>

Monday, November 16, 2009

Update Pekembangan

Dah lama x update pasal perkembangan anak-anak. Entry kali ni nk update sket pasal perkembangan anak2 sy plak.

Syasya, dah 8 bulan lebih dh umurnya. lg 8 hari nak masuk 9 bulan.
-merangkak, dr usia 7 bln dah start merangkak
-dah pandai berdiri dengan memegang objek seperti sofa/meja/tiang/tangga/sliding door
-dah pandai berdiri sambil melepaskan tangan, tapi x lama sbb takot lg
-dah pandai jalan dengan bantuan walker yang 2in1 baby step
-suka makan kertas, pantang nampak kertas
-dah makan nasi, mmg diajar makan nasi, bubur sekejap je bg ari tu sbb dh pandai makan nasi
-1 hari 10 kali makan, hehe. dia nye time makan + orang lain nye time makan dia sapu jgk
-suka main dalam bilik air, pantang nampak pintu bilik air terbuka
-dah pandai panjat tangga ke tingkat atas
-pandai panggil org terutama nenek dia
-pandai ckp sket2 dan mula paham apa org cakap


Adib, dh 1 tahun 7 bulan ++
-gigi taring baru mula tumbuh
-pandai ckp sket2, sket2 je x banyak
-suka tgk cartoon, pg2 bukak tv cari chanel cartoon
-makin makan banyak dan x memilih makanan dah, kalo dulu mmg dia x suka makan
-kalo bab lumba lari mmg no 1
-hari2 mesti bawak ronda2 naik kete, hari2 jgk la sy bawak dia naik kete sebelum ke tempat kerja, kadang2 je x bawak kalo dh lambat nk masuk keje


Pengalaman 2 org anak mmg berbeza perkembangan diorang. Syasya nampaknya lebih cpt perkembangan berbanding si abang. Maybe persekitaran. Sbb dulu Adib sorang2 je kat umah pengasuh n kat umah pon dia sorang2. Skrg Syasya banyak belajar dari apa yang dilakukan oleh abang dia, so sbb tu cpt sket perkembangan.

mangsa buliDah penat main, kita minum dulu...ni budak yang keletihan mandi dan berenang di kolam, x dan nak pakaikan baju dah zzzzz...

Klik DISINI untuk ORDER

0 comments:

Post a Comment