>

Friday, November 14, 2008

24 hours Notice

Selasa, 11/11/2008 aku dh bg notis kat opis aku yang aku nk benti 24 jam. Notis aku diterima. Sbb aku notis, aku dh dapat keje baru, hehe. Walaupon tiada kenaikan gaji tapi ade beberapa benefit yang aku dpat. Kira ok la kan.

Aku notis 24 jam, sepatutnya aku kena notis 2 bulan atau pon baya 2 bulan gaji. Aku pilih baya 2 bulan gaji, wow banyaknya duit aku nk baya 2 bulan gaji. Mana ade wei, aku cume pilih baya 2 bulan gaji dengan cara tolak kwsp yg comp aku potong tiap2 bulan tapi diorang x masukkan dalam akaun kwsp aku. Cam hampeh je kan comp aku tu, duit potong tiap2 bulan tapi x masukkan dlam akaun. Tapi x cukup lg 2 bulan gaji tu, aku kira tolak cuti aku ngan gaji aku utk bln 11 ni. Kira dh terlebey cukup dh tu. Tapi x tau la diorang nk baya yg belen2 gaji aku tu atau pon x. Tapi kalo x cukup gak, aku ckp ngan diorang aku baya balik. Aku x nak berhutang wei.

So, ari Rabu next day tu aku g opis, anta keje aku n pulangkan laptop opis. Tapi diorang x kire lg bape yg aku patot baya diorang ataupon diorang kena baya aku. Aku tya pasal kwsp, aku ckp taun lepas nye 2 bulan x baya. Tapi cik kak admin tu ckp taun lepas sume dh clear, cume bln 11 je blum. Eh, aku tiap2 bulan cek statement aku melalui online x de plak masuk. Dia kata bln 3 ari tu dh baya, confius aku. X kan sistem kwsp x betul kot. X pe la nanti aku g tya kat pejabat kwsp sendiri.

Ari Khamis aku lepak umah, comp baru call suh bukak akaun bank islam kalo x de akaun lg.

Ari ni, Jumaat aku g bank islam bukak akaun. Balik tu aku singgah kat pejabat kwsp. Chek aku nye kwsp la walaupon aku dh cek melalui online, saje nk puaskan hati, sbb opismates aku kat melaka tu mengalami nasib yg sama ngan aku, comp x pernah baya kwsp diorang. Cuma aku bernasib baik sket, diorang baya jugak sket. Cuma pending 8 bulan la. Banyak jugak kan. Sampai je kwsp, aku print penyata kat machine tu, mula2 aku print yg 2007 nye, pastu aku nk print yg 2008 nye kuar yg 2007 gak, sampai 3 kali aku buat masih kuar 2007, so kesudahannya aku x leh print lg sbb dh 3 kali aku print. Pekerja kwsp tu ckp la kat aku , aku dh x leh print sbb dh print 3 kali. Aku tya la kat pekerja tu, aku nk chek statement aku, pastu aku tya ade kemungkinan x kalo comp baya kwsp tapi x de dlm penyata. Dia pon jawab la, ade 3 kemungkinan je x de dalam penyata ni:
1. Company mmg x baya;
2. Company salah isi borang;
3. Salah masuk no akaun.
So dia bg aku no suh cek kat kaunter, aku pon tgu la kejap. Pastu no aku dipanggil. Aku cite la ape problem kat pekerja kaunter tu, dia cek2, dia ckp mmg comp x de masukkan. Hampeh tul rasanya. Tapi ok la sbb aku dh tau jawapan dia.

Erm ape eh perasaan korang kalo comp korang x baya kwsp?

Sblm join comp ni aku keje kontrak, so mmg x de kwsp. Pastu aku cari keje yg ade kwsp cm gini lak jadinya. Harap2 lepas ni x de la jadi cm ni plak.

Erm berbalik ngan comp baru yg aku akan join ni, rasanya xde masalah kot nanti, lagi pon comp besar, harap2 cm tu la. Isnin ni aku stat keje baru tapi ditempat yg lama. Hehe.

Klik DISINI untuk ORDER

3 comments:

  1. kompeni kecik ke besar ke kwsp wajib bayar beb.. kalau tak bayar sue jek. panas jek aku dgr citer ko ni.

    ReplyDelete
  2. aleen, tul tu, besar ke kecik ke mmg patot baya, dh undang2 kena la ikot kan. kalo kite x ikot undang2 kompeni kite kena, kalo diorang plak x ikot, diam jerk, buat x tau plak.

    zie, eh eh buat x tau plak pn fazidah ni, kan dl ade pengalaman jgk kan, hehe.

    ReplyDelete