>

Wednesday, December 31, 2008

Gud Bye 2008

Today is the last day for 2008. So ari ni tutup azam lama, esok buka azam baru. Tapi azam aku tetap sama cm taun yg lepas iaitu nak hidup hepy sokmo, nk kumpul duit banyak2 untuk masa depan. Tahun 2008 dapat sorang anak, taun depan lg sorang anak, so kena la kumpul duit banyak2 utk diorang jgk kan. Ok la apa2 pon kite enjoy..

Gud Bye 2008.
DETAIL ORDER

Klik DISINI untuk ORDER

Wednesday, December 24, 2008

Cuti Cuti Dan Cuti

Bulan 12 ni byk betul la cuti. Maklumla bulan last before new year. Tapi aku x de la cuti sgt pon sbb baru masuk keje, mana leh cuti sesuka hati. Bermula ngan cuti raya aidiladha, pastu besday sultan selangor, tapi aku x cuti sbb keje area kl. Lepas tu cuti hari natal, lepas tu awal muharam. Dan utk cuti pertama utk tahun 2009 ialah cuti new year 1/1/2009.

Aku rasa makin banyak cuti lg sibuk ade la, bukannya leh rehat2 sangat pon. Cuti hari natal ni balikKedah, amek anual leave 1 hari pada keesokannya. Hari Jumaat nk balik Ganu lak, amek si kecik comel sy. Dah lama x jumpe, rindu betul la pada si kecik tu. Duk kat ganu sampai ari isnin. Isnin tu bertolak ke kl. Kemudian selasa ngan rabu keje. Khamis cuti taun baru. Ingt jumaat pon nk cuti, tapi x apply lg. Khamis, Jumaat, Sabtu dan Ahad operasi berpindah umah. Nak angkat barang2 masuk umah baru, pastu nk kena kemas umah lama plak. So masa cuti mmg digunakan sepenuhnya. X de nya nk pegi holiday cm org lain. Kalo dpt pegi piknik best jgk, huhu.
DETAIL ORDER

Klik DISINI untuk ORDER

Monday, December 22, 2008

Rindu

Rindunya pada si kecik ni. Cuti krismas + muharam nanti nak amek si kecik ni. Dh dekat 3 minggu x tgk si kecik ni. Macam2 perangai dh boleh buat. Ermm ape ye perkembangan terbaru dia?




video
DETAIL ORDER

Klik DISINI untuk ORDER

Sunday, December 21, 2008

Shopping Perabut Cavenzi

Semalam kami telah pegi ke Cavenzi kat Hugo, Sg Chua. Niat untuk beli sedikit perabot utk pindah kuartes nanti, x de la kosong sgt umah nanti. Niat nak beli set living room yang sy dh tgk kat laman web cavenzi tu sbb harga dia murah and nk beli tilam.

Alkisahnya, kami kuar dari umah pada pukul 10.30, nk singgah tgk perabot jap lepas tu g cuci umah. Nak kuar taman tu kena belok kiri atau kanan, tanya si suami, kiri ke kanan, pastu dia kata kanan la, sbb nk g tgk perabot cavenzi kat seksyen 8. Sy pon ikot je la sbb dia yg drive kan. Pastu sampai seksyen 8, pusing2 cari mana kedai tu, dh x ingt dh. Akhirnya jumpa jgk, masuk2 p tya kata x de jual yg set tu, plak dh. Sbb kedai tu jual jgk perabot jenama lain. Pastu ajak la si suami g cvenzi kat sg chua tu.

Sampai sana, proses memilih perabot telah bermula. Mula2 nak amek living set yg aku tgk kat internet tu, yg 6 pcs tu. Si suami lak x berkenan ngan sofa dia. So kami decide amek yg living set 4 psc. Kemudian pusing2 tgk barang lg, si suami berkenan plak ngan katil, mula2 kami plan nk beli tilam je, x nak katil sbb susah ade anak kecik ni, nk tido atas tilam je tanpa katil. Dia kata katil tu konsep sama jgk cm tido kat bawah, cume dia ade rangka kat tepi tu je, leh letak barang katanya. Sy pon ok je la, sbb dia yg akan membayo nye kan. Hehe. Pastu pilih la tilam plak. Dah abis pilih barang yg kami plan, si suami plak nk meja makan. Alang2 dah nk beli perabot, amek la ape yg patot katanya, lg pon save sket katanya utk kos penghantaran. Kalo dtg beli lain kali, nanti kena baya lagi kos penghantaran, sy ikot je la. Mula2 dia nk amek yg 4 ada kerusi je, pastu sy ckp nanti kalo mak ayah dtg x muat la nk makan. Giliran dia plak ikot ckp sy, hehe so kami pon pilih meja makan yg ade 6 kerusi.

Erm rasa cm dh ade sume. Si suami tanya ape lagi yg nak? Sy ckp nk meja solek, sbb susah nk bersolek nanti, hehe. Sy ni bkn kaki solek pon, tapi rasanya penting la nk letak barang2 makeup. Pilih punya pilih x de yg berkenan plak. "Ermm x pe la beli kat kedai lain je la" kata si suami. Lagipon meja solek kecik je, nanti leh beli muat kete juara yg dia nk pinjam ngan kawan dia utk pindah barang2 nanti. Sy cakap ok.

Pastu buat tempahan n baya deposit rm1000. Nanti 30 hb kami dtg baya n 31 hb diorang akan hantar la perabot tu. Weekend nanti x bley, sbb kami balik kg.

Lepas selesai sume kami g beli makanan utk lunch n bergerak untuk cuci umah plak. Sy dan suami cuci 1 umah, penat satu badan. Tingkap lum cuci, sbb nk beli berus tingkap dl. Jenuh nk lap pakai kain buruk, sbb x sampai, hehe.

Dah selesai cuci kami ke mydin utk beli berus tingkap, berus lantai, berus toilet. Sampai sana mak aiii.. ramainya org nk membaya. Pastu trus x jadi nk beli sana, kami pegi carefour. kat carefour sempat lg survey peti ais ngan tv plasma. Si suami nk peti ais besar. Sy ckp amek yg kecik je la. Atas nasihat salesman kat situ dia suh amek yg kecik je, sbb isi umah x ramai. Ha, dgr tu si suami. Sebenarnya kami dh ade tv, tapi si suami ni nak tv plasma plak. Sy ikot je la, dia yg kuar duit sume kan. Tgk yg jenama LG boleh tahan lawa, hehe. Harga budget dlm 2000+-. Kami x beli lg tau, kami survey je dl, lain kali kami dtg beli trus. Sbb kami x de nanti kalo diorang nk anta barang. Cuti krismas sambung ngan muharam. Suami dh bertolak ke perlis ari ni, sy ke kedah ari kamis ni, pastu jumaat tolak ke ganu, balik kl ari isnin. Ermm... Lepas tu kami beli barang ape yg patot. Kemudian balik umah kat presint 14 simpan barang kemudian balik ke bangi, mak aihhhh penat tul ari ni. Jalan pon terkedek2 sbb sakit pinggang. Maklumla dh 30 minggu mengandung nih. Kang terberanak awal plak.

Ni la perabot yang kami pilih di Cavenzi smlm.




Amek design yg ni, tapi kulit, bkn cm kain baldu.
DETAIL ORDER

Klik DISINI untuk ORDER

Thursday, December 18, 2008

Pindah

Selasa baru ni saya dan suami telah ber'gtalk' di opis memasing, sy menumpang di opis org sbnrnya. Si suami ajak main teka-teki plak.

Berikut adalah dialog gtalk tersebut:

12:55 PM suami: tak keluar makan????
12:56 PM me: jap g kul 1
suami: hehe
ada berita baik
12:57 PM cuba teka
hehe
12:58 PM aik hilang dah
1:02 PM me: trstbhDSDS
'[D
]ISYG
1:03 PM GILER HAPE GTALK NI
br bleh
ape dia?
malas la nk tgu malam
dh bg tau awal ni, bg tau je la
ape dia?
ape dia?
ape dia?
1:04 PM isyh ilang plak
nk g makan dl la

dan dialog gtalk berhenti takat tu je sbb gtalk sy bengong. dan diolaog tersebut telah bersambung di dalam henpon saya dan suami. hehe. Nak tau ape berita baiknya?

jeng jeng jeng...

lorr.. dapat kuarters rupenya. kat presint 14. Dah lama si suami mohon, tahun 2003, skang ujung 2008 baru dapat, tu yg dia seronok sgt tuh. Plak tu kuarters baru siap. Ermm nampak gayanya kena pindah umah la. Skang ni kami menyewa di seksyen 7, b.b.bangi. bulan depan dh boleh pindah, tapi kami ingt nk masuk ujung bln, taun baru cina ni. Ujung minggu ni si suami outstation kat kangar, pastu sambung cuti krismas pastu balik ganu cuti awal muharam. Nak pindah barang slow2 lps cuti muharam. Maklumla dah buyong ni mana larat nk angkut2 barang. Semalam dia pegi buat deposit tnb ngan syabas, ari ni p baya deposit dan settle kan sume. Dah dpt kunci dh pon. Sabtu ni leh g tgk umah tu, umah teres 2 tingkat, umah bernombor 2. Eh x jadi tgk umah ari sabtu ni, si suami ajak tgk lepas balik keje plak. X sabar si suami ni. Ni baru nk pindah kuarters, lum pindah umah sendiri ujung taun depan atau awal 2010. So lebey kurang setaun je la kami plan nk duk kuarters ni.

Erm.. skrg ni kami menyewa umah yg fully furnish, so kali ni pindh umah kosong je la. Angkut kain baju, buku2,hadiah2 kawen ktorg yg penuh 1 bilik maid ngan perkakas2 eletrik je. Banyak jgk nk kena kuar duit ni nak beli peti ais,tilam, sib baik washing machine dh beli siap2 lepas kawen ari tu. Nak beli kain langsir, sib baik ade mesin jahit sendiri, leh jahit sendiri. Pinggan mangkuk, periuk belanga, brg elektrik sume dh ade, hadiah kawen ari tu, x pakai2 lg, sume masih baru k. hehe.

Jauh sket la nanti nk g keje kat kl, x pe la janji leh duduk selesa, x gitu? hehe.
DETAIL ORDER

Klik DISINI untuk ORDER

Prosperous times are back!

Smlm baca blog nanee pasal McD prosperity burger. Slurp... terliurnya. Dengan secara x sengaja telah membuat teka-teki kepada si suami pasal prosperity burger nih. And dengan lampu hijau yang terang lagikan bersuluh semalam dapat la makan burger ni kat Mc D baru kat bangi, sebelah pkns tu. Meriah jgk suasana kat situ. Nyum nyum sedap betul. Konyang perot mak buyong ni melantak burger nih dengan 1 gelas air coke kemudiannnya di refill lagi. Lagi bertambah buncit la perot wakaka.

DETAIL ORDER

Klik DISINI untuk ORDER

Wednesday, December 17, 2008

Tag Dari Nanee


Syarat2nya:
- Pada yang telah berkahwin,anda dikehendaki postkan gambar perkahwinan anda dlm blog anda...
- Pada yang belum berkahwin,postkan gambar perkahwinan yang paling bermakna buat anda yang pernah anda hadiri.. contohnyer perkahwinan X-kekasih ,kawan baik,artis populer..tak kiralah,asalkan ianya membawa seribu erti buat anda...

Ni ler gambar kawen, hehe br je rasa semalam kawen, anak dh nak masuk 2, hihi. Masa kawen ni aku tersangat la gemuk, huhu, tapi skang dh kurus, cheewah.


Nak suruh zie, aleen n debba panjangkan tag ni.
DETAIL ORDER

Klik DISINI untuk ORDER

Thursday, December 11, 2008

Kembali Berdua

Skang jam 5.54 ptg, lokasi dbp. Masih tidak pulang kerana bermalas-malasan. Hehe, x de ape yg nk di rush kan. X perlu amek Adib kat umah pengasuh sbb skrg Adib tgh bergumbira di kampung bersama nenek, saudara-mara dan jiran2, hehe. Tentu dia tgk srnk skang tinggal kat kg. Ye la ade org layan dia. Adib akan tinggal di kg lebey kurang sebulan lamanya. Ermm... cm mane balik umah nanti, mesti sunyi je sbb Adib x de. K la takat ni dl, nk balik. Hujan pon x berenti lg ni, redah je la.
DETAIL ORDER

Klik DISINI untuk ORDER

Saturday, November 22, 2008

Photofunia



DETAIL ORDER

Klik DISINI untuk ORDER

Friday, November 14, 2008

24 hours Notice

Selasa, 11/11/2008 aku dh bg notis kat opis aku yang aku nk benti 24 jam. Notis aku diterima. Sbb aku notis, aku dh dapat keje baru, hehe. Walaupon tiada kenaikan gaji tapi ade beberapa benefit yang aku dpat. Kira ok la kan.

Aku notis 24 jam, sepatutnya aku kena notis 2 bulan atau pon baya 2 bulan gaji. Aku pilih baya 2 bulan gaji, wow banyaknya duit aku nk baya 2 bulan gaji. Mana ade wei, aku cume pilih baya 2 bulan gaji dengan cara tolak kwsp yg comp aku potong tiap2 bulan tapi diorang x masukkan dalam akaun kwsp aku. Cam hampeh je kan comp aku tu, duit potong tiap2 bulan tapi x masukkan dlam akaun. Tapi x cukup lg 2 bulan gaji tu, aku kira tolak cuti aku ngan gaji aku utk bln 11 ni. Kira dh terlebey cukup dh tu. Tapi x tau la diorang nk baya yg belen2 gaji aku tu atau pon x. Tapi kalo x cukup gak, aku ckp ngan diorang aku baya balik. Aku x nak berhutang wei.

So, ari Rabu next day tu aku g opis, anta keje aku n pulangkan laptop opis. Tapi diorang x kire lg bape yg aku patot baya diorang ataupon diorang kena baya aku. Aku tya pasal kwsp, aku ckp taun lepas nye 2 bulan x baya. Tapi cik kak admin tu ckp taun lepas sume dh clear, cume bln 11 je blum. Eh, aku tiap2 bulan cek statement aku melalui online x de plak masuk. Dia kata bln 3 ari tu dh baya, confius aku. X kan sistem kwsp x betul kot. X pe la nanti aku g tya kat pejabat kwsp sendiri.

Ari Khamis aku lepak umah, comp baru call suh bukak akaun bank islam kalo x de akaun lg.

Ari ni, Jumaat aku g bank islam bukak akaun. Balik tu aku singgah kat pejabat kwsp. Chek aku nye kwsp la walaupon aku dh cek melalui online, saje nk puaskan hati, sbb opismates aku kat melaka tu mengalami nasib yg sama ngan aku, comp x pernah baya kwsp diorang. Cuma aku bernasib baik sket, diorang baya jugak sket. Cuma pending 8 bulan la. Banyak jugak kan. Sampai je kwsp, aku print penyata kat machine tu, mula2 aku print yg 2007 nye, pastu aku nk print yg 2008 nye kuar yg 2007 gak, sampai 3 kali aku buat masih kuar 2007, so kesudahannya aku x leh print lg sbb dh 3 kali aku print. Pekerja kwsp tu ckp la kat aku , aku dh x leh print sbb dh print 3 kali. Aku tya la kat pekerja tu, aku nk chek statement aku, pastu aku tya ade kemungkinan x kalo comp baya kwsp tapi x de dlm penyata. Dia pon jawab la, ade 3 kemungkinan je x de dalam penyata ni:
1. Company mmg x baya;
2. Company salah isi borang;
3. Salah masuk no akaun.
So dia bg aku no suh cek kat kaunter, aku pon tgu la kejap. Pastu no aku dipanggil. Aku cite la ape problem kat pekerja kaunter tu, dia cek2, dia ckp mmg comp x de masukkan. Hampeh tul rasanya. Tapi ok la sbb aku dh tau jawapan dia.

Erm ape eh perasaan korang kalo comp korang x baya kwsp?

Sblm join comp ni aku keje kontrak, so mmg x de kwsp. Pastu aku cari keje yg ade kwsp cm gini lak jadinya. Harap2 lepas ni x de la jadi cm ni plak.

Erm berbalik ngan comp baru yg aku akan join ni, rasanya xde masalah kot nanti, lagi pon comp besar, harap2 cm tu la. Isnin ni aku stat keje baru tapi ditempat yg lama. Hehe.
DETAIL ORDER

Klik DISINI untuk ORDER

Thursday, October 30, 2008

Tentang Saya

  • suke baca blog org, x de idea nk tulis blog sendiri(malas nk pikir nak tulis ape)
  • suka baca resepi, x suka masak(x reti masak)
  • suka makan, x suka masak(makan kat kedai, muahaha)
  • suka mengabiskan duit, x suka keje(ade x jawatan utk shopping ari2)
  • suka lepak umah, x suka kemas umah(penat la, duk rilek2 kan best)
  • suka basuh baju, x suka lipat n iron baju(bsuh senang guna machine, nk lipat ngan iron kena guna kudrat sendiri)
  • suka minum air manis, x suka minum air kosong(air manis ade perisa macam2)
  • suka time adib main, x suke time dia nk tido(susah btl nk tidokan dia)
  • suka bergossip, x suka digossip(ngumpat le tu)

nanti lain-lain akan diupdate, malas la nak pikir skang ni...
DETAIL ORDER

Klik DISINI untuk ORDER

Tuesday, October 28, 2008

Perkembangan Tahun Pertama Bayi

Di sini ada sedikit info mengenai Perkembangan Tahun Pertama Bayi yang diambil dari laman web ratuhati.com. Adib sekarang sudah menunjukkan ciri-ciri pada bulan ke-7 walaupon usia belum masuk 7 bulan.

Link http://ratuhati.com/index.php/Artikel/Bayi/Perkembangan-Tahun-Pertama-Bayi


Tahun pertama bayi adalah waktu yang sungguh istimewa, dari senyum pertamanya, perkataan pertamanya, makanan pertamanya, sehinggalah ke langkah pertamanya.

1 Bulan

• Membawa tangan ke arah mata dan mulut
• Menggeleng-gelengkan kepala apabila dibaringkan
• Mampu mengikut objek lebih kurang 6 inci dari muka
• Bertindakbalas terhadap ransangan dengan menangis, ketawa dan sebagainya
• Memandang ke muka anda

2 Bulan

• Tersenyum
• Menggemari objek yang pelbagai warna dan bentuk
• Tidur pada kebanyakan masa
• Gerakan tangan dan badan yang lebih lembut

3 Bulan

• Menutup dan membuka tangan
• Mencapai objek atau permainan
• Mengikut objek dari muka ke arah lain yang lebih jauh
• Mula membuat bunyi seakan bercakap
• Senyum mendengar suara ibubapa
• Khusyuk memandang muka

4 Bulan

• Boleh bermain seorang tanpa perlu ditemani sepanjang masa
• Boleh meniru seperti mengikut anda bercakap "Booo" atau "Baaa"
• Suka melihat warna yang terang
• Tidak berasa selesa dengan orang yang tidak dikenali

5 Bulan

• Kepala lebih tegap apabila duduk atau didirikan
• Mencapai objek
• Mengenali orang dari jauh
• Senyum secara spontan
• Menggolek-golekkan badan pada satu arah

6 Bulan

• Kawalan tangan dan badan yang lebih baik
• Menggolek-golekkan badan pada pelbagai arah
• Mula membuat bunyi seperti "ga", "ba" dan "ma"
• Anda dicadangkan mula membaca buku kepada bayi anda
• Mula makan makanan pelengkap. Kisar atau tapis halus.

7 Bulan

• Duduk tanpa sokongan
• Memindahkan objek dari tangan ke tangan
• Kenal nama sendiri
• Boleh bermain "baaa.. cakkk!!"
• Seronok bermain
• Bertindakbalas terhadap perkataan "tidak"

8 Bulan

• Duduk tanpa sokongan dengan lebih tegap
• Perkembangan emosi yang ketara, mungkin meniru ibu atau ayah seperti ketawa, senyum
• Ekplorasi objek dengan menggoncang, menjatuhkan, menghentak dan sebagainya
• Makanan bayi boleh dilenyek.

9 Bulan

• Menunjukkan rasa sedih, seperti sedih apabila permainannya diambil
• Merangkak
• Cuba untuk berdiri dengan memegang sesuatu atau seseorang
• Menyebut perkataan "mama" atau "baba"
• Cuba untuk mencapai permainan yang jauh

10 Bulan

• Merangkak dengan laju
• Jari lebih cekap, boleh memegang objek dengan baik
• Mula belajar memegang cawan
• Personaliti bayi mula kelihatan
• Mula faham perkataan dan ayat mudah
• Boleh mula makan kuning telur, yogurt, tomato
• Makanan boleh dicincang halus

11 Bulan

• Mula banyak bercakap walaupun perkataan yang disebutnya anda tidak faham
• Bermain secara parallel dengan bayi lain (bermain berdekatan tetapi bukan bersama-sama)
• Lebih berdikari, mula berdiri, menghentakkan kaki

12 Bulan

• Mula berdiri tanpa sokongan
• Berjalan selangkah dua
• Duduk daripada posisi meniarap
• Mula menyebut "mama" atau "baba" terhadap orang yang betul
• Minum menggunakan cawan
• Menepuk tangan
• Melambaikan tangan

Maklumat ini adalah panduan umum perkembangan bayi dan mungkin tidak sesuai untuk bayi anda. Sila rujuk pakar kanak-kanak atau jururawat untuk maklumat yang lebih khusus.
DETAIL ORDER

Klik DISINI untuk ORDER

Aktiviti Malam

Malam-malam bukannya dia nak tido awal. Ni la keje dia pada waktu malam.
video
DETAIL ORDER

Klik DISINI untuk ORDER

Iklan Sunsilk

Ape kaitan iklan ni ngan aku? X de kena mengena langsung. Tapi bukan itu yang aku nak cite kan. Ni ha pasal hero aku ni, si Adib. Iklan Sunsilk dan Adib, x dapat dipisahkan. Dengar je muzik ilkan ni, cepat2 dia akan pusing tgk iklan tu. Tgh syok duk main ke, minum susu ke, dia akan pusing badan dia utk tgk iklan ni. Apa yang menarik sgt x tau la, maybe sbb ade 3 org model pompuan cun dlm iklan ni. Isyh isyh... gatal jgk hero aku yg sorang ni. Ni ayah dia la ni ajar. Hehe.
DETAIL ORDER

Klik DISINI untuk ORDER

Deepavali Day

Deepavali semalam kami sekeluarga x pegi memana, just duk umah je. Sbb ari sabtu dh pegi shopping kat Mydin Putrajaya ngan Jusco Equine Park. Ahad plak pegi shopping kat Giant ngan Tesco. So isnin, deepavali duk umah je la. x p memana. lepak kat umah, jahit baju, surf internet, masak, basuh baju, tgk tv bla bla. Yang ni aktiviti si ibu la. Yang si ayah plak, basuh kete ibu, baiki kete dia, p pasang lampu kete, tgk tv bla bla bla.

Dan di Adib ni plak, cm besa la, bgn tido, minum susu, mandi, makan nestum, main, tido. Nak tau ape yang adib buat semalam masa ayah duk repair kete dia n ibu tgh surf tenet? Ni ha dia buat...

Merangkak mencari lokasi bermain yang paling selesa dan sesuai...


Macam dah jumpa lokasi yang sesuai...


Apa lagi, diam-diam dia 'reverse'...


Bila ibu marah, pandai jek dia pura-pura lending kat situ cm x de pape berlaku...


Ha, bile ibu buat x tau pandai plak dia masuk bawah meja ni...


Adib, Adib, x de tempat lain ke nak main, bawah meja jugak jadi pilihan. Nak main sorok-sorok agaknya. X pon dah bosan sbb x de org nak main ngan dia, hehe. Apa-apa la Adib, janji Adib x buat perangai sudah.


DETAIL ORDER

Klik DISINI untuk ORDER

Friday, October 24, 2008

6 Bulan 2 Minggu 6 Hari



Sedar tak sedar dah besar rupanya anak ibu ni ye. Ari ni genap 6 bulan 2 minggu 6 hari. Bakal mendapat adik dah Adib ni. Banyak perkembangan yang boleh dilihat. Makan pon dah makin banyak, cuma badan je x mau besar. Agaknya banyak main dan kurang tido Adib ni. Lasak sangat. Dia tido dalam 2-3 jam je pada waktu siang. Malam plak tido lambat. Pukul 11 baru nak tido. Tu pon paling awal tu.

Sekarang Adib tengah belajar untuk merangkak. Walaupon belum merangkak, habis 1 ruang tamu di 'explore' oleh adib ni. Menyusur sana sini. Kalo nk suh dia duk diam, letak je dlm walker. Tapi x duk diam jgk, melompat2 dia dalam walker. At least x de la dia nak merayap 1 ruang tamu tu.

Walau bagaimana lasak dan nakal nya adib ni, dia tetap menjadi penghibur kami sekeluarga. Dia la pengarang jantung hati kami. Hehe nanti dah ade adik, kena la pandai bagi kasih sayang yang adil dan saksama. Nanti Adib jangan buli adik tau. Jaga adik elok-elok. Jadilah seorang abang yang bertanggungjawab ye Adib, dengar nasihat ibu ni, hehe cm dalam citer dunia baru lak rasanya.

Hehe ok la lg 5 minit nak balik. dot dot dot. (tiru fazek)
DETAIL ORDER

Klik DISINI untuk ORDER

Bulan Syawal & Majlis Pertunangan & Majlis Perkahwinan

Kenapa ye Bulan Syawal ni ramai yang bertunang dan berkahwin eh? Mungkin sebab nak amek peluang/kesempatan sempena cuti panjang atau bulan yang mulia ni.








DETAIL ORDER

Klik DISINI untuk ORDER

Thursday, October 23, 2008

Minat Baru

Skang aku ade satu minat baru plak, hehe. Nak tau? Edit gambar. Hehe bukan ape saje nk mengisi masa lapang (eh aku ni ade masa lapang ke?). Aku cube mengexplore Adobe Photoshop dengan bantuan forum-forum yang ade kat internet.

Ni hasil yang aku dapat, maklum la baru je nak blaja.


Sebelum & Selepas


Sebelum & Selepas



Sebelum & Selepas
DETAIL ORDER

Klik DISINI untuk ORDER

Sup Ayam

Pagi tadi masa suami tercinta bersiap-siap nak pegi keje sempat lagi dia bagitau malam nanti nak makan nasi ngan sup ayam. Huhu malam ni nak makan, awal-awal pagi dah bagi menu kat isteri tercinta ni. Apa nasib, kena la masak jugak kan. Ni mesti sbb semalam isteri tercinta dia yang sorang ni malas masak. Hehe. Nak balas dendam la ye ari ni. Semalam dia yang masak. Menu ikan goreng, sayur bayam ngan budu. Sedap tau suami tercinta saya ni masak.

Hehe untuk ari ni saya la plak yang kena masak. Setakat sup ayam senang je yang oii. Hehe, tapi ape-ape pon saya ni mmg suke baca resepi kat internet. Ni ade menu sup ayam ala-ala mamak yang sy baca dr fotopages hanieliza :: http://hanieliza.fotopages.com/?entry=869903 :: So kalo suami tercinta terbaca blog ni, belajar-belajar la ye cara nak masak sup ayam ni, hehe senang nanti.

Bahan-bahan
1 ekor ayam
2 s/b minyak makan
3 s/b rempah sup/kurma [bancuh dgn air sikit]
4 biji kentang [belah 4]
1 batang carrot [potong kecil]
1 pokok daun sup dan daun bawang [hiriskan]
5 cawan air
1 baang serai [ketukkan]
garam
bawang goreng

bahan tumbuk
7 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 sm halia
1 s/k lada hitam

bahan rempah tumis
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buak pelaga

Cara
1. Ayam dibuangkan kulit dan potongkan kecil. Basuh dan toskan.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumbuk dan rempah tumis.
3. Masukkan rempah sup/kurma, ayam dan kacau rata.
4. Masukkan kentang, carrot, air, serai dan garam. Biarkan mendideh.
5. Biarkan reneh sehingga kentang dan carrot lembut.
6. Tutup api dan angkat.
7. Masukkan dalam mangkuk hidangan dan taburkan bawang goreng dan daun sup & daun bawang.

Ha dh siap, kan senang je masak sup ayam ni, cume jgn malas je, hehe.

DETAIL ORDER

Klik DISINI untuk ORDER

Monday, October 20, 2008

Muhammad Adib


Nama Penuh : Muhammad Adib Bin Mohamad Roshidi

Jantina : Lelaki

Tarikh Lahir : 04/04/2008

Masa Lahir : 09:37 pm

Tempat Lahir : Hospital Kajang

Berat Ketika Lahir : 2.8 kg
DETAIL ORDER

Klik DISINI untuk ORDER

Apa yang saya nantikan

Lilypie Expecting a baby Ticker

Daisypath Next Aniversary Ticker

Lilypie 1st Birthday Pic
DETAIL ORDER

Klik DISINI untuk ORDER

Keluarga Saya


Keluarga adalah asas kepada masyarakat dan merupakan unit terkecil dalam masyarakat. Keluarga terdiri daripada;

  • Keluarga Asas
  • Keluarga Luas
  • Keluarga Orientasi
  • Keluarga Prokreasi

Definisi keluarga dalam Islam adalah berbeza dengan definisi keluarga agama-agama lain. Di dalam Islam orang-orang yang termasuk dalam takrif keluarga adalah seperti yang terdapat dalam sistem Faraid. Cuma di sana ada keluarga yang hampir dan ada keluarga yang jauh. Oleh itu orang yang termasuk dalam keluarga ialah:
  • Suami isteri
  • Ayah,ibu, datuk,nenek dan seterusnya
  • Anak, cucu dan seterusnya
  • Adik beradik dan zuriatnya
  • Ayah saudara, ibu saudara dan zuriatnya
Di sini saya ingin memperkenalkan keluarga kecil saya iaitu;
  • saya , Salbiah bt Karim; sebagai isteri dan ibu
  • suami saya, Mohamad Roshidi bin Rozali; sebagai suami dan ayah
  • anak saya, Muhammad Adib bin Mohamad Roshidi; sebagai anak sulung kepada keluarga saya (insya'allah nanti akan diperkenalkan anak-anak yang lain pulak)
DETAIL ORDER

Klik DISINI untuk ORDER