>

Thursday, July 2, 2009

Syasya 4 bulan

Pagi tadi pegi checkup rutin Syasya. Dah 4 bulan. Sistem kat sana down plak. Alih2 pakai manual jgk, haha. Berat bulan ni dah 6.0 kg. Wah cepat membesar berbanding abang Adib. Mana x nya, susu botol kecik yang 4 oz dh x cukup dh skang. Kena buat botol besar. 2 jam skali mesti nak minum susu. Susu 1 kotak tahan seminggu paling lama. biasanya 6 hari dh abis 1 kotak, yg 1kg tuh. Sib baik Syasya ni x pilih susu. Minum je mana yang ade. Ibu pon bg susu yang berkemampuan je, xde la cm org lain yg bg susu mahal2 rm50++ utk 1 tin kecik tu. X mampu la saya nak sara. Bukan x nak bg yang terbaik, tapi bak kata org ikut kemampuan la. Sebab banyak lagi perkara lain yg perlu diambil kira untuk anak2. Makan, minum, pakaian, insurans, simpanan pendidikan. Semua tu tiap2 bulan kena masukkan dlm list.

Bak kata enHubby bulan 9 ni perbelanjaan dh kena catu. Sbb duit rumah kat bandar tek. kajang dh start kena potong. "Kita dah x leh mewah2 dah lepas ni", kata enHubby. "Selama ni kita hidup mewah ke?", tanya saya balik. Aduii, duit gaji skang pon cukup2 je untuk sara hidup, mana ade mewah cam org lain pon. Sy ni pon pakai kete kelisa jek, enHubby pon pakai wira zaman 90-an je. Ansuran bulanan pon x abis2 lg. PTPTN??? x abis2 lg bayo, bile nak abis tah. Bunga pon dh rm40++ tiap2 bln. Mana nak cepat abis walaupon baya tiap2 bulan. Hutang oh hutang bile nak abis ni. Bak kata org x berhutang x merasa, bile dah berhutang tersiksa.

Lepas ni nak kena tukar tayar kereta, tukar timing belt. Oh bulan 10 ni nak kena baya road tax.

Sesapa yang ade duit terlebey tu silalah hulurkan kepada sy k. Kena kerja keras cari duit. Part time job jahit baju raya, sape nak tempah, tempahan dibuka skrg dan akan ditutup pada bila2 masa.

Mudah2an kami dikurniakan rezeki yang melimpah2.

Klik DISINI untuk ORDER

1 comments: