun simpanan. Yang ASD ni nama pon saham kan. Mungkin dpt la byk sket. Ni je la salah satu cara untuk dapatkan duit lebey utk pendidikan diorang bile besar nanti.
Yang ni Nuri nye rate, info dr >>sini<<
Savings Amount >>Rate % p.a.

RM5,000 and below >> 0.75
RM5,001 – 10,000 >> 1.00
RM10,001 – 30,000 >> 1.50
RM30,001 – 50,000 >> 2.00
RM50,001 – 100,00 >> 2.00
RM100,001 and above >> 2.00
So kepada sesiapa yg di luar sana x tau mana nk simpan duit, meh bg kat sy, nanti sy letak dalam akaun anak2 sy ni, hehe.


DETAIL ORDER

Klik DISINI untuk ORDER

Saturday, March 27, 2010

Hari Yang Malang

Semalam adalah hari yang malang untuk aku. Huhu. Semalam ade Internal Traing Oracle 10g kat opis. So parking la kat tempat berbayo, sbb ari selasa ari tu dh kena saman ngan DBKL. Melayang 100. Aku parking kat tgkt 4 rasanya. Pastu masa nak turun tu, cm x lepas je depan kete aku tu. So aku reverse, pastu nk turun tu, adoiii terlanggar la dinding sebelah kiri. Kena bahagian belakang kete. Abis calar. Huhu. Seb baik x kemek pintu kete depan. Nasib la. Tempat tu gelap, mana nk nampak kat belakang tu. Lagi pon konpiden je aku yg belakang tu lepas, sbb masa awal2 tu depan yg x lepas kan. Huh, nk wat cm ne, benda dh jadi. Dah comot dh kete. Nampak gaye nya dh x comel la kelisaku itu. X pe la, pengajaran. Harap2 ni kali pertama ngan kali terakhir la. Seb baik x bawak kete EnHubby, kalo la time kena tu aku bawak kete dia, kena bebel 40 hari 40 malam la nampaknye. Jangan marah eh EnHubby, gurau je. So get ready je la $$$$ nak cat balik tu. HUHU.




DETAIL ORDER

Klik DISINI untuk ORDER

Thursday, March 25, 2010

Citer Weekend

Ni kisah weekend minggu lepas. Kami x kemana pon. Pagi tu g mandi kolam, ptg plak plan nk g bawak adib ngan Syasya main basikal kat dataran Masjid Putrajaya. Bila dh otw tu alih2 tgk mak aiii, byk nye kete yg nak masuk ke area masjid. Tau la ade hot air ballon kan. So cancel, trus belok masuk ke Taman Putra Perdana. Bawak basikal ngan kete. Tapi budak 2 org ni x mo naik plak, Nak lari2 plak. Sudahnya ayah pegi simpan dlm kete balik. Kami jalan2 kat situ sambil intai aie ballon yg duk naik. Hehe. Kami x pegi pon kat sana, tgk org punye la ramai, panas lak tu. Hehe.

nampak x belon2 kecik yang tgh naik tu, pastu kete kat atas jalan tu

DETAIL ORDER

Klik DISINI untuk ORDER

Monday, March 22, 2010

Jutawan Dari Planet Jupiter!


Saya telah 'paksa rela' untuk membaca buku ini. Tujuannya ialah supaya saya pandai menguruskan kewangan dan membuat simpanan yang lebih banyak tiap2 bulan. Dalam erti kata yang lain menjadi seorang yang kaya raya tanpa diketahui org. Duit dlm bank biar sy sorang je tahu berapa jumlahnya. Kat luar, sy org biasa yg x punya harta. Haha blh ke gitu. Doakan sy ye kawan2 supaya menjadi org kaya.


DETAIL ORDER

Klik DISINI untuk ORDER

Weekend @Kolam Presint 16

Sebenarnya dah banyak kali kami ke sini. Biasanya pegi waktu pagi. Bawak bekal dari rumah dan makan tepi kolam. Tempat ni namanya Kompleks Kejiranan Presint 16. Macam2 ade kat sini, kolam renang dewasa, kanak2, ada library, ade dewan utk org buat majlis kenduri kawen, ade food court, ade gym, ada padang bola, dan macam2 le. Hehe. Kalo nak masuk gym kena baya RM2, kalo kolam renang dewasa RM2. Kalo x silap la. Tapi kalo kolam kanak2 yg kat luar, berdepan ngan tadika PERMATA tu x yah bayar. Sbb ade jgk yg bayar. Ade la kakak ni sorang ala2 vouge gitu bawak anak mandi kolam kat sini. Tapi dia p baya. Ingatkan nak masuk mandi kat dalam. Rupenya mandi kat luar je.

Untuk makluman, terdapat 4 kolam di kawasan Putrajaya ni,
  1. Kolam Renang Kompleks Kejiranan Presint 6
  2. Kolam Renang Kompleks Kejiranan Presint 9
  3. Kolam Renang Kompleks Kejiranan Presint 11
  4. Kolam Renang Kompleks Kejiranan Presint 16
Jadual:
Sesi 1 : 9.00 pagi – 11 pagi
Sesi 2 : 1.00 petang – 3.00 petang
Sesi 3 : 5.00 petang – 7.00 petang
Sesi 4 : 8.00 malam – 10.00 malam

Kalo yang Presint 9 tu pernah pegi, tapi untuk anak2 sy, adalah dalam. Anak2 sy kan kecik lg, 1 tahun ngan 1 tahun 11 bln. So lebih selamat sy bawak ke presint 16, x berapa dalam sangat dengan usia mereka. Kalo untuk dewasanya biasanya kena bayar utk masuk dan kena pakai pakaian renang la ye.

si ayah makan sambil memerhati anak2


DETAIL ORDER

Klik DISINI untuk ORDER

Si Jahat

Ni nk tunjuk kerja si jahat yg dtg tanpa diundang. Dah la x diundang, buat hal plak. Banyak cantik muka ko. Xde sape yg hingin kat ko tau, perangai dah le buruk, sama ngan muke ko tu.

Sume ko angkut ye, 3 pasang selipar + 1 henpon mainan. Ngam2 cukup pasangan ko angkut ye. Pastu ko robek2 kan selipar tu. Sian laki ngan anak2 aku, selipar diorang ko ngap ye. Ni dia bukti, jgn ko x nak mengaku plak.


DETAIL ORDER

Klik DISINI untuk ORDER

Friday, March 19, 2010

How to gain traffic for your blog?

Hari ni blogwalking ke beberapa blog. Sy terjumpa tips seperti tajuk di atas. Tajuk blog tu sbnrnya untuk mendapatkan trafik yang tinggi. Cara nye mudah saje, Tulis je post seperti tajuk di atas. Ni pon melalui blog yg saya baca tu la.

Petua yg x beberapa bagus, tapi kite tgk je la ape yg akan jadi pada trafik kite tu.


DETAIL ORDER

Klik DISINI untuk ORDER

Wednesday, March 17, 2010

2nd Putrajaya International Hot Air Balloon

Sekadar makluman utk dikongsi, kepada org ramai, photographer, media dijemput hadir. Sempena cuti skolah ni, parents yg x tau nk bawak anak p mana , meh mai sini.
Jom jom jom kite memeriahkan fiesta ni. Ni dah kali ke 2. 1st time taun lepas, kalo x silap 19th to the 22nd of March 2009. Tapi masa tu ktorg x tau pon. Tau-tau masa dlm kete , Nampak byk sangat ballon berlegar2 di udara. Rugi x dpt pegi. Hehe. Kali ni mesti pegi punyeee.

Start esok, 18 - 21 March 2010. Smlm masa pegi pasar malam, dia nye tempat dh ready utk fiesta ni. Ala, kat Presint 2 tu, kat area Monumen Alaf Baru. Menurut website ni event start dr jam 7 pg sampai la 9 malam. Pastu bilangan hot air ballon adalah sebanyak 23. Normal shape 18 .13 ballon akan terbang. Lg 5 just nk tayang body kat org ramai. Lg 5 special shape. X tau la cm ne rupenye. Bentuk doraemon ke, kucing ke x tau la, sbb x pernah tgk lg. Hehe. Menurut website ni lagi kalo malas baca kat sini pegi je website tu trus pilot nye dtg dr Belgium, USA, the Netherlands, France, Switzerland, Malaysia dan Japan. Temanya pula adalah “1World, 1Malaysia, 1Fiesta”.

Ni dia nye itinerary:

18 March Thursday
0700 - 0745 Arrival of VIP / media / guests
0745 - 0815 Official Launch of 2nd Putrajaya International Hot Air Balloon Fiesta 2010
Balloon area opened to photographers; Photo Op#1
0745 - 0900 Balloon Fun Fly with Media
0900 - 1000 Para motor showcase
0930 - 1030 Children Colouring Contest (aged 7-9), prize: hot air balloon ride with parents
1000 - 1130 Remote Control Flying Aircraft Display
1030 - 1200 Children Colouring Contest (aged 10-12), prize: hot air balloon ride with parents
1130 - 1200 Paper Airplane Contest
1500 - 1630 Remote Control Flying Aircraft Display
1630 - 1730 Para motor showcase
1730 - 1900 Balloon Fun Fly
1745 - 1815 Balloon area opened to photographers; Photo Op#2

19 March Friday
0745 - 0815 Balloon area opened to photographers; Photo Op#1
0745 - 0900 Tethered Balloon Display
0900 - 1000 Para motor showcase
0930 - 1030 Children Colouring Contest (aged 7-9), prize: hot air balloon ride with parents
1000 - 1130 Remote Control Flying Aircraft Display
Children Colouring Contest (aged 10-12), prize: hot air balloon ride with parents
1130 - 1200 Paper Airplane Contest
1500 - 1630 Remote Control Flying Aircraft Display
1630 - 1730 Para motor showcase
1730 - 1900 Balloon Fun Fly
1745 - 1815 Balloon area opened to photographers; Photo Op#2

20 March Saturday
0745 - 0815 Balloon area opened to photographers; Photo Op#1
0800 - 0900 Balloon Fun Fly with VIPs
0900 - 1000 Para motor showcase
0930 - 1030 Children Colouring Contest (aged 7-9), prize: hot air balloon ride with parents
1000 - 1130 Remote Control Flying Aircraft Display
1100 - 1200 MERCY Malaysia for Haiti
1030 - 1200 Children Colouring Contest (aged 10-12), prize: hot air balloon ride with parents
1130 - 1200 Paper Airplane Contest
1200 - 1204 8TV Showdown showcase
1300 - 1500 SuriaFM Mini Showcase
1400 - 1500 Kite Flying Exhibition
1500 - 1630 Remote Control Flying Aircraft Display
1630 - 1730 Para motor showcase
1730 - 1900 Balloon Fun Fly with media
1745 - 1815 Balloon area opened to photographers; Photo Op#2
2000 - 2100 Marching Band
2100 - 2145 Night Glow
Fireworks Display

21 March Sunday
0745 - 0815 Balloon area opened to photographers; Photo Op#1
0745 - 0900 Balloon Fun Fly
0900 - 1000 Para motor showcase
0930 - 1030 Children Colouring Contest (aged 7-9), prize: hot air balloon ride with parents
1000 - 1130 Remote Control Flying Aircraft Display
1030 - 1200 Children Colouring Contest (aged 10-12), prize: hot air balloon ride with parents
1130 - 1200 Paper Airplane Contest
1400 - 1500 Kite Flying Demonstration
Remote Control Flying Aircraft Display
1600 - 1700 Para motor showcase
1700-1730 Closing ceremony with Ybhg. Datin Seri Rosmah Mansor
1730 - 1900 Balloon Fun Fly
1745 - 1815 Balloon area opened to photographers; Photo Op#2
1900 - 2000 Marching Band

Other Side activities during the fiesta:

1. Tethered hot air balloon rides: Thursday, Friday , Saturday and Sunday (8am-10.30am and 6pm-9pm))
2. Sphere rides and Waterball rides
3. Inflatables / bouncing world
4. Lake Cruise by Cruise Tasik Putrajaya
5. Auto show
6. Creative photo of the day contest
7. Bazaar
8. Petting Zoo
9. Heritage games

X tau tempat? Ni meh tlg tempekkan peta:

Ni kalo dh jumpa Masjid Putra tu senang je, trus ke bawah, presint 2, kat area Kementerian Kewangan
Ha, ni la tapak pesta nye, sila cari tempat yg sesuai utk parking, sure jam nanti.


DETAIL ORDER

Klik DISINI untuk ORDER

Sunyi

Kat umah ni cam sunyi je, ayah x de pegi Sabah hari Ahad ari tu. Esok malam br balik. Sian Adib ngan Syasya. Sy slalu usik Syasya dengan bertanya "Ayah mana?" . Dia tgk2 kat pintu. Pastu ckp " Syasya, ayah balik keje" cpt2 dia tgk kat sliding door, kat tempat ayah parking motor. Cian Syasya. Malam2 kena paksa tido awal, haha. Kalo x jgn harap la nk tido awal kalo ayah dia ade. Haha bgs jgk.

Ermm....cerita bosan, sekadar menghilangkan kebosanan di rumah. Hehe. Agak malas nk update blog sbb x tau nk tulis ape...


DETAIL ORDER

Klik DISINI untuk ORDER

Thursday, March 11, 2010

Gambar Panas

Nak tgk gambar panas x? Sila lihat di bawah:

"

"

"

"

"

"

"

Tgk gambar pon dh tau panas kan. Pakai spentot je. Huhu musim panas skang ni rasa cm nak duk kat tempat yg ade salji plak.
'
DETAIL ORDER

Klik DISINI untuk ORDER

Wednesday, March 10, 2010

Ape punya posing daaa...

Selalunya budak ni mmg suka posing. Kalo bab amek gambar, dia la tersengeh2 posing. Kali ni lain plak cara dia posing. Meh kite tengok cam ne rupe and gaye nye.






DETAIL ORDER

Klik DISINI untuk ORDER