>

Monday, January 12, 2009

Tudung DIY

Orang sibuk buat tudung diy aku pon sibuk nk buat gak. Teruja betul bile sume org dh pandai jahit tudung sendiri. Dengan semangat yang berkobar2 aku mulakan niat utk menjahit tudung sendiri gak. Mula2 aku buat research dl la. Cari bahan2 apa yang diperlukan, pastu dia nye pola2 utk awning n body. Hasilnya jumpa la satu forum ni, http://tudungcari.forumotion.com . Banyak btl info kat sini. Byk yg aku ketinggalan rupenya.

So, setelah sume maklumat yg diperlukan, aku mula la dengan pencarian bahan2 utk menjahit tudung. Jadi aku beli la kain jersey ngan kain utk awning tu kat kamdar. Pastu cari kain gam. Yang lain2 sume dh ade. Bermula dengan melukis dan memotong pola, pastu memotong kain awning n body, potong kain gam, pastu iron kain awning ngan kain gam, pastu jahit awning tu, pastu jahit/sambung awning ngan kain body, pastu jahit tepi n last jahit kat tepi tudung tu.

Maka siaplah sudah tudung DIY yang pertama dijahit olehku. X de la susah sgt pon, cume kekangan masa je, sbb si kecik aku tu jadi penyibuk. X leh tinggal dia main sorang2 nanti dia nangis.

Dan inilah hasilnya:



Tapi banyak kekurangan la, maklum la 1st time buat, x pe lain kali cube lg. dia nye awning tu cm pendek, menampakkan muka aku yg panjang, tapi bile pakai rasa selesa jek. potongan tudung x nampak sangat sbb aku pakai baju hitam jgk.

Klik DISINI untuk ORDER

3 comments:

  1. ni namanya tudung DIy ek?x tau pun..ingatkan namanya tudung ekin

    ReplyDelete
  2. tudung ala2 ikin la. tapi x de nama komersial. Gelaran bg tudung ni tudung DIY( DO IT YOURSELF). buat sendiri, so x de nama la, hehe.

    ReplyDelete
  3. Nice handwork :D

    p/s: u've been tagged by me :D Check out my post.http://dandeliciousprincess.blogspot.com/2009/01/ive-been-tagged-by-munie.html

    ReplyDelete