>

Tuesday, January 19, 2010

Weekend @Taman Botani Negara

Sabtu lepas kami ke Taman Botani Negara. Nama skrg. Dulu dikenali dengan nama Taman Pertanian Bukit Cahaya Seri Alam. Atau pon juga dikenali dengan nama Bukit Cerakah. Dulu pernah pegi, tapi x masuk kat dalam. Lepak2 kat tempat parking je.

So Sabtu tu bertolak dari rumah 'mak ngah' dalam kul 10 dah kot. Lewat jugak tu. Sampai2 sana tgk parking, ramai jgk org. Berbeza la dr dl, dulu x ramai org pon dtg sini. Maybe dh buat perubahan (kata dlm hati je la). Sampai sana, parking. Kena baya RM1 utk parking. Pastu masuk plak dikenakan bayaran RM3. Kira murah la. Kami 4 dewasa, 2 kanak2. Tapi anak sy x dikenakan bayaran la. Utk umur 4 taun ke atas je dikenakan bayaran.

Lepas masuk, tgu bas. Perkhidmatan bas ni adalah percuma. Sesiapa nak kayuh basikal pon boleh. Tapi dikenakan bayaran la. X tau plak bape hinggit sejam. X kan nk jalan kaki plak. Besar tempat tu. Kami turun kat destinasi2 tertentu je. Bile turun, lawat2 kawasan pastu naik bas balik utk ke tempat yan seterusnya. Tapi memandangkan kami dtg pon dh lewat, dalm kul 10 lebey, dh tgh hari penat sket nak jalan.

Kami x habis lawat sume kawasan. Kami ke Taman Rempah Ratus & Tanaman Minuman, lepas tu ke Taman Iklim Sederhana Empat Musim je. X pe la, lain kali dtg lagi. Disebabkan hari dah mule panas and anak2 po keletihan, kami pon balik. Dalam kul 1.20 cam tu. Hehe lain kali dtg lagi.

Di bawah ni adalah pembuli tegar untuk anak2 sy. Haha. Nakal sungguh Adib ni. X reti duk diam. Kalo bawak dia kuar cm ni la, x sempat nak kejar.Dalam cuaca panas2 pon nak bergambar jgk, hehe. Ni kat Taman Rempah Ratus dan Tanaman Minuman.

Bunga Roselle (cam ne tah ejaan)cian syasya dipaksa posing tgh panasNi plak kat Taman Iklim Sederhana Empat Musim. Musim Salji skang ni. Sejuk, menggigil Adib kat dalam tu. Bayaran masuk RM3 untuk dewasa. Kanak2 x sure plak. Lupa la.
Sejuk ni.
Ni plak kat luar Taman Iklim tu. Jumpa upih yang baru jatuh. Apa lagi, main tarik upih la. Ni la permainan kami masa kecik2 dl kat kampung, seronok wooo. Tapi kalo kena tarik la. Kalo yang tukang tarik tu jenuh la nak menarik. Lagi2 kalo org yang duduk tu berbadan besar.

Klik DISINI untuk ORDER

2 comments:

  1. best, tapi x sempat nak round sume tempat sbb dtg pon dh lewat. nak tgu ptg dah penat dah, sbb adib ni buas sangat.

    ReplyDelete